Kamienne ścieżki pod dębem Cz.13
- JLG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 mar 2009, o 17:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kamienne ścieżki pod dębem Cz.13
Dobry patent z robieniem zdjęć opakowaniom roślin, u mnie zawsze kartonik się zawieruszy, zapiski podobnie gdzieś wcina... a w komputerze jeszcze jako tako mam porządek.
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Teraz jak się przyjrzałam uważniej,to liście Elegant Lady są w paski....no na bank ich nie posadziłam...to gdzie zniknęły?
No trudno popatrzę u Ciebie Wandziu...Orange Brezee też z B? Notuje nazwę
No trudno popatrzę u Ciebie Wandziu...Orange Brezee też z B? Notuje nazwę

- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Wandziu, jak się sprawuje biała sasanka? U mnie jeszcze nie zakwitła, czekam cierpliwie. Piękne masz te jasne tulipany - wszystkie piękne 

- Edyta1
- Od: 20 paź 2011, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Śliczne te łany tulipanów. Mi najbardziej podoba się ten pierwszy - biały
. Pewnie masz rację, że trzeba traktować je jako jednoroczne, tylko pozostaje problem z namierzeniem tanich cebulek
.

Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
- BOGULENKA
- 500p
- Od: 23 lis 2012, o 13:28
Wandziu, tulipany Purissima robią wrażenie. Takie właśnie lubię najbardziej, białe i kremowe, choć nie powiem te różowe też piękne... zresztą chyba wszystkie tulipany są ładne, ja mam dużo fioletowych i też je lubię. Po prostu wiosennym kwiatuszkom do twarzy w każdym kolorze.
- E@K66
- Od: 7 gru 2008, o 11:54
Witam cię Wandziu
Widzę nwy nątek ,dlatego sie wpisuję ,potem zawsze łatwiej cie odszukać
Co do Dorotki ona nie ma swojego wątku od jakiegoś juz czasu ,nie masz co szukać ,napisz do niej na pw.Swoją drogą to ciekawe z tymi flkosami ,daj znac proszę jak sie czegoś dowiesz.

Widzę nwy nątek ,dlatego sie wpisuję ,potem zawsze łatwiej cie odszukać

Co do Dorotki ona nie ma swojego wątku od jakiegoś juz czasu ,nie masz co szukać ,napisz do niej na pw.Swoją drogą to ciekawe z tymi flkosami ,daj znac proszę jak sie czegoś dowiesz.
- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Moc tulipanów u Ciebie zakwitła ,szczególnie wpadły mi w oko te Orange Breeze.
Bardzo lubię taką świeżą zieleń szczególnie na brzozach, wyglądają o tej porze roku jak otoczone delikatną, zieloną chmurką.
U nas dzisiaj pada ale jest ciepło, wczoraj posiałam warzywka a wieczorem podjechałam do znajomego ogrodnika i kupiłam pory, selery, cebulę cukrową i trzy odmiany sałaty teraz czekam na przerwę w deszczu żeby te dobra posadzić.
Bardzo lubię taką świeżą zieleń szczególnie na brzozach, wyglądają o tej porze roku jak otoczone delikatną, zieloną chmurką.
U nas dzisiaj pada ale jest ciepło, wczoraj posiałam warzywka a wieczorem podjechałam do znajomego ogrodnika i kupiłam pory, selery, cebulę cukrową i trzy odmiany sałaty teraz czekam na przerwę w deszczu żeby te dobra posadzić.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tajeczko, serduszki to według mnie wyjątkowo mrozoodporrne byliny, no ale jeśli mróz atakuje wiosną pączki, to już nie ma rady. U nas w ogóle nie było do tej pory mocniejszych przymrozków. Dla ciebie jeszcze raz Orange Breeze.

JLG, skoro już i tak Asiu robimy zdjęcia, to i takie praktyczne się przydają. Ja nawet fotografuję nowe zakupy w doniczkach i podpisuję, bo bywało, że zapominałam nazwę tego, co kupilam. A tak to zaglądam do pliku i wszystko jasne.
Annes, czy te tulipany z liśćmi w paski są botaniczne? Zdaje się, że tak. Orange Breeze Aniu to nie są biedronkowe, kupiłam je po przecenie u siebie w ogrodniczym. Nie wiedziałam, że będą w realu aż tak radosne. Cieszę się, że je mam. Rozweseliły cały ogródek
Vertigo, biała sasanka Moniko żyje, ale niespecjalnie się rozwija. Niestety, coś musi być w mojej ziemi, co je hamuje. Jakiś paskudny składnik, którego nie pot4afię zidentyfikować. MOże to te garbniki z liści dębowych. Zawsze tak było z sasankami. Widać są na to coś bardzo wrażliwe.
Edyta1, te pierwsze białe tulipany należą do papuzich, a one podobno, jak pisze Asia-JLG, są solidniejsze i nie wypadają po pierwszym roku. Co do tanich cebulej, to ja trafiam je w Skierniewicach na tych jesiennych targach ogrodniczych. Kupowałam po 50 gr, ale minimum trzeba było brać 30 sztuk. Zresztą i tak chciałam tyle albo i więcej. Dostałam nawet parę cebul niespodzianek w gratisie. O zobacz, jakie ładne mi zakwitły. Sama bym nie kupiła, bo żółte, a tak to mam i bardzo się cieszę

Bogulenko, fioletowe to chyba też piękne tulipanki, a chyba ładnie by im było do pary własnie z białymi albo może ecri.
Effka, już Dorotka u mnie była. Wszystko wiem. Obciachałam po połowie kęp floksowych. Będą kwitły stopniowo. Ciekawe czy ten eksperyment wypali.
Jolu, ja też bym chętnie kupiła po kilka warzywek, ale u nas jakoś nie ma gdzie. Chłop miał na targu pomidory po 3 złote sztuka. To chyba jednak przesada, co? I to jakieś najzwyklejsze. Na sianie już za późno. Może jednak uda mi się kupić jakieś porki czy sałatki. Dzisiaj leje od rana. Nie narzekam, choć w domu trzeba siedzieć.
-----------------
Wykorzystałam w końcu starą budowlaną balię, na której widać jeszcze pozostałości wapna, ale nie chciało mi się szlifować i malować, więc jest "stylowa"

No te Mata Hari to mnie baaardzo zauroczyły. Z biedronki. Na opakowaniu nie były aż tak ładne.

JLG, skoro już i tak Asiu robimy zdjęcia, to i takie praktyczne się przydają. Ja nawet fotografuję nowe zakupy w doniczkach i podpisuję, bo bywało, że zapominałam nazwę tego, co kupilam. A tak to zaglądam do pliku i wszystko jasne.
Annes, czy te tulipany z liśćmi w paski są botaniczne? Zdaje się, że tak. Orange Breeze Aniu to nie są biedronkowe, kupiłam je po przecenie u siebie w ogrodniczym. Nie wiedziałam, że będą w realu aż tak radosne. Cieszę się, że je mam. Rozweseliły cały ogródek

Vertigo, biała sasanka Moniko żyje, ale niespecjalnie się rozwija. Niestety, coś musi być w mojej ziemi, co je hamuje. Jakiś paskudny składnik, którego nie pot4afię zidentyfikować. MOże to te garbniki z liści dębowych. Zawsze tak było z sasankami. Widać są na to coś bardzo wrażliwe.
Edyta1, te pierwsze białe tulipany należą do papuzich, a one podobno, jak pisze Asia-JLG, są solidniejsze i nie wypadają po pierwszym roku. Co do tanich cebulej, to ja trafiam je w Skierniewicach na tych jesiennych targach ogrodniczych. Kupowałam po 50 gr, ale minimum trzeba było brać 30 sztuk. Zresztą i tak chciałam tyle albo i więcej. Dostałam nawet parę cebul niespodzianek w gratisie. O zobacz, jakie ładne mi zakwitły. Sama bym nie kupiła, bo żółte, a tak to mam i bardzo się cieszę

Bogulenko, fioletowe to chyba też piękne tulipanki, a chyba ładnie by im było do pary własnie z białymi albo może ecri.
Effka, już Dorotka u mnie była. Wszystko wiem. Obciachałam po połowie kęp floksowych. Będą kwitły stopniowo. Ciekawe czy ten eksperyment wypali.
Jolu, ja też bym chętnie kupiła po kilka warzywek, ale u nas jakoś nie ma gdzie. Chłop miał na targu pomidory po 3 złote sztuka. To chyba jednak przesada, co? I to jakieś najzwyklejsze. Na sianie już za późno. Może jednak uda mi się kupić jakieś porki czy sałatki. Dzisiaj leje od rana. Nie narzekam, choć w domu trzeba siedzieć.
-----------------
Wykorzystałam w końcu starą budowlaną balię, na której widać jeszcze pozostałości wapna, ale nie chciało mi się szlifować i malować, więc jest "stylowa"

No te Mata Hari to mnie baaardzo zauroczyły. Z biedronki. Na opakowaniu nie były aż tak ładne.

- Pacynka
- 500p
- Od: 16 lis 2012, o 19:04
- Kontakt:
Fikuśne te Twoje tulipanki Wandziu
Ale czy naprawdę masz je max 2 lata? Trochę mnie to zaniepokoiło, bo i u mnie niektórych brakuje, ale nie brałam pod uwagę, że to standard. Przecież dawniej tulipany rosły latami ! Jesienią nie kupowałam nowych licząc na te z zeszłego sezonu, a tu niespodzianka...
Urzekają mnie niezmiennie białe tulipanki, chociaż sama ich nie posiadam. Muszę to zmienić koniecznie

Urzekają mnie niezmiennie białe tulipanki, chociaż sama ich nie posiadam. Muszę to zmienić koniecznie

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Pacynko, ja byłam na tulipany obrażona, gdyż w czasie sławetnej zimy 2010/2011 wszystkie cebule mi wymarzły, a sporo kasy na nie wydałam. Nie mówiąc już o hiacyntach i innych cebulowych. No i później już nie sadziłam. A potem znów mnie wzięło. I dlatego mam je dopiero dwa lata, a większość dopiero rok. Masz rację, kiedyś te czerwone i żółte tulipany kwitły prawie wiecznie. U mojej córki, w naszym starym ogrodzie, kwitną teraz czerwone, pierwszomajowe tulipany sadzone przed 15 laty!

- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Wandziu, czytam, że byłaś na tulipany obrażona. To, tak jak ja. Kiedyś mialam ich dziesiątki a może setki i prawie wszystko przepadło. Obraziłam się i już nie dosadzałam, ale powoli zaczynam zmieniać zdanie
Myślę, że jesienią poszukam tanich cebul i posadzę. Pusto tak na tych moich rabatach bez tulipanów.
Balię wykorzystałaś świetnie

Balię wykorzystałaś świetnie

- IWONA1311
- Od: 28 mar 2011, o 12:10

Prawie przegapiłam nowy wątek...
Pięknie go rozpoczęłaś, a ja bardzo lubię spacerować po Twoim cudnym ogrodzie w którym tak fajnie udaje Ci się wkomponować różne ozdoby - klatki, kulki, ptaszki i inne. Do tego wszystkiego robisz prześliczne zdjęcia.
Pozdrawiam i życzę miłego i

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Wandziu w nowym tulipanowym wątku,świetnie wyglądają te kępy tulipanów przy ścieżce ,co się obejrzę w prawo i w lewo to inna grupa i inny kolor ,chociaż już nie wiem gdzie idę i gdzie dojdę, ale tulipany cały czas miło towarzyszą ,jest super wrażenie,pozdrawiam

- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Witaj Wandziu w nowym wątku ! Widzę,że tulipany Ci dopisały w tym sezonie
Ja troszkę kupiłam w B. a jakże ale nie wszystkie się rozwinęły. Z paczki to mam po 3-4 szt.Zeszłorocznych miałam też trochę ale cebule prawie wszystkie przez zimę zgniły! Ja sadzę w donicach po chryzantemach ,zadołowałam i eM mi za bardzo je obłożył ziemią ...Wiele mam pojedynczych szt.

- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Wandziu, dobrze że do mnie zajrzałaś
, bo bym przegapiła nowy watek
Pomarańczowe tulipany cudne, to mój najulubieńszy kolor, ale białe i kremowe też piękne i takie eleganckie. Koniecznie muszę jesienią dokupić w Biedrze - cebulki mają fajne i zgodne odmianowo.