Pomidory - choroby i szkodniki cz.22
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki cz.22
Powrócę jeszcze do SZW. Po przykrej niespodziance pryskałam już systematycznie i kwiaty i właściwie całe rośliny. No i okazało się, że pomidorki na tej mojej Kiełbasce ( i na Amish Paście tez miałam SZW), które były systematycznie pryskane od „poczęcia” czyli od kwiatuszka nie miały suchej zgnilizny. Były czyste. Można więc zapobiec, ale dla czterech czy pięciu krzaków naprawdę nie chciało mi się latać co tydzień z wapnem.
Pozdrawiam! Gienia.
Dziękuję. Do większości działań przy pomidorach w tunelu służy mi sznurek i tak jakoś nie pomyślałam o niczym innym. Sznurek faktycznie mocno wrzyna się obawiam się w dodatkowych "infekcji". Poszukam w internecie i coś takiego zamówię. Dziękuję.gienia1230 pisze: ↑7 lip 2024, o 10:13 Paj, sucha zgnilizna wierzchołkowa, miałam już takie przypadki przy odmianie przerobowej (Sausage Red - takie paluszkowate owoce). Na zewnątrz nie było nic widać a wszystkie pomidorki wewnątrz wierzchołka miały takie zmiany, odmiany wybitnie wapnożerne.
Emisiu, są specjalne plastykowe haczyki do podwieszania gron (podwieszki) , moja siostra podwiązuje je też trokami ( troczek ze starej pościeli, bo sznurek wrzyna się w łodygę) do łodygi lub palika, jak jej tam wygodniej.
https://ogrodnik24.pl/pl/p/Podwieszka-d ... TTEALw_wcB
Pozdrawiam Emisia
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 3 kwie 2023, o 09:02
Ja podejrzewam gdzie popełniłem błąd jeśli chodzi o szw. W czasie upałów dostawały za mało wody, a dodatkowo dostały przy podlewaniu siarczan magnezu. Być może on przyblokował wapń. A susza też dołożyła swoje.
-
- 500p
- Od: 12 lut 2023, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ku przestrodze wszystkich pomidoromaniakow. Moje najgorsze przeczucia się potwierdzily, mam wirusa pepino.
wcześniejsze podejrzenia przy drobnieniu lisci i pękanie zielonych owoców byly zasadne, a teraz kiedy zobaczylam jak dojrzewają niektore pomidory, to mam juz pewność.

Zebrane już nasiona wyrzucam.
Nasiona wysiane w tym sezonie też wyrzucę dla pewnosci. Ech odechciewa się wszystkiego

Zebrane już nasiona wyrzucam.
Nasiona wysiane w tym sezonie też wyrzucę dla pewnosci. Ech odechciewa się wszystkiego

Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Podobne objawy mogą być przy nadmiarze azotu i problemem pobierania potasu z powodu wysokiej temperatury.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 500p
Tylko jak to rozróżnić? Fakt że pęknięcia zielonych owoców i plackowate dojrzewanie wystąpiło tylko u pomidorów w rzędzie od południa, najbardziej narażonym na temperaturę. Na starcie dostaly to co wszystkie, obornik kurzy, a potem to już to co w kristalonie. Nie wiem co o tym wszystkim myśleć. 

-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Ewa, wirus peppino oprócz zmian na owocach, które mogą być różne, różniste ale najczęściej powoduje łagodne przebarwienia, objawia się też charakterystycznymi zmianami na liściach. Liście miejscami wybrzuszone, chlorotyczne żółte plamy - taka mozaika, na łodygach tez może wystąpić. Ta pstrokacizna jest właśnie charakterystyczna dla wirusów. https://kchr.pl/art/50/wirus-mozaiki-pe ... cy-uprawom
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 500p
Gieniu mozaiki i bąbli na lisciach nie zauważyłam. Tylko to drobnienie i wyrastanie lisci zamiast po bokach lodyzki, to u góry. Liść nie jest płaski tylko ma takie kłykcie do góry. To u jednego pomidora. Owoce to sliwki, nie zauważyłam na nich jakis patologii.
Inne mają liście ok tylko owoce łaciate.
Będę po prostu obserwowac do końca sezonu, co się wydarzy. Albo bedzie ok i się okażę histeryczką
albo... się przerzucę na uprawę buraków, ktore mniej chorują. 
Będę po prostu obserwowac do końca sezonu, co się wydarzy. Albo bedzie ok i się okażę histeryczką

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Czy ktoś wypowie się w sprawie pomidorowego problemu Halszki?
viewtopic.php?p=6461844#p6461844
Proszę
viewtopic.php?p=6461844#p6461844
Proszę

- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Mylę, że jest głodny, choć objawy nie są jednoznaczne.
Fioletowe nerwy liści i żółte łodyżki kwiatowe przemawiają za tą możliwością.
Jeśli były jedynie 2 razy podlane nawozem w minimalnej dawce, a nie rosną w bardzo żyznym podłożu, to niedożywienie jest bardzo prawdopodobne.
Moje kilka pomidorów doniczkowych dostaje nawóz prawie przy każdym podlewaniu.
Fioletowe nerwy liści i żółte łodyżki kwiatowe przemawiają za tą możliwością.
Jeśli były jedynie 2 razy podlane nawozem w minimalnej dawce, a nie rosną w bardzo żyznym podłożu, to niedożywienie jest bardzo prawdopodobne.
Moje kilka pomidorów doniczkowych dostaje nawóz prawie przy każdym podlewaniu.
Pozdrawiam, Jacek
- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
Dziękuję za odpowiedź bioy i dziękuję Krysi za wstawiennictwo
Przy sadzeniu dostały też sporą garść obornika granulowanego.
Dziwi mnie tylko, że tak wygląda część roślin stojących obok siebie. Reszta pomidorów też w doniczkach wygląda normalnie, ma zielone miękkie liście I nie wzbudza niepokoju. A są traktowane identycznie. Naczytałam się, że może mają za wysokie pH gleby i nie pobierają składników i dzisiaj eksperymentalnie posypałam ziemię w doniczkach kilkucentymetrową warstwą podłoża do kwasolubów. Mam nadzieję że gorzej nie będzie. Spróbuję jutro podać im dolistnie saletrę potasową. Może im się poprawi.

Przy sadzeniu dostały też sporą garść obornika granulowanego.
Dziwi mnie tylko, że tak wygląda część roślin stojących obok siebie. Reszta pomidorów też w doniczkach wygląda normalnie, ma zielone miękkie liście I nie wzbudza niepokoju. A są traktowane identycznie. Naczytałam się, że może mają za wysokie pH gleby i nie pobierają składników i dzisiaj eksperymentalnie posypałam ziemię w doniczkach kilkucentymetrową warstwą podłoża do kwasolubów. Mam nadzieję że gorzej nie będzie. Spróbuję jutro podać im dolistnie saletrę potasową. Może im się poprawi.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Tylko bardzo delikatnie z nawozem, bo one dostały się do pokarmu i mają problem z jego przetworzeniem Trzeba brać pod uwagę obecną pogodę i więcej podlewać.
pozdrawiam Ludwik
- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
Dzięki, albo poczekam kilka dni z tym opryskiem, żeby zobaczyć czy zareagują na tę zmianę w podłożu.
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Ewo, na jakich odmianach zauważyłaś drobnienie liści?Ewaca pisze: ↑10 lip 2024, o 22:06 Gieniu mozaiki i bąbli na lisciach nie zauważyłam. Tylko to drobnienie i wyrastanie lisci zamiast po bokach lodyzki, to u góry. Liść nie jest płaski tylko ma takie kłykcie do góry. To u jednego pomidora. Owoce to sliwki, nie zauważyłam na nich jakis patologii.
Będę po prostu obserwowac do końca sezonu, co się wydarzy. Albo bedzie ok i się okażę histeryczkąalbo... się przerzucę na uprawę buraków, ktore mniej chorują.
![]()
Pozdrawiam, Jacek
-
- 500p
Jacku szczegolnie Lucky Tiger.