Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz. I (2013- 2017)

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dąbki czyli chryzantemy

Post »

Wystarczy siatka 42% . Powodów zasychania dolnych liści jest wiele , od okresowego niedoboru wody , przez zbyt małe odległości między doniczkami do przelania i gnicia korzeni. No i oczywiście jeszcze mszyce. Nie da się tego zdiagnozować na odległość :( Chryzantemie przeszkadzają nawet miejsca zastoju wody . W ubiegłym roku stosowałem na stołach podstawki pod doniczki by zaoszczędzić trochę wody i to spowodowało choroby grzybowe , a ciężko z nimi walczyć. W tym sezonie mam na nich maty podsiąkowe , mają swoje wady ale ogólnie jest dobrze :uszy :uszy :uszy
Sterowanie przez kilka dni nie przyniesie żadnych rezultatów , trzeba je kontynuować aż do wybarwienia pąków kwiatowych.
dawidek1771
200p
200p
Od: 25 lis 2011, o 08:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czyli chryzantemy drobnokwiatowe trzeba sterować około do początku października ? - czy dłużej, (czytałem gdzieś ,ze pod koniec września dzień staje się naturalnie krótszy.. czy coś takiego :) i nie trzeba sterować - ale nie wiem czy to prawda)
Pozdrawiam-Dawid
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To prawda , dzień staje się krótszy , ale nie zbliża się jeszcze do dziesięciu godzin. Sterowanie , lub raczej folia którą je realizujemy dodatkowo zabezpiecza chryzantemy przed ewentualnymi przymrozkami , już kiedyś w październiku chryzki na zewnątrz mi zmarzły. Przy zamkniętym tunelu i zaciemnieniu powinny wytrzymać nawet - 5 - 6 st.C.
dawidek1771
200p
200p

Post »

To najlepiej abym chryzantemy sterował tą folią do końca -do listopada -w tunelu foliowym ?
A na początku z dodatkową siatką cieniującą na tunelu aby nie wybiły w górę ?
Chryzantemy lubią stanowisko bardzo nasłonecznione czy nie raczej- bo w tej chwili mam w nasłonecznionym miejscu i nie wiem czy przenieść je gdzie indziej ? ? Bo może od tego też snęły w zeszłym roku :D
Pozdrawiam-Dawid
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chryzki lubią słońce. Wytrzymają nawet pełne nasłonecznienie , pod warunkiem dostatecznej wilgotności. Moje drobnokwiatowe rosną w pełnym słońcu na otwartym terenie i wszystko jest Ok , zobaczymy , co bedzie dalej :roll: Siatka cieniująca nie chroni przed wybieganiem tylko przed przypaleniem liści przez słońce. Uprzedzę następne pytanie :wink: Słońce na otwartej przestrzeni ich nie przypali , a przez folię może.

Obrazek
dawidek1771
200p
200p

Post »

Dziękuje za tyle poświęconego czasu i informacji :)
Jak zarazie wyczerpały mi się pytania :D No mam nadzieje że już nie ma więcej tajników uprawy chryzantem ??- i mam nadzieję że większość już znam ;d
Jak pojawią się jakieś kolejne problemy z chryzantemami mogę zadawać kolejne pytania i liczyć na porady ? :)
Zobaczymy czy mi urosną i czy wykwitną na czas. Mam nadzieje ze jeszcze się rozkrzewią trochę i liczę na to, że nie wybiją się w tunelu foliowym za bardzo. Za niedługo dodam kilka zdjęć i liczę od Zibi też na kilka :)

Pozdrawiam i Dziękuje :wink:
Pozdrawiam-Dawid
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie ma sprawy , w razie problemów pisz ;:333
Jeszcze tylko jedna rada na podsumowanie :roll: Cykl uprawy , dobór odmian w/g informacji udzielonych przez producenta rozsady , potrzebne materiały i stanowiska z wyliczeniem maksymalnej możliwej do realizacji produkcji trzeba przygotować sobie już w zimie. Potem jest czas na przygotowania i zbieranie dodatkowych informacji. W styczniu , lutym składamy zamówienie z określeniem terminu dostawy , warto przeanalizować uprawę pod kątem dwóch - trzech cykli w sezonie. Każde stanowisko musi pracować . Dopracowanie szczegułów to połowa sukcesu :uszy :uszy :uszy
dawidek1771
200p
200p

Post »

A jeszcze się zapytam z ciekawości czy dużo jest potrzebnych gatunków nawozu Fertiplantów do chryzantem drobnokwiatowych - i w jakiej one są cenie. W tym roku mam kristalon zakupiony,a też nie jest tani więc może bym zmienił ten nawoź w przyszłym roku :)
W tym roku jeszcze udało mi się zakupić ziemie Kekille- podobno to bardzo dobra ziemia do chryzantem - choć było ją bardzo ciężko zdobyć - musiałem udać się aż do Tych.
Pozdrawiam-Dawid
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dokładnie , do Tych , do GreenPunktu. Zaopatruje sie u nich we wszystkie środki produkcji ;:333 Kekkilę mają w stałej ofercie , tylko to nie ziemia lecz torf odkwaszony. W produkcji używam czterech rodzajów Fertiplantów : Green Pelargonia , 10-52-12 , 20-20-20+2 , 10-20-30+2. Worek 15 kg to wydatek rzędu 160 zł , jest droższy od Kristalonu , ale wart swojej ceny.
dawidek1771
200p
200p

Post »

Ja tak samo w torf i Kristalon zaopatrywałem sie w tym roku w GreenPunk-cie. W przyszłym roku też sie tam udam- i spróbuję kupić te 4 rodzaje nawozów Feriplantów . Ale taki worek 15 kg to myślę że starczy mi dłużej niż na 1 rok :) W tym roku musiałem zainwestować jeszcze w system z kroplownikami koszt to 1,20zł do 1 doniczki .Dobrze ze nie mam jeszcze dużo chryzantem - dopiero odwarze sie na więcej jak bd miał większe doświadczenie i pewność ze urosną bo tak to szkoda później tyle tracić.
Pozdrawiam-Dawid
dawidek1771
200p
200p

Post »

Czy to jest normalne że u chrzanem wielkokwiatowych żółkną liście od dołu dodam zdjęcie - czy im czegoś jeszcze brakuje :)
Obrazek Obrazek

A te to drobnokwiatowe - też mają po kilka liść przyżółkniętych - nie wiem czy to normalne czy też nie :) ?
Obrazek
Pozdrawiam-Dawid
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy to są aktualne zdjęcia :?: ;:oj Jeśli tak , to są zbyt duże. Do Listopada urosną z nich cięte wielkokwiatowe. Jak widzę , nie przycinałeś ich , puściłeś na jeden pęd , a przed nimi jeszcze trzy miesiące . Nie ma szans ich zatrzymać :( Liście podsychają z braku środków odżywczych , są za duże do tych misek. To siedemnastki i pięć sadzonek :?: Jutro wstawię fotki jak powinny obecnie wyglądać , drugą turę dopiero zaczynam sadzić .
dawidek1771
200p
200p

Post »

Te wielkokwiatowe sadzone były w Maju po 3 sadzonki do doniczki i uszczykiwane były raz na równej wysokości - a pózniej 2x co 2 tygodnie środkiem Topflor. Tak mi mówiła Pani tam gdzie kupiłem sadzonki- że mam tak robić.
Pozdrawiam-Dawid
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Więc ktoś tu wpuścił Cię w kanał :roll:
Chryzantemę wielkokwiatową sadzimy od 26 tygodnia , czyli od 23 czerwca. Po dziesięciu dniach przycinamy nad drugim lub trzecim liściem. Po przycięciu , gdy odbicia mają 3 cm stosujemy retardant wzrostu , czyli skarlacz.
Sterowanie rozpoczynamy zależnie od reakcji fotoperiodycznej odmiany , termin podaje licencjonowany producent sadzonek. Sadząc w maju , możemy , choć to nielegalne ze stu sadzonek wyprodukować 500 rozsad , ale tego sposobu nie będę tu opisywał. Nie bardzo wiem , jak wyjść z Twojego problemu , mogę napisać , co ja bym zrobił. Chryzantemy przyciął bym jeszcze raz , za pierwszym liściem odrostu , a gdy pojawią się odbicia , usunął nadplanowe pozostawiając po trzy najsilniejsze na sadzonce. Potem można już tylko trzymać za nie kciuki :roll: :roll: :roll:
dawidek1771
200p
200p

Post »

No to spróbuję tak zrobić jutro tak jak Zibi mi radzi - co mi zależy :D
Za pierwszym liściem odrostu ? tak mniej wiecej ile cm ? :)
A mam stosować skarlacz czy już nie pożniej? :)
Pozdrawiam-Dawid
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”