Piwonie ITOH
Re: Piwonie ITOH
Widziałam Itoh-y wiosną na targach, były piękne, bardzo duże i kwitnące. Fakt, że w doniczkach, ale wielkość piwonii
nie zależy od tego czy są w doniczkach, czy z gołym korzeniem, lecz od ilości oczek na kłączu, również tym wsadzonym do doniczki.
nie zależy od tego czy są w doniczkach, czy z gołym korzeniem, lecz od ilości oczek na kłączu, również tym wsadzonym do doniczki.
- pull
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie ma obawy, lepiej nie mogła trafić.
Została potraktowana ukorzeniaczem nowej generacji, stoi w ciepłym cieniu i niedługo powędruje w pełne słońce.
Została potraktowana ukorzeniaczem nowej generacji, stoi w ciepłym cieniu i niedługo powędruje w pełne słońce.
Zachciało mi się żółtej piwonii, poszperałam w Internecie i nabyłam późną jesienią ...kłącze "Bartzelli" i przy okazji
inną Itoh "Coral Sunset". Trochę późno , bo 12 października poszły do gruntu. Po pierwszych mrozach, okryję 'kołderką'.
Kłącze według mnie ładne, oby tylko odmiana się zgadzała.

inną Itoh "Coral Sunset". Trochę późno , bo 12 października poszły do gruntu. Po pierwszych mrozach, okryję 'kołderką'.
Kłącze według mnie ładne, oby tylko odmiana się zgadzała.

Pozdrawiam, Feliksa
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
Mój błąd stąd, że sprzedawca o jednej i drugiej pisał hybryda, nie podając jaka. Cena była zdecydowanie niższa.
Trochę poszperałam, różnie piszą o Coral Sunset:
-Mieszaniec międzygatunkowy piwonii zielnych: P. lactiflora "Minnie Shaylor" x P.peregrina "Otto Frobel".
-Piwonia chińska
-Piwonia mieszańcowa (Paeonia hybrida)
Wszyscy są zgodni, to wyjątkowo atrakcyjna piwonia!
Basiu, dziękuję za wyprowadzenie z błędu.
Trochę poszperałam, różnie piszą o Coral Sunset:
-Mieszaniec międzygatunkowy piwonii zielnych: P. lactiflora "Minnie Shaylor" x P.peregrina "Otto Frobel".
-Piwonia chińska
-Piwonia mieszańcowa (Paeonia hybrida)
Wszyscy są zgodni, to wyjątkowo atrakcyjna piwonia!
Basiu, dziękuję za wyprowadzenie z błędu.
Pozdrawiam, Feliksa
- Dlob
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 mar 2012, o 12:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Feliksa- Mam Coral Sunset faktycznie atrakcyjna piwonia, niestety krótko kwitnie i brzydko pachnie.
Pozdrawiam Daniel.
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Re: Nieznana roślina
Peonia ITOH Bartzella żółta piękność w 2018 r. przez pomyłkę została ścięta nisko jesienią popłynęły łezki a tu niespodzianka odbiła wiosna, zakwitła burzą kwiatów.
W tym roku pięknie wystartowała a mróz dał jej po łapkach, musiałam obciąć ale zostawiłam jedną łodyżkę i ponownie miło mnie zaskoczyła idzie jak burza. Na fotce widać dłuższą łodyżkę.

W tym roku pięknie wystartowała a mróz dał jej po łapkach, musiałam obciąć ale zostawiłam jedną łodyżkę i ponownie miło mnie zaskoczyła idzie jak burza. Na fotce widać dłuższą łodyżkę.

Re: Piwonia drzewiasta cz.2
Piwonia Itoh nie jest piwonia drzewiasta, co widac nawet po lisciach. Mam 6 krzakow tej piwonii od kilku lat i kazdego roku jesienia tne tak jak piwonie bylinowe czyli tuz nad ziemia. Zawsze pieknie kwitna.
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Mam prośbę, kupiłam 2 piwonie ITOH, ale nie wiem jak powinna wyglądać taka sadzonka, mam te piwonie pierwszy raz. Owszem mam inne ale ITOH nie. Coś w tych sadzonka mi się nie podoba, czy one dadzą radę? miały być 3/5 pąków a ja nie widzę ich. Bardzo proszę powiedzcie jak wyglądały Wasze sadzonki?

Pozdrawiam Ela
-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Na ostatnim zdjęciu jakieś pączki widzę u nasady łodyżek,ale te w opakowaniach to jakieś suchary...Gdzie to kupiłaś,za ile i jakie odmiany?A te korzenie to czymś posmarowane,ze takie czarne i szkliste?
Halina
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Kupiłam w Wild Lilly, te korzenie moczyłam w wodzie dlatego takie mokre. Za ile ? sprawdź u nich. To jest Cora Louise i First Arrival.
Z tym dostawcą jest bardzo dobry kontakt telefoniczny i pani zapewniła mnie że te piwonie żyją tylko mają ukryte pąki i że piwonie ITOH inaczej wypuszczają pąki jak piwonie bylinowe. Pożyjemy , zobaczymy
Kupiłam jeszcze w LG jedną ITOH to będę miała porównanie.
Z tym dostawcą jest bardzo dobry kontakt telefoniczny i pani zapewniła mnie że te piwonie żyją tylko mają ukryte pąki i że piwonie ITOH inaczej wypuszczają pąki jak piwonie bylinowe. Pożyjemy , zobaczymy

Pozdrawiam Ela
-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Elu,może i coś wyrośnie z tych Itohow,ale sadzonki handlowe juz powinny mieć pączki,choćby jeden czy dwa.Coś tam widzę na dwóch zdjęciach,bo Itohy maja te pączki,różowe ząbki u nasady łodyżek,a nie na górze korzeni jak typowo bylinowe.Niepotrzebnie moczysz,bo teraz jest już wilgotna ziemia,wsadź raczej w przepuszczalną,z kompostem.Możliwe,że przeżyją,ale kwiatów to szybko nie zobaczysz.A wiosną karmienie,opryski na grzyba.Pani zamiast radzić szukania oczek,powinna pooglądać jakie rośliny wysyła.Ja kupiłam First Arrival za 120 zł,czekam na dostawę,ale będzie kwitła juz w przyszłym roku.Wstawię zdjęcie jak przyjdzie.A co to za sklep LG?
-- środa, 7 października 2020, 15:32 --
-- środa, 7 października 2020, 15:32 --
Halina