Kolokazja jadalna (Colocasia),Taro - uprawa, pielęgnacja
Re: Alokazja różne odmiany - pielęgnacja i problemy w uprawie
Jeśli że sklepu bulwa, to jadalna.
- NINa
- 200p
- Od: 15 maja 2008, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Kolokazja jadalna (Colocasia),Taro - uprawa, pielęgnacja
Mam Colocasia esculenta. Pytanie, co z nią zrobić w zimie? Wyjęłam dziś z doniczki (uprawa ogrodowa), oczyściłam z korzeni i zostało mi to, co na foto. Planuje wsadzić do nowej doniczki, podłoże torfowe i trzymać w ogrzewanym pokoju aż do poł. maja, bez nawożenia. Czy to jest dobry pomysł? Puści nowe korzenie? Czy może lepiej całkiem zasuszyć bulwę z tymi kłączami? Czy te kłącza można odseparować od bulwy i uprawiać osobno, czy jeszcze za młode?

Moim zdaniem trzeba było roślinę wykopaną z gruntu posadzić do donicy i przenieść w ciepłe i jasne miejsce. Teraz roślina może stracić liście ale po jakimś czasie powinna zacząć rosnąć.
Chyba że liście zostaną obcięte i roślina pójdzie na przymusowy odpoczynek
Chyba że liście zostaną obcięte i roślina pójdzie na przymusowy odpoczynek

Czy ktoś próbował uprawiać kolokazję z nasion? Czy w ogóle jest taka możliwość?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 paź 2018, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześć, jestem z Chorwacji.
Poniżej moje okazy elephant ears.

Hey
On this forum, please write only in Polish, please use the translator. The maximum size of each photo is 500px.
I improved post.
Mod.
Poniżej moje okazy elephant ears.

Hey
On this forum, please write only in Polish, please use the translator. The maximum size of each photo is 500px.
I improved post.
Mod.
- dotii
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 07:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Cześć czy już sadzicie cebule do donic ?
Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Objaw chlorozy. Jak często i czym nawozisz?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Troche nieregularnie, ale tak co 1,5-2 tygodnie płynnym wieloskładnikowym nawozem ogrodniczym, a ostatnio nawozem do roslin zielonych.
- norbert76
A dokładniej, Biohumusem czy mineralnym? Jakie ma stężenie NPK?
Kiedy przesadzałaś?
Kiedy przesadzałaś?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
przesadzałam na przełomie marca /kwietnia. ziemia do palm z tego co pamiętam (nie wiem czy dobrze) dodałam trochę perltu, na spód kermazyt.
zdjecie nawozu i skład ;
3,0% (N) azot całkowity; 0,7% (N) azot azotanowy; 2,3% (N) azot amidowy; 2,0% (K) potas w przeliczeniu na K rozpuszczalny w wodzie; 70mg/l (Cu) miedź całkowita; 400 mg/l (Fe) żelazo całkowite; 170 mg/l (Mn) całkowity; 20 mg/l (Mo) molibden całkowity; 150 mg/l (Zn) cynk całkowity. pH roztworu 3,3-4,3.

przyznaje że nawózu dawałam na oko ,bardzo możliwe że dawkowałam go więcej niż trzeba było ..
jak myślisz da się ją jeszcze uratwać ?
Pisz poprawnie i zdania zaczynaj z dużej litery/mod.
zdjecie nawozu i skład ;
3,0% (N) azot całkowity; 0,7% (N) azot azotanowy; 2,3% (N) azot amidowy; 2,0% (K) potas w przeliczeniu na K rozpuszczalny w wodzie; 70mg/l (Cu) miedź całkowita; 400 mg/l (Fe) żelazo całkowite; 170 mg/l (Mn) całkowity; 20 mg/l (Mo) molibden całkowity; 150 mg/l (Zn) cynk całkowity. pH roztworu 3,3-4,3.

przyznaje że nawózu dawałam na oko ,bardzo możliwe że dawkowałam go więcej niż trzeba było ..
jak myślisz da się ją jeszcze uratwać ?
Pisz poprawnie i zdania zaczynaj z dużej litery/mod.
- norbert76
No dobra, tylko gdzie w składzie jest fosfor? Jest on z trzech najważniejszych składników a tu najwidoczniej go nie ma.
Druga sprawa, stężenie jest niskie 3:2 (azotu do potasu to trochę mało). W normalnym nawozie do roślin zielonych tego samego producenta masz skład NPK 7:5:6, a to duża różnica...
Trzecia sprawa jest bardziej dedykowany do roślin ogrodowych, a nie doniczkowych.
Inna sprawa, że w przypadku nawozów nie powinno przekraczać zalecanej dawki, jednak nie wygląda mi to na przenawożenie, a niedożywienie.
Ten nawóz jest po prostu za słaby.
Mimo wszystko przepłukaj porządnie podłoże samą wodą. Odczekaj aż podłoże przeschnie, kup nawóz do roślin zielonych (żadnych biohumusów, może być tego samego producenta) i do końca września jego używaj.
Druga sprawa, stężenie jest niskie 3:2 (azotu do potasu to trochę mało). W normalnym nawozie do roślin zielonych tego samego producenta masz skład NPK 7:5:6, a to duża różnica...
Trzecia sprawa jest bardziej dedykowany do roślin ogrodowych, a nie doniczkowych.
Inna sprawa, że w przypadku nawozów nie powinno przekraczać zalecanej dawki, jednak nie wygląda mi to na przenawożenie, a niedożywienie.
Ten nawóz jest po prostu za słaby.
Mimo wszystko przepłukaj porządnie podłoże samą wodą. Odczekaj aż podłoże przeschnie, kup nawóz do roślin zielonych (żadnych biohumusów, może być tego samego producenta) i do końca września jego używaj.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję za obszerną wypowiedź.
Oczywiście zastosuję się do powyższych rad.
Mam nawóz do roślin zielonych SUBSTRAL,także użyję go po przepłukaniu ziemi, tak jak radzisz.
Oczywiście zastosuję się do powyższych rad.
Mam nawóz do roślin zielonych SUBSTRAL,także użyję go po przepłukaniu ziemi, tak jak radzisz.