Wiejski po przejściach cz.36

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejski po przejściach cz.36

Post »

Marysiu
Ale nazbierałaś kolekcję liliowców :!:
Mnie spodobał się cytrynowy. Ostatnio za mną chodzi , ale nie wiem, czy to ten sam.
Pachnie pięknie i wcześnie kwitnie, kwiaty nie duże. Tak :?:
Z chodnikiem macie wesoło :roll: , żeby się tylko im nie przedłużyło, jak we wsi niedaleko nas, parę miesięcy robią.
Marysiu dla czego róża klasztorna :?: Stara odmiana :?: Piękna jest :D
Ten piesio podobny trochę do naszego, ale nasz bardziej w kolorze wycieraczki :;230
Skąd go macie :?: Wiem ile taki je :;230 Stworów do wykarmienia macie sporo. ;:224
Zauważyłam, że u Was bardziej złoto na polach, chyba więcej słonka było.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj, Maryś! ;:196
Jestem zauroczona! ;:111 Czym? Zgodą panującą między psią parą. ;:215 Obadwa piesie fajniutkie. ;:168
A kolekcję liliowców zebrałaś już dość pokaźną ;:333 i wszystkie chwalą się ślicznymi kwiatkami. ;:63 ;:63
Powidoki zza płota takie sielskie, że aż dech zapiera. ;:303 ;:303
Dobrego i spokojnego weekendu, Marysiu. ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam ! co prawda umęczona jestem jak ...no nie wiem co, ale pokonałam wielodniowego lenia! Zrobiłam porzadek w dwóch skrzyniach po groszku tzn wyplewiła, nawiozłam i posiałam jeszcze raz fasolkę...może wreszcie wyjdzie ;:oj Skosiłam trawę w ogrodzie i w polu! Wycięte kilka dni temu gałęzie przepuściłam przez rębarkę, a zrębki poszły na ściółkę do kurników. Podlałam pomidory, kaczkom wymieniłam wodę w basenie...ukapałam się i padłam Obrazek
Jak zaczęłam porządkować zdjęcia w aparacie tak je wszystkie wykasowałam i nie mam nic! ;:145

Iwonko psiak wszystkim się podoba, jedynie nie możemy się przyzwyczaić do szczekania i to dość głośnego, bo tyle lat mieliśmy psa który nie szczekał....ale wył Obrazek

Dorotko moja gmina graniczy z Krakowem, a do dolinki przyjeżdżają turyści to muszą się starać. Często przechodzą koło nas piesze wycieczki i pojedynczy ludzie. Pola to mój atut i ja je lubię, dlatego tak często pokazuję Obrazek

Ewciu tak jak piszę Dorotce wieś jest za blisko Krakowa żeby była zaniedbana, a nasz wójt dostał ogromny majątek w postaci terenów powojskowych, sprzedał to inwestuje Obrazek Po ulicy jeździ niestety coraz więcej samochodów, niektórzy czasem skracają drogę łącznie z ciężarówkami a czasem nawet tir się trafi, mało tego mamy autobus aglomeracyjny kilkanaście razy na dobę :wink: Bardzo się cieszę, ze sprawiłam Ci przyjemność ;:196

Mariuszu ja zawsze uważałam, że lilie są trudne w uprawie a liliowce bezproblemowe i dlatego je kupowałam. Tak chyba dalej jest bo lilie znikają, a liliowce kilka razy przesadzałam i są ;:215

Misiu miło, że Ci się podoba! szkoda że w zbożu nie ma już maków i bławatków Obrazek

Zuziu dostałam tojada z dobrego serca od Ewy kory i mimo że już przesadzany pięknie rośnie, a to miejsce wybitnie mu pasuje Obrazek Daj swojemu szansę i przesadź, mój w półcieniu rośnie ...no i w glinie! i ja Cię pozdrawiam ;:196

Mariolko bo właśnie od żniw potem tak szybko leci :shock:
U mnie zdecydowanie pagórkowato i skałkowato ;:333 Zwierzyniec się powiększa ;:224

Martusiu zapisuj! nie ma grzybków to wracaj do domu, bo już odpoczęłaś a tam ogród i pomidorki czekają. Pewnie ładnie rosną, ale opieka jest ważna! Pozdrawiam i szczęśliwej drogi do domu ;:196

Aniu a mnie pająki urzekły, a nie lubiłam falbankowatych i powiem Ci że dalej nie przepadam ;:185 Za to pająki w większości podobne do siebie Obrazek Lilia ciekawa ale czekam jeszcze na inne nowości!

Agnieszko mam takiego liliowca i ja go nazywam majowy, dopisz do margerytek ;:215 Przepięknie pachnie i najwcześniej kwitnie. Chodnik zrobili migiem i już samochody parkują przed domem ;:215 Porządna firma nam się trafiła. Różę pod taką nazwą kupiłam u Starkla, łatwo się rozmnaża więc po kwitnieniu zrobię Ci sadzonkę ale wyślę dopiero na wiosnę jak przetrwa zimę ;:215
Próbuję sobie wyobrazić jaki kolor mają wycieraczki bo my jedna mamy zieloną a drugą sizalową to może taki ma kolor Obrazek Piesek jest z azylu, podrzucił go ktoś pod bramę i ma ok. 1,5 roku.
Wiesz co ja już powoli pieniądze wydaję na inwentarz żywy i na ogród Obrazek W całych zakupach najmniej jest dla mnie! ale co tam radość jest ogromna!
Agnieszko wcale mi nie spieszno do tych złotych pól, bo tak szybko potem są czarne ;:202

Lucynko pieski widziały się już wcześniej, młodzi wzięli je na wspólny długi spacer. Lola mimo wieku ma kondycję, a ten to tylko by jadł i się pieścił...lizał skakał po człowieku :lol: Po spacerze młodzi stwierdzili, że Lola pogodzi się z nowym psem i za drugim razem go wzięli.
Lubię te kwiaty Luciu i mam do nich słabość, a ostatnio przywiozłam sporo nowych kolorów od Dorotki korzo ;:167
Dziękuję i ja Tobie życzę wypoczynku jakiego sobie życzysz (chyba wiem jaki to ma być) ;:196 ;:196

Mam parę porannych zdjęć, bo popołudniowe wykasowałam Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy i kolorowych snów!
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Marysiu :wit . Zdjęcia poranne bardzo ładne a resztę zrobisz jutro ;:224 . Napracowałaś się jak wół , ;:180 . Na pewno widać efekty Twojej pracy ;:333 . Ja dzisiaj tylko delikatnie bo jakoś czasu nie było :roll: . Za fasolkę trzymam kciuki. ja w tym roku mam kiepskie warzywa ;:222 . Tak na prawdę to tylko natka pietruchy będzie i szczypior ;:306 . No nic, w przyszłym roku będzie lepiej ;:173 . Pozdrawiam i spokojnego weekendu życzę :wit .
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Marysiu masz opuncje??? ;:oj A zimowały w gruncie? Czy jak?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu, fioletowe pełne maki też ciekawe. Pierwszy raz je widzę w takim kolorze, choć ogólnie nie przepadam za takim kolorem u kwiatów, bo kojarzy mi się z cmentarzem. Nie wiem dlaczego, ale tak jest!
Psiaki się zaprzyjaźniły, to dobrze!
A ten cienisty zakątek z funkią rozłożystą... taki tajemniczy!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu u nas jak się raz tir zapuścił, bo pomylił skręty, to potem wracał na wstecznym ;:306 Dorze że pokazałaś funkie jak kwitnie ja mam też taką tylko 1/10 z twojej :roll: ... no to sobie jeszcze poczekam, aż zakwitnie ;:173 Wszystko świeżo wszadzone podnosi łebki i listki, pogoda im sprzyja... ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marysiu nasza gmina jest w tyle za waszą, owszem robią ( dużo szumu wokół małych rzeczy), tylko nie w naszej wiosce.
Szkoda, ale my nie mamy siły przebicia, sołtys nie jest obroty, nie walczy.
Marysiu proszę zbieraj nasionka makowe.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Dzień dobry ;:196 ;:196 ;:196
Zacznę od tych kolorowych pół, bo mi się ogromnie podobają- nie takie wielkie na kilkadziesiąt hektarów pustynie, a urocze małe poletka, każdy inny i w innym kolorze. Tylko grusz na miedzach nie widzę, a tak- to jak nic Mickiewiczowska tęsknota :wink:
Fioltewy maczek wygląda jak piwonia, taki pełny ;:oj I parzydło mi się podoba, i rozkwitnięte funkie w takim tajemniczym zakątku-ciekawe ile trzeba czekać i dogadzać, by się dochować takiej kępy? :D Jestem ciekawa, bo jestem na początku tej drogi i funkie mam młodziutkie i małe, po kilka listków, a jak sadziłam, to sobie wyobrażałam właśnie taką piękną gęstwinę, oczywiście już tego lata ;:224
Czy dobrze zrozumiałam, ze sama zapylałaś liliowiec? I stworzyłaś sobie własną krzyżówkę?
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Marysiu, zebrałaś niezłą kolekcję liliowców ;:63 Wszyscy twierdzą, że są to kwiaty bezproblemowe ;:202 To w takim razie dlaczego moje nie chcą kwitnąć? Mam cztery, a kwitnie tylko jeden. jak mam im dogodzić?
Twoje widoki pola zza płotu, jak zwykle wprawiły mnie w zachwyt. Takie widoki mogę oglądać bez końca.
Fajnie, że Lola zyskała towarzysza. We dwójkę raźniej ;:215
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!
Wczoraj się odrobiłam, to dzisiaj odpoczywałam :D Dzień pogodny ale chłodny, a wieczorem wręcz przeprosiłam się z polarem Obrazek

Ewelinko nie wiem co mi zjadało fasolkę czy ślimaki wychodzące kiełki, czy coś pod ziemią Obrazek Nakryłam teraz grządkę i zobaczymy! Na pozostałych grządkach po bobie i czosnku chyba posieją nawóz zielony. Rzeczywiście wczoraj jak na moje siły poszalałam, ale jak ja lubię rano iść po świeżo skoszonej trawie ...jak po dywanie! Czyli coś zielonego wyrosło więc nie jest źle! Dobrego wypoczynku i pozdrawiam ;:168

Basiu mam opuncje! kiedyś na AWN były nasiona opuncji, dostałam, wysiałam i rośnie ale jeszcze nie kwitła. Zimuje na skalniaku, ale robię jej daszek ze szkiełka :uszy Podobno nie trzeba ale ja robię :D

Mariolko maki są lawendowe, to i lawendy musiałabym nie sadzić :wink: A cmentarne kiedyś wydawały mi się chryzantemy i co? rośnie u mnie kilka chryzantem! jesienią rozweselają ogród! Tam gdzie jest funkie to akurat nie jest rabata cienista tylko skalniak, a funkia w pełnym słońcu radzi sobie rewelacyjnie. Te w cieniu też tak się rozrastają!

Ewciu droga przez naszą wieś prowadzi do dwóch często zakorkowanych tras przelotowych :wink: Ta funkia rośnie w tym miejscu chyba jakieś 6 lat i rzeczywiście bardzo jej warunki odpowiadają...aż za bardzo trzeba ją będzie utemperować bo zarośnie mi skalniak ;:306 Cieszę się ;:168

Dorotko nasionka zbiorę i to postaram się kolorami...no chyba że coś się zmiesza :oops:
Siły przebicia i my nie mamy bo cała gmina ma kanalizację tylko nasza wieś nie! Chodnik też mamy na końcu, a inni już mieli dawno i nawet parę razy rozbierany ;:306

Agnieszko masz rację nasze patchworki są najpiękniejsze! ;:215 Grusz nie ma, bo były wtedy drzewa w miedzy kiedy ludzie kosili kosami i w cieniu drzewa siadali a często zrywali owoce z tychże drzew. Teraz traktory i kombajny przelecą pole w mig i nawet kierujący nie wysiadają ze swoich maszyn :D a drzewo zawadza machinom!
Funkia rośnie w spartańskich warunkach, bo koło skalniaka i niczym jej nie dogadzam, mało powiem że żadnej funkii nigdy nie nawoziłam ;:185 One zdecydowanie potrzebują czasu i jedne przybierają szybciej inne wolniej :D
Aguś dobrze zrozumiałaś kiedyś jeden guru liliowcowy z FO zachęcił mnie do tego, pokazał jak to się robi i potem wysiałam zebrane nasiona, a po dwóch latach jeden liliowiec wyszedł zwykły żółty a dwa o ciekawych kwiatach :D Idę do Ciebie bo ciekawa jestem co słychać u Aniołka ;:196

Iwonko no tak zebrałam trochę odmian, bo lubię te kwiaty i naprawdę są bezproblemowe. Twoje pewnie były siewkami a takie kwitną po latach, bo jakbyś dostała kawałek macierzystej rośliny zakwitłaby na pewno szybciej ;:131 . Jak dogadzam liliowcom, niektórym wcale a mam nowozałożoną grządkę liliowcową gdzie rzucam jesienią albo na wiosnę trochę przekompostowanego kurzeńca. Chciałam, żeby się kępy rozrosły i teraz widzę że mam busz!
Właśnie w tym celu wzięliśmy drugiego psa i widać, że dobrze zrobiliśmy ;:215

tu jest dowód na anielską cierpliwość ogrodnika! 5 lat temu na jesieni kupiłam u Starkla dwa powojniki Blue Light i 'Beautiful Bride'. Pierwszy kwitnie od pierwszej wiosny i ładnie się rozrósł a drugi wypuszczał pędzik...po czym milkł, nawet nie usychał. Po 5 latach mam nareszcie kwiatek i widać że będzie co najmniej jeszcze jeden ;:306

Obrazek

kolejne liliowce
Obrazek

Obrazek

kolejna moja siewka
Obrazek

guzikowiec już ma guziczki!
Obrazek

Obrazek

prawoślaz!
Obrazek

Obrazek

werbena hastata trzy kolory!

Obrazek

Obrazek

niby obie białe jarzmianki, a jakże inne!

Obrazek

Obrazek

dalej kwitną brateczki

Obrazek

Obrazek

Przetrwała jedna jedyna sadzonka Klip Dagga ;:oj
Obrazek

Dobrej nocy i dziękuję za odwiedziny!
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,płotek z prawoślazem super wygląda,bardzo sielski obrazek uwielbiam takie klimaty,wszystko pięknie Ci kwitnie i tworzy wspaniałe kompozycje ,ja mam dużo Clip Daggi i chyba wiesz od kogo :uszy no i pięknie mi rośnie ,a brateczki takie rozczulające ,maleńkie przycupnięte ale jakież słodkie,pozdrawiam i dobrej nocki ;:196
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu tym razem uwieczniłaś fajne roślinki, takie swojskie i mniej eksponowane na fotkach, a to one właśnie robią w większości ten busz... Mój Twój lisi ogonek już ładnie stoi na baczność, a jarzmianki obydwie śliczne ;:333 ... U mnie jeszcze żółte bratki trwają na stanowisku ;:173
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Piesek bardzo fajniutki,my niestety musieliśmy uśpić tego co się nim opiekowałam ,liliowce daja po oczach aż miło,bardzo lubię taki busz,jedyny pożytek u mnie z tych ciągłych deszczy ,że i ja mam busz nie koniecznie samych kwiatów :;230.Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Marysiu..oczy nacieszyłam pięknymi kwiatkami , niektórych nawet nie znam. ;:131 ..pięknie wszystko u ciebie kwitnie, liliowce ;:215 . Jarzmianka ciekawa, może i kiedyś zawita w moim ogrodzie. Przyjemnego odpoczynku na dziś życzę. ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”