Kamienne ścieżki pod dębem Cz.13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kamienne ścieżki pod dębem Cz.13

Post »

Dobry patent z robieniem zdjęć opakowaniom roślin, u mnie zawsze kartonik się zawieruszy, zapiski podobnie gdzieś wcina... a w komputerze jeszcze jako tako mam porządek.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Teraz jak się przyjrzałam uważniej,to liście Elegant Lady są w paski....no na bank ich nie posadziłam...to gdzie zniknęły?
No trudno popatrzę u Ciebie Wandziu...Orange Brezee też z B? Notuje nazwę ;:333
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Wandziu, jak się sprawuje biała sasanka? U mnie jeszcze nie zakwitła, czekam cierpliwie. Piękne masz te jasne tulipany - wszystkie piękne :D
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczne te łany tulipanów. Mi najbardziej podoba się ten pierwszy - biały ;:167 . Pewnie masz rację, że trzeba traktować je jako jednoroczne, tylko pozostaje problem z namierzeniem tanich cebulek :? .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
BOGULENKA
500p
500p
Od: 23 lis 2012, o 13:28

Post »

Wandziu, tulipany Purissima robią wrażenie. Takie właśnie lubię najbardziej, białe i kremowe, choć nie powiem te różowe też piękne... zresztą chyba wszystkie tulipany są ładne, ja mam dużo fioletowych i też je lubię. Po prostu wiosennym kwiatuszkom do twarzy w każdym kolorze.
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do siebie, Bogna
Żabia Łąka
Awatar użytkownika
E@K66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 gru 2008, o 11:54

Post »

Witam cię Wandziu :wit
Widzę nwy nątek ,dlatego sie wpisuję ,potem zawsze łatwiej cie odszukać ;:168
Co do Dorotki ona nie ma swojego wątku od jakiegoś juz czasu ,nie masz co szukać ,napisz do niej na pw.Swoją drogą to ciekawe z tymi flkosami ,daj znac proszę jak sie czegoś dowiesz.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Moc tulipanów u Ciebie zakwitła ,szczególnie wpadły mi w oko te Orange Breeze.
Bardzo lubię taką świeżą zieleń szczególnie na brzozach, wyglądają o tej porze roku jak otoczone delikatną, zieloną chmurką.
U nas dzisiaj pada ale jest ciepło, wczoraj posiałam warzywka a wieczorem podjechałam do znajomego ogrodnika i kupiłam pory, selery, cebulę cukrową i trzy odmiany sałaty teraz czekam na przerwę w deszczu żeby te dobra posadzić.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tajeczko, serduszki to według mnie wyjątkowo mrozoodporrne byliny, no ale jeśli mróz atakuje wiosną pączki, to już nie ma rady. U nas w ogóle nie było do tej pory mocniejszych przymrozków. Dla ciebie jeszcze raz Orange Breeze.
Obrazek

JLG, skoro już i tak Asiu robimy zdjęcia, to i takie praktyczne się przydają. Ja nawet fotografuję nowe zakupy w doniczkach i podpisuję, bo bywało, że zapominałam nazwę tego, co kupilam. A tak to zaglądam do pliku i wszystko jasne.

Annes, czy te tulipany z liśćmi w paski są botaniczne? Zdaje się, że tak. Orange Breeze Aniu to nie są biedronkowe, kupiłam je po przecenie u siebie w ogrodniczym. Nie wiedziałam, że będą w realu aż tak radosne. Cieszę się, że je mam. Rozweseliły cały ogródek :D

Vertigo, biała sasanka Moniko żyje, ale niespecjalnie się rozwija. Niestety, coś musi być w mojej ziemi, co je hamuje. Jakiś paskudny składnik, którego nie pot4afię zidentyfikować. MOże to te garbniki z liści dębowych. Zawsze tak było z sasankami. Widać są na to coś bardzo wrażliwe.

Edyta1, te pierwsze białe tulipany należą do papuzich, a one podobno, jak pisze Asia-JLG, są solidniejsze i nie wypadają po pierwszym roku. Co do tanich cebulej, to ja trafiam je w Skierniewicach na tych jesiennych targach ogrodniczych. Kupowałam po 50 gr, ale minimum trzeba było brać 30 sztuk. Zresztą i tak chciałam tyle albo i więcej. Dostałam nawet parę cebul niespodzianek w gratisie. O zobacz, jakie ładne mi zakwitły. Sama bym nie kupiła, bo żółte, a tak to mam i bardzo się cieszę :)
Obrazek

Bogulenko, fioletowe to chyba też piękne tulipanki, a chyba ładnie by im było do pary własnie z białymi albo może ecri.

Effka, już Dorotka u mnie była. Wszystko wiem. Obciachałam po połowie kęp floksowych. Będą kwitły stopniowo. Ciekawe czy ten eksperyment wypali.

Jolu, ja też bym chętnie kupiła po kilka warzywek, ale u nas jakoś nie ma gdzie. Chłop miał na targu pomidory po 3 złote sztuka. To chyba jednak przesada, co? I to jakieś najzwyklejsze. Na sianie już za późno. Może jednak uda mi się kupić jakieś porki czy sałatki. Dzisiaj leje od rana. Nie narzekam, choć w domu trzeba siedzieć.

-----------------
Wykorzystałam w końcu starą budowlaną balię, na której widać jeszcze pozostałości wapna, ale nie chciało mi się szlifować i malować, więc jest "stylowa" :D
Obrazek

Obrazek

No te Mata Hari to mnie baaardzo zauroczyły. Z biedronki. Na opakowaniu nie były aż tak ładne.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Fikuśne te Twoje tulipanki Wandziu :) Ale czy naprawdę masz je max 2 lata? Trochę mnie to zaniepokoiło, bo i u mnie niektórych brakuje, ale nie brałam pod uwagę, że to standard. Przecież dawniej tulipany rosły latami ! Jesienią nie kupowałam nowych licząc na te z zeszłego sezonu, a tu niespodzianka...
Urzekają mnie niezmiennie białe tulipanki, chociaż sama ich nie posiadam. Muszę to zmienić koniecznie :wink:
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Pacynko, ja byłam na tulipany obrażona, gdyż w czasie sławetnej zimy 2010/2011 wszystkie cebule mi wymarzły, a sporo kasy na nie wydałam. Nie mówiąc już o hiacyntach i innych cebulowych. No i później już nie sadziłam. A potem znów mnie wzięło. I dlatego mam je dopiero dwa lata, a większość dopiero rok. Masz rację, kiedyś te czerwone i żółte tulipany kwitły prawie wiecznie. U mojej córki, w naszym starym ogrodzie, kwitną teraz czerwone, pierwszomajowe tulipany sadzone przed 15 laty!

Obrazek
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Wandziu, czytam, że byłaś na tulipany obrażona. To, tak jak ja. Kiedyś mialam ich dziesiątki a może setki i prawie wszystko przepadło. Obraziłam się i już nie dosadzałam, ale powoli zaczynam zmieniać zdanie :lol: Myślę, że jesienią poszukam tanich cebul i posadzę. Pusto tak na tych moich rabatach bez tulipanów.
Balię wykorzystałaś świetnie ;:333
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

:wit Wandziu
Prawie przegapiłam nowy wątek...
Pięknie go rozpoczęłaś, a ja bardzo lubię spacerować po Twoim cudnym ogrodzie w którym tak fajnie udaje Ci się wkomponować różne ozdoby - klatki, kulki, ptaszki i inne. Do tego wszystkiego robisz prześliczne zdjęcia.
Pozdrawiam i życzę miłego i ;:3 weekendu
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Wandziu w nowym tulipanowym wątku,świetnie wyglądają te kępy tulipanów przy ścieżce ,co się obejrzę w prawo i w lewo to inna grupa i inny kolor ,chociaż już nie wiem gdzie idę i gdzie dojdę, ale tulipany cały czas miło towarzyszą ,jest super wrażenie,pozdrawiam :wit ;:196
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Witaj Wandziu w nowym wątku ! Widzę,że tulipany Ci dopisały w tym sezonie ;:138 Ja troszkę kupiłam w B. a jakże ale nie wszystkie się rozwinęły. Z paczki to mam po 3-4 szt.Zeszłorocznych miałam też trochę ale cebule prawie wszystkie przez zimę zgniły! Ja sadzę w donicach po chryzantemach ,zadołowałam i eM mi za bardzo je obłożył ziemią ...Wiele mam pojedynczych szt.

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Wandziu, dobrze że do mnie zajrzałaś ;:131 , bo bym przegapiła nowy watek :oops: Pomarańczowe tulipany cudne, to mój najulubieńszy kolor, ale białe i kremowe też piękne i takie eleganckie. Koniecznie muszę jesienią dokupić w Biedrze - cebulki mają fajne i zgodne odmianowo.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”