Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Ładna kolekcja, a ta cukinia w plastrach po rozmrożeniu do czego Ci służy ?
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasiu moja rodzinka właśnie z ziarenkami najbardziej lubi, innych nie chce
A ja mam ochotę dla odmiany zrobić jakiś puszysty i leciutki..... i pewnie taki w tajemnicy zrobię.... postawię Ich przed faktem dokonanym
Elżuniu bardzo, bardzo się cieszę, że rodzince i gościom ciasto smakowało
Asiu z miodem na pewno będzie pyszny
Zupki z cukinii nadal nie zrobiłam
ostatnio cały czas goście i robię takie bardziej mięsne dania, bo oni wszyscy niezupowi

Piotrku cukinię w plastrach smażę w gęstym cieście naleśnikowym. Bardzo lubimy takie placuszki. Smażymy też ją z cebulką i wbijamy jaja - taka jajecznica . Ja również czasami podaję smażone kawałki różnych kiełbas przykryte usmażoną cebulą z cukinią w pół-plastrach, powstaje taka fajna kołderka ....pyyyycha

Elżuniu bardzo, bardzo się cieszę, że rodzince i gościom ciasto smakowało

Asiu z miodem na pewno będzie pyszny

Zupki z cukinii nadal nie zrobiłam

Piotrku cukinię w plastrach smażę w gęstym cieście naleśnikowym. Bardzo lubimy takie placuszki. Smażymy też ją z cebulką i wbijamy jaja - taka jajecznica . Ja również czasami podaję smażone kawałki różnych kiełbas przykryte usmażoną cebulą z cukinią w pół-plastrach, powstaje taka fajna kołderka ....pyyyycha

- Biotit
Ok, na próbę kilka zamrożę.
Natomiast do takiej jajecznicy jak piszesz warto na sam koniec dodać trochę ostrego sera.

Natomiast do takiej jajecznicy jak piszesz warto na sam koniec dodać trochę ostrego sera.

- bejka1970
- Od: 23 sty 2012, o 18:50
Aguś muszę zaznaczyć tak smakowity watek,bo ciagle go gubię 

Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aguś tutaj się podziewasz, to mi smaka narobiłaś. Ja teraz też nabieram ochoty na gotowanie- taka pora- trzeba tłuszczyku na zimę nazbierać
. Niestety mi warzywniak tak nie obrodził jak Tobie(widziałam)- cukinię pokrojoną surową mrozisz czy blanszujesz. ? Oj będzie się działo - już mam kilka spisanych przepisów. Swoją drogą szkoda, że nie mam piekarnika na działce tam zupełnie inaczej mi się gotuje a piekłoby się pewnie super. Uwielbiam jesienią zapachy jak wracam ze spacerku z lasu lub działki, wchodzę do ciepłej chałupy a tu piękne zapachy się roznoszą - w bloku w mieście tego się nie odczuwa.

- AGNESS
Piotrku o tak..... dodatek serka to świetny pomysł
Beatko, bardzo się cieszę, że zaglądasz do mojej kuchni
Dorotko faktycznie zbliża się jesień, więc i kuchenne klimaty bardziej kuszą
Cukinię mrożę surową
Masz rację, że na łonie natury każda pora roku ma swój bardzo charakterystyczny zapach
Faktycznie szkoda, że nie masz piekarnika na działce, ale pewnie zamykasz lato w słoiczki ???
Namawiam na spróbowanie dżemu z przepisu Dorotki, jest wspaniały 

Beatko, bardzo się cieszę, że zaglądasz do mojej kuchni

Dorotko faktycznie zbliża się jesień, więc i kuchenne klimaty bardziej kuszą

Cukinię mrożę surową

Masz rację, że na łonie natury każda pora roku ma swój bardzo charakterystyczny zapach

- Biotit
Agnieszko
Wiesz, kiedys wymyśliłem ser czosnkowy, ale ponieważ był półtwardy, a racej miękki, to nie nadawał się do tarcia, a jak się obsuszył , to l.zgorzkniał. Od tamtej pory zawsze czosnek łączę z tartym twardym serem, taka symbioza podnosi smak potraw.
Wiesz, kiedys wymyśliłem ser czosnkowy, ale ponieważ był półtwardy, a racej miękki, to nie nadawał się do tarcia, a jak się obsuszył , to l.zgorzkniał. Od tamtej pory zawsze czosnek łączę z tartym twardym serem, taka symbioza podnosi smak potraw.
- kasik 69
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
Aguś w moim wątku znajdziesz przepis na pszenny chlebek z czosnkiem,on właśnie jest puszysty.Cukinię uwielbiam pod każdą postacią,chyba nawet wstawiałam przepis na sałatkę w słoiczki,bardzo dobra była.
- duju
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
Widać, że praca u Ciebie wrze. Zima super jest wyjąć i przypomnieć sobie lato. Ja robiłam dżem gruszkowy, pychota. I kompoty i sporo gruszek wydałam, bo bardzo obrodziła. Teraz jeszcze robię malinki w cukrze. A tak to już chyba nic.
Pozdrawiam - Justyna
- AGNESS
Piotrku jestem pod ogromnym wrażeniem Twojej produkcji serów ( i nie tylko) Jestem pewna, że każdy jest znakomity.... ale to wyższa szkoła jazdy.... ja to tylko twarożek robię
Czosnek podnosi smak wielu potraw, uwielbiamy go i bardzo dużo zużywamy
Kasiu widziałam przepis na Twój chlebek i na pewno go zrobię, ale na razie mam fazę na chlebki na zakwasie i na takie szukam przepisów
Ja na razie z sałatek zrezygnowałam bo u mnie nie idą. Jedynym wyjątkiem jest z ogórkó z curry i tylko taką robię

Czosnek podnosi smak wielu potraw, uwielbiamy go i bardzo dużo zużywamy

Kasiu widziałam przepis na Twój chlebek i na pewno go zrobię, ale na razie mam fazę na chlebki na zakwasie i na takie szukam przepisów

Ja na razie z sałatek zrezygnowałam bo u mnie nie idą. Jedynym wyjątkiem jest z ogórkó z curry i tylko taką robię

- AGNESS
Justynko ja mam gruszę, która nie bardzo mi smakuje. Noszę się z zamiarem wykopania jej i posadzenia innej. Ale w tym roku i tak jakoś mało owoców. Dżemów nie robiłam, gruszki zawsze robię w syropie, z goździkami. Pyszne są do ciast i deserów i jako samodzielna przekąska, no i wspaniały pachnący soczek
Malinki uwielbiam w przetworach. Ja robię soczki i robiłam konfiturę do herbatki
Teraz u mnie wysyp jeżyn i zaczęłam je przerabiać, Na razie robiłam soki malinowo-jeżynowe i jeżynowe i chcę zrobić troszkę kompotów metodą Martusi koziorożca
DŻEM POMARAŃCZOWY Z CUKINII
* 2 kg cukinii ( dyni)
* 4 pomarańcze
* 1 kg cukru
* 2 galaretki pomarańczowe
* sok z 2 cytryn
Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej.
Pomarańczki wyszorować, sparzyć . Obrać , usunąć białą skórkę, miąższ pokroić w małe kawałeczki.
Skórki z 2 pomarańcz dokładnie odkroić od białej części, pokroić w drobniuteńkie paseczki i dodać do cukinii.
Cukinię ( ze skórką pomarańczową ) dusić do całkowitej miękkości, aż zacznie się rozpadać, w połowie duszenia dodać posiekany miąższ pomarańczy.
Gdy cukinia będzie miękka dodać cukier, gotować, aż całkiem się rozpuści. Wlać sok z cytryny. Rozpuścić galaretki w odrobinie wrzątku ( ja zbieram sok z gotującej się cukinii i w tym rozpuszczam galaretki) i wlać do dżemu. Gorący dżem wlewać do wyparzonych słoiczków, odwracać do góry dnem.....i gotowe....Pycha

Malinki uwielbiam w przetworach. Ja robię soczki i robiłam konfiturę do herbatki

Teraz u mnie wysyp jeżyn i zaczęłam je przerabiać, Na razie robiłam soki malinowo-jeżynowe i jeżynowe i chcę zrobić troszkę kompotów metodą Martusi koziorożca

Iwonko oto przepis na dżemik w wersji, którą ja robiłam, na podstawie przepisu Dorotki, ale zmienionyheliofitka pisze: ...... jak wrócę, to na pewno pokuszę się o zrobienie cukiniowych dżemów.
Mam nadzieje, że do tej pory wstawisz przepis na ten pomarańczowy.

DŻEM POMARAŃCZOWY Z CUKINII
* 2 kg cukinii ( dyni)
* 4 pomarańcze
* 1 kg cukru
* 2 galaretki pomarańczowe
* sok z 2 cytryn
Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej.
Pomarańczki wyszorować, sparzyć . Obrać , usunąć białą skórkę, miąższ pokroić w małe kawałeczki.
Skórki z 2 pomarańcz dokładnie odkroić od białej części, pokroić w drobniuteńkie paseczki i dodać do cukinii.
Cukinię ( ze skórką pomarańczową ) dusić do całkowitej miękkości, aż zacznie się rozpadać, w połowie duszenia dodać posiekany miąższ pomarańczy.
Gdy cukinia będzie miękka dodać cukier, gotować, aż całkiem się rozpuści. Wlać sok z cytryny. Rozpuścić galaretki w odrobinie wrzątku ( ja zbieram sok z gotującej się cukinii i w tym rozpuszczam galaretki) i wlać do dżemu. Gorący dżem wlewać do wyparzonych słoiczków, odwracać do góry dnem.....i gotowe....Pycha

- AGNESS
Jutro wstawię przepis na pyszne ciasto czekoladowe na bazie cukinii..... naprawdę pycha 

- AGNESS
Dziś podzielę się przepisem na wspaniałe, bardzo czekoladowe, niesamowicie wilgotne i pachnące ciasto z cukinią. Rewelacyjnie smakuje z kleksem bitej śmietany i malinami, ale i bez dodatków jest znakomite
Polecam
CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ

* 115 g miękkiego masła
* pół szklanki oleju
* 250 g cukru
* cukier wanilinowy
* 1 łyżeczka sody oczyszczanej
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 2 jaja
* pół szklanki jogurtu naturalnego
* 300 g mąki pszennej
* 3 czubate łyżki kakao
* 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
* 2 szklanki cukinii startej na tarce jarzynowej
* tabliczka posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady
Suche produkty zmieszać w miseczce ( mąka, proszek, soda, kakao, kawa)
Masło zmiksować na puszystą masę, kolejno dodawać wciąż miksując aż produkty połączą się- olej, cukier i cukier wanil., jajka. Następnie wsypywać na zmianę zmieszane sypkie produkty i jogurt. Dokładnie wymieszać, dodać cukinię i posiekaną czekoladę. Wymieszać.
Posmarować blaszkę tłuszczem (22x33cm) , posypać bułką tartą, wylać ciasto - piec w 170*C przez 50-60 min - sprawdzać patyczkiem.
Polać czekoladą.... SMACZNEGO

CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ
* 115 g miękkiego masła
* pół szklanki oleju
* 250 g cukru
* cukier wanilinowy
* 1 łyżeczka sody oczyszczanej
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 2 jaja
* pół szklanki jogurtu naturalnego
* 300 g mąki pszennej
* 3 czubate łyżki kakao
* 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
* 2 szklanki cukinii startej na tarce jarzynowej
* tabliczka posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady
Suche produkty zmieszać w miseczce ( mąka, proszek, soda, kakao, kawa)
Masło zmiksować na puszystą masę, kolejno dodawać wciąż miksując aż produkty połączą się- olej, cukier i cukier wanil., jajka. Następnie wsypywać na zmianę zmieszane sypkie produkty i jogurt. Dokładnie wymieszać, dodać cukinię i posiekaną czekoladę. Wymieszać.
Posmarować blaszkę tłuszczem (22x33cm) , posypać bułką tartą, wylać ciasto - piec w 170*C przez 50-60 min - sprawdzać patyczkiem.
Polać czekoladą.... SMACZNEGO

- ann_30
- Od: 7 mar 2012, o 10:36
Ja też ostatnio piekłam ciasto z cukinią.Przepis miałam nieco inny ale i ten z chęcią wypróbuję
Takie ciasto to świetny pomysł na przemycenie warzyw dzieciom 

- Andzia84
- 1000p
- Od: 23 sty 2014, o 15:51
Aguś ciasto zrobiłam-jesteśmy właśnie po konsumpcji
Zrobiłam dokładnie według tego samego przepisu. Fajny sposób na wykorzystanie cukinii, ale jak dla mnie to wyszło trochę za mało słodkie
i może przełożenie jakimś dżemem by się przydało, żeby troszkę zmniejszyć tę jego ciężkość Tak poza tym to super, chociaż ilość masła, oleju i śmietany (bo w moim przepisie była śmietana zamiast jogurtu) jest zatrważająca....i przemycenie tej niewielkiej ilości cukinii tu nie zrównoważy ilości kalorii 

Zbudowałam dom, urodziłam syna, czas posadzić drzewo 
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2

Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2