Ogród zielonej cz II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej cz II

Post »

Soniu gdzie kupowałaś turzyce włosiste ?
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
kamil888
500p
500p
Od: 26 lip 2012, o 17:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam i ja Soniu w nowej części :wit
Przymierzam się do rozmnażania bukszpanu i trzmieliny. Czy mogę teraz ciąć bukszpan i go ukorzenić? :)
Ogród w Bieszczadach
Pozdrawiam Kamil
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam wszystkich i dziękuję zbiorowo, za zaglądanie. ;:196 ;:180 Dziś miałam przyjemność gościć Martusię Rozanę z rodziną. Jak w takich sytuacjach panowie mieli swoje tematy, dzieci bajki, a dla nas stanowczo za mało czasu na rozmowy o ogrodzie.

Martuś dzięki za spotkanie, jesteś wspaniałą dziewczyną. ;:196 Niestety przez dwa dni nie miałam chwili czasu na ogród.

Martuś koziorozec to jak ja ostatnio. :lol: Cieszę się, że będę mogła liczyć na Ciebie w projektowaniu kolejnych miejsc. Może w tym tygodniu uda się coś więcej zrobić w ogrodzie. ;:65

Aneczko zawsze podkreślam, że lubię zimozielone, bo ogród mniej łysy zimą. Te szeregi będą dopiero ładne, jak wyrosną trawy, liściaste rozwiną liście, byliny zakwitną i przełamią monotonię zielonych. Masz świetnie skomponowane rabaty, ;:138 niestety mnie się ta sztuka nie do końca udaje. Też zamierzam trochę popracować po niedzieli. ;:65

Zuza właśnie próbuję przełamać monotonię zieloności kolorami. Efekt niewiadomy, ale próby się liczą. :D U mnie drzewa jedynie jako osłona od drogi i innych działek. Na rabatach mam tylko malutkiego miłorzęba, czerwonego i zielonego klona szczepionego na pniu. Tuje wyrównałam, bo każda miała inną wysokość, ;:222 co mnie drażniło.

Rafał młode oko zdecydowanie potrzebne, dla rewolucji na moich rabatkach. ;:204

Małgosiu każdy z nas ma wizje jak ma wyglądać ogród, a potem poprawia. ;:306 Ja właśnie jestem na takim etapie, prawie wszystko modyfikuję, dodając kolory. ;:204 Mnie też się wydaje, że inni lepiej sobie radzą z uprawami, to normalne u zakręconych ogrodników. :;230 Warzywa sieję podstawowe i w niewielkiej ilości. Szpinak, dymka, rzodkiewka i sałata już na wierzchu. Marchew, pietruszka jeszcze w ziemi, posadzę jeszcze dwa rządki fasoli szparagowej, buraki czerwone i dwie cukinie. Na więcej brak miejsca. Mam jeszcze w kącie ogrodu lubczyk, cebulę siedmiolatkę i oregano. Muszę pokazać jutro trochę wysiewów i patyków. :)

Bogusiu jak takiemu laikowi jak ja, coś rośnie w ogrodzie, to każdemu się uda. Trzmielina ukorzenia się szybko, wystarczy lekko przycisnąć gałązkę do ziemi. Jeśli nie masz krzewu, to chętnie podrzucę ci gałązki, mam kilka rodzajów. Bukszpany trochę trudniejsze, ale warto czekać nawet na 50 procentowy rezultat. Może czas na własny wątek, będziemy podrzucać roślinki i motywować. ;:196

Szamanko już dwa dni nic nie zrobiłam, to w poniedziałek zamierzam popracować solidnie. Jeśli popada, to znowu będę wypoczywać. Do maja daleko, a tulipany zaczynają kwitnąć, więc pusto nie jest. :D

Obrazek Obrazek

Ewuniu dostałam nasiona i mam ją z ubiegłorocznego siewu. Widziałam też w mojej zaprzyjaźnionej szkółce, to chyba czasem się pojawiają w sprzedaży. Spróbuję w tym roku zebrać nasiona, są tak niepozorne, że w ubiegłym roku przegapiłam.

Kamil teraz tnę tylko przemarznięte lub chore gałązki. Bukszpan tnie się w czerwcu, jak już ma nowe przyrosty. W tej chwili lepiej urywać gałązki z piętką i takie ukorzeniać bezpośrednio w ziemi. Chyba, że chcesz jakiś krzak radykalnie formować, to oczywiście każdą gałązkę możesz wykorzystać. Trzmielinę ukorzeniaj teraz, dopóki nie ma upałów. Ona jest zdecydowanie łatwiejsza w rozmnażaniu.

Bratki się rozkręcają, a kwiaty szafirków trochę zasłoniły brzydkie liście.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Zosiu śliczne tulipanki.Ja je nazywam rodzinka. I w dodatku o pięknych liściach.
Szafirkom przycinasz liście teraz czy jesienią?
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Soniu dziękuję ;:196 . W ogóle czas szybko zleciał . Nie martw się nadrobisz zaległości z pracami ogrodowymi. One nie uciekną i zawsze będzie co robić. Ogródeczek jak z żurnala masz jak wróciłam i zobaczyłam mój trawnik pomyślałam że u mnie tak nierówno . :D . I dziś w ogóle dużo chłodniej. Jutro niby też nie za ciepło. Ale liczę że zrobi się cieplej na dłużej.
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14

Post »

Soniu, ja dopiero wczoraj wsiałam warzywa , a u ciebie już na wierzchu, to kiedy Ty zasiałaś.
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, kapitalne masz te tulipany z kolorowymi liśćmi, zawsze to jakaś ozdoba zanim zakwitną. Nawiązując do bukszpanowych szczepków.. najlepiej pobierać w czerwcu?
Patrząc na efekty u ciebie, chyba zacznę moją własną rozmnażalnię. za twoją radą posiałam już hibiskusy i wzeszły bardzo licznie- już mają drugie listki i pewnie na dniach zabiorę się za pikowanie..tylko gdzie pomieszczę takie wojsko. Mam spokojnie ponad 20 siewek i każdej mi szkoda zmarnować ;:224 Pisałaś, że młode hibiskusy zimowałaś w pomieszczeniu, tak? Nie przetrwają zimy bez schronienia??
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu te tulipany zawieruszyły się przy wykopywaniu dwa lata temu i co roku kwitną, wszystkie mają po trzy kwiaty. Teraz już postaram się je wykopać i posadzić razem, bo rozrzucone po rabacie. Szafirkom tylko wiosną lekko przycięłam przemarznięte :?: liście, brzydko wyglądają. Już wiem, że można je radykalnie ściąć.

Martuś za trzy lata Twój będzie z pewnością piękny. ;:108 Nikt nie zrobił z chwastowiska rabatek w rok. Daj sobie czas, jak wszystko urośnie, to i na wyrównanie trawnika przyjdzie czas. Ja większe dołki posypuję cienko kompostem wymieszanym z ziemią i powoli się wyrównują. Do ogrodu wybieram się dopiero w południe, jest chłodno i wieje paskudnie. ;:222

Wiesiu wysiałam miesiąc temu pod włókninę. Dwa tygodnie temu jeszcze po rządku rzodkiewki i szpinaku, żeby mieć dłużej świeże. Buraki, fasolkę i cukinię posieję dopiero koło 10 maja.

Sabinko to wysadzone z doniczki maluchy, które przetrwały wszystkie rewolucje na pierwszej rabatce. Są wyjątkowo żywotne i wcześnie kwitną. ;:215 Liście również po kwitnieniu długo są ładne. Hibiskusy przechowywałam zimą w doniczkach w zaprzyjaźnionej piwnicy, raczej zimy nie przetrwają w gruncie. Jak masz gdzie przechować to zaczekaj aż w drugim roku zakwitną, wtedy wybierzesz kolory, które Ci będą odpowiadać. Hibiskusy, to duże krzewy, chyba niektórym musisz poszukać odpowiednich właścicieli. :) Bukszpany najlepiej ciąć w czerwcu gdy minie niebezpieczeństwo przymrozków i młode przyrosty okrzepną. Teraz możesz urywać gałązki z piętką, łatwiej się ukorzeniają.
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Soniu :wit i ja się melduję w nowym wątku .

Lubię do ciebie zaglądać ale z reguły robię to po cichu. :wink:
Zawsze coś ciekawego się dowiem i jeszcze śliczne zdjęcia ;:333
Te z początków ogrodu i zmian są super , masz już piękny ogród ;:215 Bardzo lubię twoje uporządkowane rabaty ;:215
Dużych drzew i mi brakuje, chciałabym mieć więcej cienia i więcej roślin cieniolubnych .
Śliczne masz tulipany, szczególnie ciekawe są te z zielono-żółtymi liśćmi .

A propos wykopywania tulipanów, niedawno w angielskim programie Gardeners World wykopywali tulipany i to zaraz po kwitnieniu :shock: , nie czekali na suche liście . Obcięli tylko przekwitnięte kwiaty i takie z zielonymi liśćmi wykopali i pokładli do skrzynek , miały tak czekać do jesieni , a cebulki miały czerpać energię z tych liści i tak rosnąć .
Byłam bardzo zdziwiona, gdyż u nas się tego nie praktykuje, ale może warto spróbować , raz - że na rabacie nie straszą suche liście , dwa- że odmiany się nie wymieszają , a u mnie zawsze te cebulki mi się wysypią i pomieszają :lol:
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, wybacz, że będę dalej wałkowała temat :oops: ... Chcesz mi tu powiedzieć, ze one w drugim roku mogą już zakwitnąć?? ;:oj Planuję zrobić żywopłot z tych hibków. Mam 6 m pas do obsadzenia.. zawszę mogę też podrzucić rodzicom.. zaopiekują się nimi. Najgorsze będzie zimowanie.. Coś czuję, że moja klatka schodowa do kotłowni, będzie praktycznie zablokowana ;:173 . Czy one potrzebują światła do zimowania?
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Czy koło tulipanów masz miskanta? czy mi się wydaje że wypuszcza już zielone? Moje wszystkie śpią. Najbardziej martwią mnie rozplenice bo wyglądają zupełnie jak uschnięte. Może jeszcze za wcześnie...
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Moje miskanty też już ruszyły, ale rozplenice zawsze są późniejsze, więc nie ma się co na razie martwić. Kiedy jak kiedy, ale w tym roku to na pewno żadna trawa nie zmarzla :D
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47

Post »

Sonia tulipany masz rewelacyjne , takie niespotykane. ;:215 Szafirki w takiej ilości rzucają się w oczy. Ja mam mustwo szafirków ale pojedynczych, swego czasu sadziłam w paru miejscach a kiedy już przekwitły podczas pielenia niechcący wyrywałam i tak je sama zniszczyłam. Pozdrawiam ;:196
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Na Forum wszyscy cały czas coś poprawiają w ogrodach. A ja kiedyś naiwnie myślałam, że posadzę raz i będzie ;:306
Soniu, warzywek będziesz miała sporo. Namawiam cię jeszcze na pomidora, jeśli nie masz miejsca w warzywniku to kup chociaż jedną sadzonkę koktailowego i uprawiaj w doniczce na tarasie, na próbę. Myślę, że ci się spodoba i w przyszłym roku pokusisz się na większą ilość i własną rozsadę.
W tym roku chcę wysiać pierwszy raz cukinię. Na torebce z nasionami napisano, że jedna roślina potrzebuje miejsca 1 m2. Jak rośnie i owocuje cukinia? Zastanawiam się, czy można ją puścić przy paliku jak ogórki?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu dziękuję. ;:196 Nie musisz się ukrywać, Choć ja też do wielu ogrodów wpadam na bieżąco, ale nie zawsze mam czas i nastrój na wpisy. :oops: W tym roku czeka mnie wykopywanie dwuletnich tulipanów, bo niektóre kępy są bardzo zwarte, sporo cebulek przybyszowych się pewnie pojawiło. ;:215 Na pewno sprawdzę polecany przez Ciebie sposób.

Sabinko moje zakwitły w drugim roku. ;:108 Fakt, że najczęściej jednym, dwoma kwiatkami, ale już to wystarczy do identyfikacji. Moje posadzone co 70 cm i już mają ciasno. W tym roku przycięłam radykalnie. Moim zdaniem gęściej nie ma co sadzić, bo doły się z braku światła zrobią łyse. ;:222 Hibiskusy i tak mają tendencje do ogołacania się, trzeba je od początku zagęszczać poprzez cięcie. Do zimowania nie potrzebują światła, bo mają gołe patyki. Jednak temperatura nie powinna przekraczać 10 stopni. Jak zauważysz, że ruszają musisz wynieść do światła. Tak wyglądały moje dwuletnie jesienią.

Obrazek

Jolu tak, mam tam dwa miskanty i dwie rozplenice. U mnie wszędzie dużo słońca to trawy ruszyły. Mam jedną rozplenicę w cieniu za domem, też nie rusza.

Wandziu masz rację. Nawet ostnice wypuszczają. Jestem zła na siebie, bo większość jesienią wykopałam, miałam ponad dwadzieścia.

Helenko posadziłam trzy lata temu 20 cebulek. Tak szybko się rozmnożyły. Muszę jednak je przesadzić, bo są na zbyt eksponowanym miejscu i brzydkie liście mnie denerwują. Już wymyśliłam im miejsce za kocimiętką, ;:218 która szybko rusza i je zasłoni.

Małgosiu porozumiałyśmy się telepatycznie. ;:196 Dziś zaofiarowano mi cztery sadzonki pomidorów, spróbuję dwa w donicy i dwa w gruncie. ;:218 Cukinia raczej nie da rady w pionie, jest ciężka, ma grube łodygi. Miałam dwie w pierwszym roku i zajmowały więcej niż 2 m kwadratowe. Każdy ma chyba na początku taki moment, że wierzy w skończony ogród. Na szczęście to się nie sprawdza, dlatego takie ekscytujące jest coroczne czekanie na wiosnę. ;:33

Dziś znowu nie udało mi się wyrwać do ogrodu. Jak miałam czas po południu, to była wichura z deszczem. Moja hołubiona sadzonka werbeny ma złamany najdłuższy pęd z pąkiem kwiatowym. Nie przyszło mi do głowy, że wiatr porwie wycieraczkę i akurat rzuci na doniczkę. ;:223 Taras przy schodach ma 10 m kwadratowych, to nie mogła lecieć w innym kierunku. :evil: Kolorów dziś brak, więc pokażę tylko zieloności.

Lawenda z własnych nasion malutka, ale w ubiegłym roku siewki jesienią zakwitły. Ryż ozdobny i kłosowiec. Aneczko. ;: ;:196

Obrazek Obrazek

Najbardziej przedyskutowana werbena patagońska. ;:306 Ponownie kłosowiec i biała cynia.

Obrazek Obrazek

Teraz w brzydkim otoczeniu, hartujące się w garażu roślinki . :oops: Przegorzan i kleome, oraz patyki hortensji i lawenda.

Obrazek Obrazek

Berberys Admiration i ostnica, oraz sałata, szałwia omszona niebieska i patyki perowskii. Tak wygląda połowa mojej choroby zwanej rozmnażaniem. :;230 Reszty nie pokażę, bo pękniecie ze śmiechu.

Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”