To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
boggi
500p
500p
Posty: 552
Od: 8 maja 2013, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Dębica

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

szarotka66 pisze:Ewuniu przepis na ciasto jest prosty jak konstrukcja cepa.
No nie wiem, teraz cepy są z łożyskami, więc i budowa się komplikuje ;)

Skąd bierzesz tyle czasu na robienie tylu rzeczy ?? Podziwiam Cię :)
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Ciasto pierogowe podstawowe:

500 g mąki (ok. 3 szklanek)
250 ml wody lub mleka
1 łyżka masła
sól
ew. 1 jajo

Najlepiej przygotować sobie wcześniej wszystkie produkty, tak żeby miały temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w środku dołek ew. wbijamy do niego jajo i wlewamy łyżkę roztopionego masła. Powoli wlewamy też szklankę mleka lub wody (najlepiej żeby wlewany płyn był ciepły). Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki. Oczywiście mąka bardziej sucha wchłonie więcej wody, czy mleka, stąd często słyszy się enigmatyczne rady doświadczonych gospodyń, że wody dolewamy tyle, ile zabierze mąka. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami (ok. 15-20 minut), aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, a po jego przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem. Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając je miską, żeby ?dojrzało?, a następnie, dzielimy je na dwie, trzy porcje i wałkujemy na grubość 2 mm. Jeżeli nadziewamy pierogi owocami, to ciasto powinno być trochę luźniejsze i grubsze. Z ciasta wykrawamy foremką okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową. Do ciasta pierogowego możemy dodać jajo, ale pamiętajmy, że jest ono wtedy twardsze.
To przepis na ciasto pierogowe Macieja Kuronia, ja zamiast masła dodaję olej i nie dodaję jajka. Wodę używam gorącą.
Beata
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p
Posty: 610
Od: 1 lut 2014, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Na sobotę wiem co zrobić pierogi z kaszy gryczanej i wątróbki wszystkie trzy składniki uwielbiam w połączeniu na pewno będą pyszne.
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Boguś czas to pieniądz, dlatego trzeba racjonalnie nim dysponować. :wink: A tak poważnie to ja nie lubię siedzieć bezczynnie, dodatkowo zapracowuję stres. Żeby nie myśleć o kłopotach wyszukuję sobie zajęcia, a że lubimy jedzonko to dużo czasu spędzam w kuchni. ;:224

acia1065 wg mnie ciasto na pierogi z jajkiem jest za twarde, dlatego robię tak jak wyżej. Gwarantuję, że jest mięciutkie i pulchne. :wink:

Dla wszystkich łasuchów mam dziś torcik śmietanowy z owocami. ;:215

Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
BettyWP
100p
100p
Posty: 180
Od: 27 kwie 2012, o 12:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łubianka k. Torunia

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

ewunia7 pisze: Dorotka wczoraj na obiad była gąska faszerowana kaszą gryczaną.
Pychotka :tan
Ewo, jeśli możesz to podziel się przepisem na taką gąskę. Bo ja umiem robić jedynie z jabłkami.
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

szarotka66 napisałam, że to przepis wg. Kuronia i, że ja nie dodaję jajka i daję olej. :D
Beata
boggi
500p
500p
Posty: 552
Od: 8 maja 2013, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Dębica

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Właśnie teraz piję kawę i nie mam nic słodkiego do niej, pewnie trzeba będzie zajrzeć do barku po jakieś ciacho, ale to nie to.
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5092
Od: 1 lis 2012, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

:wit
Beatka to jest przepis Dorotki z poprzedniego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p5021461

Dorotka tak właśnie myślałam, że przez jajka coś z tym ciastem nie tak.
Od teraz będzie do pierogów ciasto bezjajeczne.
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Ja do tej pory lepiłam pierogi tylko raz w roku (Wigilia), teraz coś mnie odmieniło i staram się robić je przynajmniej raz w tygodniu. Dlatego szukam pomysłów na różne farsze :D
Beata
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Ważne w cieście na pierogi jest użycie mocno ciepłej wody, ja daję gorącą. :wink:

Dziś na obiad były naleśniki z twarogiem, oraz drugie z truskawkami, polane budyniowym sosem. ;:333
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Mam zapas mąki krupczatki, można z niej zrobić pierogi, pizze czy rogaliki krucho - drożdżowe?
Beata
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Z krupczatką robię babkę cytrynową.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p3495462
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1516
Od: 2 kwie 2009, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

:wit ;:196 :wit

Dorotko, plissss.. ;:173 podaj przepis na zapiekankę ryżowo - bananową.
Są u mnie wnuczki na feriach, na pewno chętnie by taki deser zjadły, a babcia nie ma własnego drygu do pichcenia :oops:
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Ewuniu już podaję. :oops:

Zapiekanka bananowa

200g ryżu (może być w woreczkach)
6 dojrzałych bananów
2 cukry wanilinowe
sok z cytryny
masło do wysmarowania formy

3 łyżki brązowego cukru

Sos
1 litr mleka
1/3 szkl cukru
budyń waniliowy na 1/2 l mleka
cukier wanilinowy

Składniki sosu ugotować jak budyń.
Ugotować ryż w wodzie z solą i cukrem wanilinowym. Dojrzałe banany pokroić w plastry i skropić obficie sokiem z cytryny.
Na dno wysmarowanej masłem formy żaroodpornej wyłożyć 1/3 część ryżu (powierzchni nie wyrównywać specjalnie), na ryż wyłożyć połowę bananów, polać sosem, na to 1/3 część ryżu, reszta bananów, sos, reszta ryżu i sosu. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 30 min. Po tym czasie posypać cukrem i zapiekać tylko górę do uzyskania chrupiącej skorupki.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

szarotka66 nie za dużo tego cukru w babce cytrynowej? Aż 2 szklanki....
Beata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”