Hoja nie kwitnie-dlaczego?

Rośliny doniczkowe
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Napisałam, że zrzuciła pąki podczas wyszarpywania z koszyczka wiklinowego. nie było innej możliwości. Kwiaty są tak delikatnie osadzone, ze wystarczy tknąć i właściwie odlatują a co dopiero na taką szarpaninę :D Ale zaraz zaczęła wypuszczać nowe, więc dlatego sądzę, ze przestawienie nie wpłynęło hamująco na kwitnienie :idea:
po prostu: odrobinę zrozumienia podczas czytania wątku :!:
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p
Od: 28 lip 2008, o 12:45

Post »

A ja napisałam, że jest w tym poście nieco sprzeczności - nerwy tu nie są potrzebne :wink:

Moja potrafiła nie zrzucić pąków podczas i po locie z prawie dwumetrowej lodówki.

Twój post zrozumiałam doskonale...

Pozdrawiam :wink:

Zastanawiam się tylko, jak Ty ją rozplątałaś, moja jak sie owinie na stelażu, to już tak

"twardnieje" i tylko łamać pozostaje 8)
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Najpierw próbowałam odwijać wg kolejności zaplatania, ale szybko stwierdziłam, że to niemozliwe, właśnie z powodu zdrewniałych pędów. No to pociachałam rączkę od koszyczka :? i szarpałam kwiatkiem na lewo i prawo, aż sama się dziwię, ze tylko opadły jej kwiatki. A jak juz ją odplątałam (szarpałam się z nią prawie 40 minut) to pomyślałam sobie, że moze lepiej wyglądała w tym koszyczku pozaplatana :roll:
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
aledra7
1000p
1000p
Od: 21 paź 2008, o 14:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

śliczna bella, też mam malutka sadzonkę i ale nie kwitła jeszcze. Póki co kwitła u mnie tylko multiflora
Awatar użytkownika
Ewik
500p
500p
Od: 29 lut 2008, o 14:44

Post »

xipe pisze:hoja musi "dojrzeć do kwitnienia"
nie znosi przestawiania, przekręcania iyp., buntuje się wtedy i nie kwitnie, nawet wcześniej kwitnące okazy potrafią zrobić bunt
moja hoja zrobiła bunt po przeprowadzce...
ale to chyba tylko dlatego, że nie ma tyle słońca co wcześniej, bo poza tym, że nie kwitnie, to bardzo ładnie i szybko rosnie...
ale szczepeczka z niej , ukorzeniona późnym latem i postawiona na takiej samej wystawie okiennej jak poprzednio rosła mamusia , zakwitła już w tym roku... :)
Kwiatuszki Ewy
Działeczka mojej Mamy i moja
Pamiętajcie o ogrodach przecież stamtąd przyszliście
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57

Post »

A moja hoja multiflora już miała czwarte podejście do kwitnienia - za każdym razem pąki opadały zanim cokolwiek się rozwinęło :cry:
Na spodach liści pojawiły sie brązowe, maleńkie plamki, ale poza tym roślina wygląda na roślinę w dobrej kondycji :roll:
Co jej jest? grzyb?

Nie przestawiałam, nie nawoziłam. Plamki nie mogą być od wody - występują głównie od spodu, a ja jej nie zraszałam.
Awatar użytkownika
aledra7
1000p
1000p

Post »

moja też tak miała na niektórych listkach ale nie zauważyłam żeby coś jej sie działo złego
Awatar użytkownika
Rodusik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2009, o 10:09

Post »

Czytam i czytam i dalej nie wiem czemu moja nie kwitnie.
Awatar użytkownika
zabcia_paula
500p
500p
Od: 24 sty 2009, o 10:34

Post »

Zazdroszczę niektórym, mam podobny problem bo moja hoja jest już u mnie kilka lat i nie dość że nie chce zakwitnąć (chociaż stoi w pobliżu okna, nie jest ruszana) to ma też słaby przyrost pędów :( Pozostało chyba czekać
Awatar użytkownika
Rodusik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2009, o 10:09

Post »

Moja wygląda tak. Obrazek
Awatar użytkownika
aledra7
1000p
1000p

Post »

bardzo ładna i duża, też się zastanawiam czemu nie kwitnie :?
Awatar użytkownika
Jaga W
50p
50p
Od: 8 wrz 2008, o 12:21

Post »

Witajcie!
Powedzcie jak dokarmiacie swoje hoje? Wiadomo, że najważniejsze dla roślinki jest dobre stanowisko, ale jaką stosujecie odżywkę i jak często. Tak bardzo bym chciała, żeby moja hoja (carnosa) zakwitła. Jest duża, pięknie rośnie, ma dobre oświetlenie. Nie wiem czy za bardzo jej nie podlewałam zimą i stąd jeśli nawet zakwitła to ilość kwiatów była minimalna....
Problem oczywiście mam również z tym, żeby moja hoja zimą miała 16 stopni... ale ten problem ma chyba większość hojowiczów...
Pozdrawiam
Jaga
Awatar użytkownika
Dziunia
50p
50p
Od: 2 paź 2008, o 15:13

Post »

Ja mam chyba największą kapryśniczkę w domu. Jest u mnie 5 lat i przez 4. wypuściła tylko 2 listki :evil: nie mówiąc juz o kwitnieniu.... Co jakiś czas (mniej więcej raz na rok) zminiałam jej miejsce i nic....
Dopiero teraz widzę, ze wypuszcza juz czwarty nowy listek to właściwie będzie chyba świerza gałązka, bo wydłuza się trochę. Jak ją pobudzić do wzrostu? Uwielbiam jak kwitnie, ten zapach. Kojarzy mi się z dzieciństwem, bo u naszej sąsiadki rosła ogromniasta na całą ścianę, pędy wypuszczone pod sufit i tak ślicznie pachniała, chciałabym by moja taka była...
Awatar użytkownika
2iza
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 13:27

Post »

Witam słyszałam wczoraj coś takiego :oops: ,że jeżeli hoja ma liście do góry w sensie nie zwisa to szybciej i więcej kwitnie. Jeżeli to tylko przesąd to dementujcie. Ja początkująca jestem, ale wolę się upewnić :D
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21

Post »

Ja ma niektóre do dołu niektóre do góry i jakoś nie widzę różnicy :!:
Moje linki
KATARZYNA
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”