Czym nawozić pomidory-cz.3
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czym nawozić pomidory-cz.3
Mam w zaleceniach pogłównie podsypać w międzyrzędzia pomidorów saletrę potasową.Czy, jeżeli zrobiłam daszek, ten sposób się sprawdzi, czy też zrobić roztwór ( w jakich proporcjach) i nim podlać pomidory?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
To jest żart, czy poważne pytanie ?.
No, bo jeśli pomidory są pod daszkiem, to w jaki sposób rozsypany po powierzchni nawóz dostanie się wgłąb gleby ?. Oczywiście, że rozpuszczony w wodzie. Stężenie dyżurne 5 dkg na 10 l.
Nawet gdyby nie było daszka lepiej jest rozpuścić nawóz, bo szybciej wniknie w glebę. Sypniemy, a deszczu może nie być i miesiąc, i klapa.
No, bo jeśli pomidory są pod daszkiem, to w jaki sposób rozsypany po powierzchni nawóz dostanie się wgłąb gleby ?. Oczywiście, że rozpuszczony w wodzie. Stężenie dyżurne 5 dkg na 10 l.
Nawet gdyby nie było daszka lepiej jest rozpuścić nawóz, bo szybciej wniknie w glebę. Sypniemy, a deszczu może nie być i miesiąc, i klapa.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 kwie 2015, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
forumowicz, czy zamiast saletry potasowej można użyć do podlania pomidorów roztworu z siarczanu potasu oraz saletrzaku, w proporcji 2:1 ? Podlewać stężeniem 0,2%?
A rozpuszczałeś kiedyś siarczan potasu ?. Jeśli nie, to spróbuj.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak czytam, trochę rzuciłem okiem, ale nie zauważyłem jednej porady w odpowiedzi na temat.
Pomidory nawozimy podczas sadzenia nawozem organicznym. Po prostu gnojem- one go uwielbiają pod korzeniem!
Kompost też może być...
Pomidory nawozimy podczas sadzenia nawozem organicznym. Po prostu gnojem- one go uwielbiają pod korzeniem!
Kompost też może być...
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Z tego co się orientuję dużo osób tu z Forum nawozi pomidory rzędowo i punktowo obornikiem.
A generalnie , nawozimy glebę tylko wówczas jeśli tego potrzebuje. Gleby antropogeniczne czasem zawierają więcej niektórych składników niż obornik.
Widać to obserwując analizy gleb
A generalnie , nawozimy glebę tylko wówczas jeśli tego potrzebuje. Gleby antropogeniczne czasem zawierają więcej niektórych składników niż obornik.
Widać to obserwując analizy gleb
-
- 10p - Początkujący
forumowicz, mam rozpuszczalny siarczan potasu. Ten granulowany jest nie do rozpuszczenia
.

Jeśli tak, to policzymy nawóz wieloskładnikowy równoważny saletrze potasowej.
Saletra potasowa zawiera w 100 g odpowiednio :
- azotu 13,5 g
- potasu jako K2O 45 g
Policzmy ile potrzeba dać saletrzaku by uzyskać taką samą ilość azotu. Saletrzak zawiera 27 g azotu w 100 g nawozu. Musimy więc wziąć :
13,5 x 100/ 27 = 50 g
Teraz siarczan potasu. Zawiera on potasu jako K2O 52 g w 100 g nawozu. Musimy więc wziąć :
45 x 100/52 = ca 87 g
Skoro używamy do podlewania 0,5 % roztwór saletry czyli 50 g na 10 l, to chcąc uzyskać taki sam skład roztworu złożonego z saletrzaku i siarczanu potasu musimy do 10 l wody dodać 2,5 dkg saletrzaku i 4 dkg siarczanu potasu.
Teraz jak się to ma cenowo?.
Siarczan potasu kosztuje 38 zł za opakowanie 5 kg http://www.oczarjk.pl/?act=475
4 dkg tego nawozu to koszt 0,30 zł
Saletrzak kosztuje 10,20 za 3 kg http://archiwum.allegro.pl/oferta/nawoz ... 84330.html
2,5 dkg kosztuje więc 0,08 zł
Razem więc 10 l oprysku kosztuje nas 0,38 zł
Saletra potasowa kosztuje 15,90 za 2 kg http://allegro.pl/saletra-potasowa-2-kg ... 22740.html
5 dkg kosztuje więc ca 0,40 zł
Cenowo więc jest praktycznie to samo.
Dowiodłem powyżej, że cenowo taki szpas z siarczanem potasu jest równy saletrze potasowej. Trzeba więc być masochistą ,by używać siarczanu.
Saletra potasowa zawiera w 100 g odpowiednio :
- azotu 13,5 g
- potasu jako K2O 45 g
Policzmy ile potrzeba dać saletrzaku by uzyskać taką samą ilość azotu. Saletrzak zawiera 27 g azotu w 100 g nawozu. Musimy więc wziąć :
13,5 x 100/ 27 = 50 g
Teraz siarczan potasu. Zawiera on potasu jako K2O 52 g w 100 g nawozu. Musimy więc wziąć :
45 x 100/52 = ca 87 g
Skoro używamy do podlewania 0,5 % roztwór saletry czyli 50 g na 10 l, to chcąc uzyskać taki sam skład roztworu złożonego z saletrzaku i siarczanu potasu musimy do 10 l wody dodać 2,5 dkg saletrzaku i 4 dkg siarczanu potasu.
Teraz jak się to ma cenowo?.
Siarczan potasu kosztuje 38 zł za opakowanie 5 kg http://www.oczarjk.pl/?act=475
4 dkg tego nawozu to koszt 0,30 zł
Saletrzak kosztuje 10,20 za 3 kg http://archiwum.allegro.pl/oferta/nawoz ... 84330.html
2,5 dkg kosztuje więc 0,08 zł
Razem więc 10 l oprysku kosztuje nas 0,38 zł
Saletra potasowa kosztuje 15,90 za 2 kg http://allegro.pl/saletra-potasowa-2-kg ... 22740.html
5 dkg kosztuje więc ca 0,40 zł
Cenowo więc jest praktycznie to samo.
Dowiodłem powyżej, że cenowo taki szpas z siarczanem potasu jest równy saletrze potasowej. Trzeba więc być masochistą ,by używać siarczanu.
-
- 10p - Początkujący
Dzięki
. Ja akurat mam już siarczan potasu rozpuszczalny oraz saletrzak, a saletrę potasową musiałbym kupić.
Jeszcze raz dziękuję za przepis
. Jeżeli ktoś nie ma siarczanu potasu i nawozu azotowego, to najrozsądniej jest kupić saletrę potasową. 

Jeszcze raz dziękuję za przepis

Najlepiej nie mieszaj tych dwóch nawozów przed rozpuszczeniem. Wsypuj do wody indywidualnie
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mieszanie_nawoz%C3%B3w
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mieszanie_nawoz%C3%B3w
-
- 10p - Początkujący
Właśnie czytałem dzisiaj tę tabelę. Według niej siarczan potasu można bez przeszkód mieszać z mocznikiem. Czysto hipotetycznie
przeliczyłem potrzebną ilość mocznika 46 % N i siarczanu potasu. Wyszło mi, że używając mocznika, to do zrobienia 0,5 % roztworu potrzebowałbym 1,5 dkg mocznika 46 % oraz 4 dkg siarczanu potasu.
Starałem się nie pomylić w obliczeniach, ale mógłby Pan forumowicz potwierdzić moje proporcje?
przeliczyłem potrzebną ilość mocznika 46 % N i siarczanu potasu. Wyszło mi, że używając mocznika, to do zrobienia 0,5 % roztworu potrzebowałbym 1,5 dkg mocznika 46 % oraz 4 dkg siarczanu potasu.
Starałem się nie pomylić w obliczeniach, ale mógłby Pan forumowicz potwierdzić moje proporcje?
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
Kiedy tak czytam te wszystkie wpisy dotyczące nawożenia to włos mi się jeży na głowie.
Te wszystkie saletry, saletrzaki, moczniki, toż to chemia w czystej postaci.
Na własne potrzeby uprawiacie takie pomidory?
Takie pomidoropodobne warzywa można kupić przez cały rok, więc po co jeszcze wysilać się na ich uprawę?
Wolę mieć trochę mniej, ale za to zdrowych, o niepowtarzalnym smaku i zapachu.
Stosuję tylko obornik, rok temu nawet udały się bez żadnych oprysków. Ostatnie pomidory jedliśmy jeszcze w styczniu.
Pewnie wyląduję w śmietniku, ale musiałam to napisać.
Te wszystkie saletry, saletrzaki, moczniki, toż to chemia w czystej postaci.

Na własne potrzeby uprawiacie takie pomidory?
Takie pomidoropodobne warzywa można kupić przez cały rok, więc po co jeszcze wysilać się na ich uprawę?
Wolę mieć trochę mniej, ale za to zdrowych, o niepowtarzalnym smaku i zapachu.
Stosuję tylko obornik, rok temu nawet udały się bez żadnych oprysków. Ostatnie pomidory jedliśmy jeszcze w styczniu.
Pewnie wyląduję w śmietniku, ale musiałam to napisać.

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Dorotko, kto by śmiał. To też jest sposób uprawy i nawożenia pomidorów, chociaż i obornikiem można przedobrzyć. Umiar powinien być w nawożeniu, a takie gramowe wyliczenia, to rzeczywiście do prac doktorskich.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dorotko Wszystko, ale to wszystko z zdrowym rozsądkiem, a będzie ok. Ja czasami też nie mogę sie nadziwić.
Zdarzają się sytuacje skrajne i to jeszcze bardziej dziwi, jak to ludzie potrafią kombinować. Albo masa pokrzywy, chleba czy skórek od babana albo na ślepo workami obornik granulowany lub garściami nawóz.
Albo ktoś jest świadomy i działa świadomie albo na oko i nie ma żali do nikogo czy pretensji.
Ja ze swojej strony powiem, że analizy nie zrobiłem i sam sobie teraz radzę z tego konsekwencjami.

Albo ktoś jest świadomy i działa świadomie albo na oko i nie ma żali do nikogo czy pretensji.
Ja ze swojej strony powiem, że analizy nie zrobiłem i sam sobie teraz radzę z tego konsekwencjami.

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Te wyliczenia mają sens, jeśli zna się dokładną analizę, która dowodzi, że zawartość w glebie składników są prawidłowej proporcji. A tak mimo optymalnego nawożenia i tak nie jest to co potrzeba na dany czas uprawy, ale pobawić się można, gdy ma na to czas.
Błażej,jesteś już specjalistą i rozpoznajesz po wyglądzie rośliny, czego brak, czy za dużo, ale najgorzej co dać, jak dobrze rośnie, a chciałoby , żeby jeszcze lepiej było.
Błażej,jesteś już specjalistą i rozpoznajesz po wyglądzie rośliny, czego brak, czy za dużo, ale najgorzej co dać, jak dobrze rośnie, a chciałoby , żeby jeszcze lepiej było.
pozdrawiam Ludwik