Mój ogród wśród łąk część 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 6

Post »

Piękne marcinki, róze ;:108 ;:108
Moja kobea dalej nie kwitnie :evil:
Bardzo ąłdny, ciekawy ten krzew barbuli .Takie inne kwiaty i listki ładne, pstrokate.Az musze o nij poczytac :)
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Barbuli nie znałam. Piękna! :D
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgoś no lecę pędzę do Twojego nowego wątku, ale z moją zadyszką zdążyłam dopiero na trzecia stronę ;:131
Ale ta barbula to smakowity kąsek jest, nie da jej się może rozmnożyć z patyczka lub z odkładu? ;:183
Ten wjazd na Twoją posesję wygląda zjawiskowo. Napisz cóż tam za niebieściaki rosną po jednej i po drugiej stronie?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

U Ciebie sucho, u mnie tak samo beznadziejnie ;:222 Dzisiaj podlewałam, więc jest nadzieja, że wkrótce spadnie deszcz...Oby, bo jeśli jesień będzie wyglądała podobnie jak w ubiegłym roku, to strach się bać, co nam przyniesie brak zimy i śniegu ;:202 Już i tak wiosną były spore straty w różach, ale kolejny taki sezon, to już trąca katastrofą :(

Barbula jest śliczna w kolorze blue ;:333
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

To chyba jako jedyna nie mam dyni w tym roku ;:202 . Fajniutkie te Twoje dekoracje.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Dobry Wieczór

Mam okropnego lenia na ogrodowanie. Mnóstwo koniecznych prac do zrealizowania, a mnie się nie chce. Dzisiaj przesadziłam jedną różę i kilka kęp ostróżek i poczułam się zmęczona. Mała popołudniowa drzemka postawiła mnie na nogi, ale coś czuję, że wirusy nie śpią i chyba ten leń to niekoniecznie leń.
Poza tym w końcu osiągnęłam małe zwycięstwo. Po wielu prośbach sąsiad zachodni ustąpił i nareszcie zmniejszy wysokość swoich choinek. Są ogromne, mają już wiele lat i zacieniają nam połowę posesji. Zaczynało mnie to już denerwować, bo jesienne niskie słońce znikało nam o wiele za szybko. Jak w lesie mamy obecnie klimat. Jadę słoneczną drogą i wjeżdżam do cienistego ogrodu.I latem też znacznie mieliśmy go coraz mniej.A roślinkom to się nie podoba, oj nie. I różom;:222

Mati - Na dyńki to już raczej nie licz, skoro masz je w zalążkach ;:173 A ogród masz młody, więc na razie nie masz kolorowo, ale za rok, dwa będziesz miał już czym oko cieszyć. Zobaczysz.

Basiu - Ja się czarownic słucham, dlatego też szybko zabrałam stamtąd miotłę, bo ona przez przypadek pozowała :lol: Służy do zamiatania polbruku przed domem. Nie latam jeszcze na niej, ale mój M twierdzi, że na pewno potrafię jak się mocno postaram.

Aniu Pulpa - I ja czekam na deszcz. Cebul nie sadzę, bo jeszcze czas. Jest za ciepło na sadzenie cebul. Poczekam. Moja mama sadziła w grudniu i miała cudne tulipany. No, ale wiemy że z grudniami bywa różnie, więc moje w październiku zacznę sadzić. Nakupowałam znowu tych paczuszek jak głupia ;:223
Barbulę kupiłam dwa lata temu, i wyobraź sobie, że od tamtej pory nie widziałam żadnego okazu na sprzedaż w rodzimych sklepach ogrodniczych. Też mam ochotę na większą ich ilość. Ten niebieski kolor w połączeniu z kolorem variengata jest cudowny. Taki zastrzyk energii jesienią.

Madziu - Sławkowi aż się oczęta zaświeciły jak doczytał o grubej piętnastce. Lekko tylko przerażony tym przewyższeniem 600 m ;:202 Ale widzę, że ma chęci.
Może i barbula nie kosztuje majątku, ale u mnie w okolicy nie widuję w sprzedaży. I dlatego chucham na nią. Miskanty Ci wymarzły? Nieźle. Nie ma to jak zwariowana zima. Mam nadzieję, że ta, która nadchodzi będzie prawdziwą i porządną zimą. Bo o to przecież chodzi, żeby wszystko było jak należy jak to mawia moja mamcia ;:333
A z tą stówką to zażartowałam, dopiero potem doczytałam że to fakt. Madziu, jesteśmy nadal pod ogromnym wrażeniem Twoich osiągnięć ;:138

Marysiu - Dziękuję za ciepłe słowa. ;:196 To takie budujące.
Poszukiwany człowiek? Chodzi o mojego pierwszego męża? Bo będzie pierwszym, jak dalej będzie sobie hasał na biegach albo zawodowo się uskuteczniał w weekendy. A ja wszystko sama ;:222 Wprowadziłam troszkę dyscypliny, więc już nie będzie poszukiwany. Szwendaczka wyłączona....na jak długo nie wiadomo. Taka natura. Ja jestem domatorem, a mój M niekoniecznie ;:224
Postaram się zebrać siew kobei, może będzie dobry. Bardzo mi się podoba to pnącze i ogromnie się cieszę, że udało mi się ją wyhodować. Potrzebuje dużo papu, wody i słoneczka.

Monia - Astry jesienne czy inaczej marcinki bardzo lubię, ale zdecydowanie wolę te niższe odmiany. Mam taką jedną różową, wysoką. Zawsze leży ;:222 Muszę opracować jakąś mało widoczną podporę bo bardzo lubię ten róż o tej porze roku. I żegnać się nie będę musiała. Tylko co?
Ja mam tylko barbulę w odmianie variengata, bo innej nie spotkałam. Jest śliczna i bardzo ładnie pachnie.

Soniu - Nie wszystkie róże są w doskonałej kondycji, ale cóż,,,,taka ich uroda. Kapryśne panienki.
Masz nasionka kosmosu?

Aniu Anabuko - Kobea już Ci nie zakwitnie, za późno. Widocznie, tak jak Marysia twierdzi, nasionka były byle jakie. Będę zbierała u siebie, bo mam nadzieję na dużo nasion po tak obfitym kwitnieniu, więc jakby co to wiesz gdzie szukać ;:196 Barbulę sobie spraw, bo jest śliczna. I jak pachnie. ;:333

Kasiu - Barbule to krzewy kwitnące późnym latem i jesienią. Bardzo ładnie wygląda na rabacie. Widać ją z daleka i słychać też, bo jest oblegana przez pszczoły.

Zuza - W nogach róż rosną niebieskie lobelie, a po drugiej stronie żarówiaste żeniszki meksykańskie. W zeszłym roku też miałam żeniszka i tak się rozsiał, że na wielu rabatach mam samosiejki. Szalona roślinka. I piękna. Ten rażący niebieski aż świeci wieczorami.
Masz zadyszkę? :lol: Oj, niedobrze w tak młodym wieku ;:224
Barbulę można z patyczka, ale pobieranego latem, w czerwcu. Doczytałam sobie, więc poślę w odpowiednim czasie jak zechcesz. Myślałam, że wiosną tak jak patyczki hortensjowe, ale okazuje się, że muszą być półzdrewniałe. No chyba, że ktoś tu doczyta i nam podpowie.

Dorotko 350 - Tak, masz rację. Ten brak opadów źle wróży. Lato mokre, róże odchorowały, a teraz susza i też niedobrze. Taki fatalny klimat. Oczekuję deszczu i widzę, że mogę się go spodziewać jutro. Jak zawita, podeślę Ci parę chmurek. ;:172

Dorotko - A mojemu tacie tak obrodziły, że woziłam codziennie do pracy pełen bagażnik. I zostało sporo. Śmieliśmy się z taty, bo prosiłam go o posianie kilka dyń, a on całe pole obsiał. Myślał, że tyle chciałam :;230 Wpadniesz, to dostaniesz całą taczkę ;:196

Datura nie przestaje mnie zachwycać. Codziennie są nowe pączko-trąbki....i pachną bosko.

Obrazek

Jesienne widoczki takie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wysoki aster vel marcinek, wersja pozioma

Obrazek

Taki kwiatek mi zakwitł, bo to ładne jest, więc o chwast nie podejrzewam, ale siać nie siałam.

Obrazek

Ten aster to mój ulubiony, i kolor i pokrój ma idealny...poluję teraz na białego ;:224

Obrazek

Zdecydowanie mam za mało traw. O tej porze roku to one najbardziej przykuwają wzrok.

Obrazek

Spokojnej nocy.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu już wszystko wiem :D Dobrze że z sąsiadem jest nadzieja, bo dopóki nie skróci drzew to wiesz?
Mam już zamówioną taką barbulę :heja Myślisz że uda się zebrać nasiona kobei? no i że będą kiełkować?
Co prawda czytałam w opisać że w naszym klimacie mina nie zawiązuje nasion, a u mnie już drugi rok zawiązuje, a siane kiełkują i rosną ładne rośliny :D Zdrówka!
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu dziękuje za chęci, ale gdzie po dynie taki kawał lecieć ;:306 . Ja teraz mam inny kierunek obrany , chyba jeszcze pamiętasz, październik, Komunia ..... ;:223 .
Cudowne to zdjęcie z ulami i trawą, taki fajny kącik powstał ;:180 , a co to za miskant, ma śliczne srebrne pędzelki.
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

I jak tam, Małgosiu, oczekiwania co deszczu spełnione? W Gdańsku nieco popadało.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Joanna Sz
200p
200p
Od: 2 cze 2014, o 08:39

Post »

Tyle koloru u Ciebie... ;:138
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21

Post »

Małgosiu, dzień dobry. Twój ogród jak zawsze elegancko wypieszczony. A ja zwróciłam uwagę na roslinki, o których bardzo rzadko, może wcale, nie wypowiadmy się na forum. To żeniszek, a raczej obwódka z żeniszka. Urocza roślinka, efektowna, ma śliczny , niebieski kolor, mechate kwiatuszki i jest ich bardzo dużo. Ładnie sie rozrasta i niewiele wymaga. Twoje onwódki z żeniszka są śliczne - uwielbiam niebieskości w ogrodzie, a żeniszek daje ich sporo.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

U mnie nadal sucho :( Wczoraj pojawiły się jakieś chmurki na horyzoncie, ale nie popisały się za bardzo. Spadło zaledwie kilka kropel.

Marysiu - Sąsiad nagle się ucieszył z takiej propozycji, bo szpaler tych choinek bardzo wyliniał i nie wyglądają ciekawie. Poszliśmy sobie nawzajem na rękę. Nasza posesja nie przylega do niego bezpośrednio, dzieli nas pas innej działki. Dlatego też napisaliśmy my i właściciel tego pasa do gminy prośbę o wycięcie tych choinek. Będzie mógł sąsiad sobie legalnie usunąć niechciane drzewka. Sąsiad ich już nie chce, będzie sadził thuje :;230
Mam nadzieję, że kobea zdąży dojrzeć, jest tyle potencjalnych nasion, że byłoby szkoda je stracić.
Z barbuli będziesz zadowolona ;:333

Dorotko - Czy ja dobrze październik kojarzę ....chodzi o paciorki ? ;:173 No kochana, to były czasy. Że ja nie mam aureoli to istny cud. Przeżyjecie, będzie dobrze ;:333 Ważne, żeby małej nie zrazić, bo Zuza miała przesyt niestety i skutek był odwrotny od zamierzonego. Może będziemy w październiku w stolycy , ale to jeszcze nic pewnego. Jakbym była, to co podrzucić dyńki?

Kasiu - W Gdańsku może popadało, ale u mnie niestety nie ;:145

Aśka - Kolor musi być ;:333 To główny antydepresant o tej porze roku.

Izabello - Żeniszka uwielbiam. Mam go poupychanego też na rabatach, i uwierz mi, że widać te blaski niebieskie z daleka. Sama go wyhodowałam i naprawdę polecam, bo nie jest trudny. Tylko uwaga, sam się wysiewa i miałam tysiące siewek z zeszłego sezonu. Nie płakałam aż tak bardzo z nadmiaru :wink:

W celach terapeutycznych udałam się dzisiaj do lasu.

Obrazek

Mój Nimf Leśny próbował się ukryć, ale nie wyszło :;230

Obrazek

W tym młodniku dużo było drzewek oblepionych tym porostem ;:131

Obrazek

A grzyby jakie :uszy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nawet na drzewach się panoszą

Obrazek

Ale kfiotki też są

Obrazek

Obrazek

;:304
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze kojarzysz , dobrze, kto wie może ja aureolę dostanę :;230 . Nie no nie wygłupiaj się z tymi dyniami , dwa-trzy zeta kosztuje kilogram ;:306 .
Masz rację żeby się nie zraziła, żeby mama się nie zraziła, bo już mam dosyć. Wiesz kochana że ja już salę mam zamówioną ;:oj , niestety wszystko początek września było już zajęte, została mi restauracja pani MG , cenowo dużej różnicy nie ma, ocenimy, może patelniami będziemy rzucać. :;230 .
Piękny las a te porosty na drzewach to mchy, u nas też dużo, cudownie to wygląda, w takich laskach szukaj gęsi a nie psiaków i Nimfów Leśnych :;230 .
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Przepiękne te Twoje astry jesienne ;:333
Ten wysoki faktycznie wymaga podpory ;:108 Musisz wykombinować coś na wzór podpór pod piwonie (można kupic w marketach), tylko wyższe. Można zrobić cos takiego z prętów. A przed tym posadź coś niższego, co zasłoni podporę (np. innego marcinka-astra o niższej i krzaczastej formie np. jakiegoś z astrów nowobelgijskich :wink: )
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu miechunka z iglakiem, znowu zauroczyło mnie to zestawienie. ;:215 Puchaty aster cudny. ;:oj Kosmos sieje się u mnie, podobnie jak werbena. ;:306 Teraz tylko je razem połączę. :) Miłej niedzieli. ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”