Działka na Kaszubach - 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka na Kaszubach - 2015

Post »

Marysiu, dopiero się zorientowałam :oops: .
Ależ masz oryginalnych gości ;:224 .
Piękne urlopowe obrazki ogrodu ;:oj
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochani, witam po dwóch tygodniach :wit
Moje kochane wnuczki odjechały wczoraj ;:145 w siną dal...

Obrazek

Pusto się bez nich zrobiło i cicho...nawet koty posmutniały. A tak czule Zosia żegnała się z Fidelem...

Obrazek

Za to więcej czasu na ogród, który przez ostatnie dwa tygodnie żył własnym życiem i teraz bardzo potrzebuje odrobinę troski.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hej Marysiu,
na zdjęciu widać, że ogród wygląda całkiem nieźle.
U mnie czeka na Ciebie kolejna roślinna niespodzianka - wybierasz się może jutro lub pojutrze po zakupy?
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu - dzisiaj jedziemy do Starej Kiszewy do apteki, to pewnie nie wyrobimy. Może jutro...
Obornik w workach " przerobił się" na piękną próchnicę. Wczoraj podkarmiłam hortensję i to konkretnie - dostała pół worka :D

Obrazek

====================================

Wybaczcie, że wczoraj nie odpowiedziałam moim miłym gościom, ale dzisiaj nadrabiam zaległości.

Krysiu - mój kardynał ma nieduże rozmiary ( jak wszystko u mnie ) wycinam tylko suche lub porażone pędy. Cieszę się, że nie łapie mączniaka. W pierwszych latach miałam z tym duży problem.
Mam nadzieję, że mimo wszystko nie ominęło Cię kwitnienie Twoich róż :lol:

Obrazek[/URL

Lucynko - koty to indywidualiści. Można je poprzytulać tylko wtedy, gdy one mają na to ochotę. Ale moja koteczka Mikolina to straszna pieszczocha. Chętnie przychodzi na kolana jak się ją zawoła - i mruczy jak traktorek ;:306

[url=http://www.fotosik.pl]Obrazek

Marysiu - to niebieskie pod drzewkiem - to jest farbownik. Dostałam nasiona w zeszłym roku od Anki_93. Bardzo fajna roślina.
Od Twojego wpisu minęło blisko trzy tygodnie a on ciągle kwitnie ;:215

Obrazek

Kasiu - Maigold był z kolei w Gardener`s World w ubiegłym tygodniu ;:138 Nie wiem czemu, ale ja się strasznie cieszę - jak w TV chwalą różę, którą mam u siebie.
Sadzonki tej róży (a jest ich dziesięć) na razie wyglądają całkiem rześko. Stoją sobie w donicach w cieniu przy kompostowniku, listki mają zielone. Zobaczymy co będzie dalej...
Alchymist w tym roku kwitł obłędnie. To chyba zasługa "angielskiej" zimy. A może trochę pomogło jesienne nawożenie i wióry rogowe wiosną? A może wszystko na raz?

Obrazek

Izo - miałam dziewczynki przez dwa tygodnie. Odjechały w sobotę :(
Ja podczas ich pobytu nie bardzo mam czas na FO, ale też mam problem z korzystaniem z internetu. Na dole zasięgu prawie nie mam, a na górze śpią dzieci. Zresztą młode damy są tak absorbujące, że babcia wieczorami zasypiała w locie ;:306

] Obrazek

Justynko - faktycznie w tym roku wyjątkowo udaje mi się fotografować nie tylko florę ale także i faunę :wink:
Obrazków z ogrodu mam sporo...tylko ciężko się je wstawia...oj ciężko!

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Marysiu ładne zdjęcie ma wnuczka z kotkiem :D U mnie też kwitnie farbownik, ale ma inny pokrój jest krępy i niski, a nasiona mam z Al.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No proszę, odpowiedziałam wczoraj Marysi ....a tu nic nie ma :shock: Poszło w kosmos!

Marysiu - wyczytałam, że farbownik ma wiele odmian. Ten Twój wyraźnie różni się od mojego pokrojem rośliny.
Moje wnuczki z trójki moich futrzaków najbardziej kochają tego właśnie kota. A on to odwzajemnia...Podczas tego pobytu Zosia codziennie czytała mu bajeczki a on słuchał jak zaczarowany a w końcu...zasypiał ;:306
Twoje koty nie wychodzą na dwór, więc raczej nie dostajesz takich prezentów. Ten nie jest dla mnie tylko dla mojego L. On dał rano kotu rybę na śniadanie a za to Fidel przyniósł mu ...mysz ;:306

Obrazek

=====================================

Dzisiaj spotkała mnie duża przykrość....
Po szesnastu latach zgodnej współpracy (bez jednej awarii) odeszła na złomowisko moja kosiarka do trawy ;:145 Szkoda mi bardzo, następna na pewno nie wytrzyma tylu lat.

Na biało....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Maryniu współczuję straty, nasza dwudziestoletnia jeszcze kosi i jest szczególnie przydatna jak sześcioletnia idzie do kolejnej naprawy. Obyś trafiła lepiej, przestrzegają przed marketowymi, bo to składaki i często parametry są źle dobrane.
Monia kiedyś upolowała na poddaszu u młodych ryjówkę, więc wie co to znaczy upolować mysz, czego bardzo zazdrościł Maciek i przez parę dni stał i patrzył w stronę skąd wyszła....mysz oczywiście :;230
Białe jest piękne i takie delikatne ;:215
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzielna Monia, biedny Maciuś!
Marysiu - jutro jedziemy do Kościerzyny oglądać kosiarki. L się uparł :evil:
Ja chcę zajrzeć w Gdańsku do firmowego sklepu Boscha, mają tam również sprzęt Makita i ja ostatnio( czekając na naostrzenie łańcucha do piły) oglądałam tam kosiarkę, która mi się podobała a i cena była rozsądna. Więc wyjazd zupełnie bez sensu a i pół dnia w plecy...
Biały kolor w ogrodzie bardzo lubię - stąd Biała Rabata widoczna na fotce poniżej prawie w całej okazałości. Przy okazji widać, że za płotem wyrósł mi całkiem zgrabny domek ;:138 Oj wreszcie mój Kargul uwolnił mnie od widoku swego barakowozu. To znaczy - barakowóz stoi nadal, ale domek dość dokładnie mi go zasłonił.

Obrazek
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cześć, Ambo!
Fajnie się wczasujesz w tej swojej głuszy.
Zdjęcie Zosi z Fidelem śliczne! Ten kot coś musi w sobie mieć, skoro wszyscy go kochają ;:224.
A na marketowe kosiarki nie ma co narzekać, ja swoją bez awarii użytkuję już 10 lat. Od kiedy mi jedną ukradziono, drogich nie kupuję. A na tę amatora nie ma :;230.
Ładnie się Kargul wybudował, już możesz w tamtą stronę spokojnie patrzeć,nie musisz odwracać wzroku ze wstrętem ;:306.

Miłego kaszubskiego lata - ;:136 Jagi
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jaguś - Fidel naprawdę ma w sobie "to coś". Brzydkie to jak dwunasta w nocy, na krzywych iksowatych łapach...a łapie człowieka za serce... ;:167
Ja jestem ostatnią osobą, która miałaby prawo narzekać na marketowe kosiarki - moja 16-to letnia została zakupiona w Auchan i pracowała tyle lat bez awarii....a i zapomniałam dodać, że do 2006 roku obsługiwała dwie działki!
Dla Ciebie róża Crystal w pełni rozkwitu

Obrazek

Muszę odszczekać (hau hau) moją negatywną wypowiedź w kwestii wyjazdu do Kościerzyny. Kupiliśmy kosiarkę Stiga za całkiem rozsądne pieniądze. A to dzięki szczęśliwemu zbiegowi okoliczności - spotkaliśmy Iwonkę Iw, która poleciła nam świetny sklep. Nie tylko kupiłam tam kosiarkę ale też zamówiłam wałek do wertykulatora, gdyż biedaczek stracił zęby na moim niby-trawniku. Iwonko - wielkie dzięki!
Dla Ciebie liliowiec NN, żaden z niego rarytas...ale podoba mi się jego kolor :D

Obrazek

=====================================================================

Obrazek pierwsza Rudbekia. Nie wiem dlaczego...ale dla mnie ten kwiat jest symbolem lata.

Obrazek Trzeci kwiat lilii wodnej

Obrazek Pełny mak. Zeszłoroczna siewka.

Obrazek Czerwony mak...

Obrazek I jeszcze jeden mak...

Obrazek I jeszcze jeden...

Obrazek Groszek pachnący.

Obrazek Landrynkowa różyczka Excelsa. Czyż nie wygląda jak cukierek :wink:
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Marysiu,
jakoś i dla mnie rudbekia łączy się nierozerwalnie z latem.
Zapewne jest tak ze względu na jej słoneczne kolory oraz porę, w jakiej zakwita.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Iw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 22:00

Post »

Marysiu, bardzo się cieszę, że mogłam pomóc. Z przyjemnością obejrzałam nowy wątek. Zdjęcia jak zawsze piękne ;:108
Liliowca również :D
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu - ciekawa jestem, czy kwitną u Ciebie rudbekie poza działką. Tam - gdzie wyrzucasz przekwitnięte kwiaty.
Ja miałam kiedyś jeszcze rudbekie w brązowym kolorze, ale mi wyginęły i zostały tylko te żółte.
Muszę Ci powiedzieć, że biała budleja od Ciebie na pewno nie jest biała. Ma dwa kwiatostany, które mają bardzo ciemny kolor pąków. Na pewno nie taki fioletowy jak moja tylko dużo ciemniejszy. Teraz zastanawiam się - gdzie ją przesadzić. Tam gdzie rośnie w tej chwili zostać nie może.

Iwonko - ja jestem Ci bardzo wdzięczna. Gdybyś nas nie pokierowała - nigdy nie trafilibyśmy do tego sklepu. Nowy wątek nieco niemrawy - winowajcą jest kiepski internet :(
Awatar użytkownika
Iw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 22:00

Post »

Jak to niemrawy, kiedy są takie fajne zdjęcia :D
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold