Czereśnia - cięcie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czereśnia - cięcie
Zakup drzewka czereśni karłowej stacjonarnie w moim przypadku
jest niemożliwy . Dwa czy już nawet trzy lata temu kupiłam dwie
czereśnie wysyłkowo na podkładce PHL- A . To póżne odmiany i
owoce jeszcze nie dojrzałe . Bardzo szybko weszły w owocowanie .
Te wcześniej kupione muszę przystosowywać do swoich potrzeb , to
drzewa są dla nas a nie my dla nich . Kupowałam na takich podkładkach jakie
były dostępne , najczęściej pewnie był to colt .
jest niemożliwy . Dwa czy już nawet trzy lata temu kupiłam dwie
czereśnie wysyłkowo na podkładce PHL- A . To póżne odmiany i
owoce jeszcze nie dojrzałe . Bardzo szybko weszły w owocowanie .
Te wcześniej kupione muszę przystosowywać do swoich potrzeb , to
drzewa są dla nas a nie my dla nich . Kupowałam na takich podkładkach jakie
były dostępne , najczęściej pewnie był to colt .
-
- 100p
- Od: 20 kwie 2018, o 22:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mi znów zależy, aby drzewko miało dużą siłę wzrostu, bo zależy mi na czasie i dużych przyrostach rocznych. Mój ojciec ma czereśnię na zwykłej podkładce, ale też ciął ją od góry żeby nie szła ku niebu
Po 15 latach osiągnął fajny efekt potężnego drzewa, ale z dosyć płaską i szeroką koroną. Mam zamiar uzyskać podobny efekt, zobaczymy czy mi się uda 

-
- 100p
- Od: 26 lut 2021, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy można już teraz na początku czerwca przycinać wczesne odmiany czereśni, które są już po owocowaniu czy lepiej poczekać z tym do lipca, sierpnia?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Moim zdaniem jak najbardziej możesz, i wtedy oberwać owoce. Tak obcięliśmy ogromniastą wiśnię w ub. roku. Nie było tak wysokiej drabiny a i z opryskiwaniem był kłopot. Miała cztery odnogi, nie było przewodnika. Tylko trzeba jakoś nasmarować obcięte miejsca maścią. W tym roku pojawiło się mnóstwo odrostów wkoło czubków obciętych odnóg . Aż za dużo, gęstwina się zrobiła.
Będą owocować, mam nadzieje na drugi rok.
Będą owocować, mam nadzieje na drugi rok.
Pozdrawiam! Gienia.
Cięcie starej czereśni
Witam wszystkich forumowiczów proszę o pomoc .
Kupiliśmy z narzeczoną parę lat temu dom do remontu wraz ze starym sadem owocowym i chcę się zapytać czy mogę obciąć może dwudziestoletnią czereśnię tak na dwóch metrach od ziemi czyli zostawić sam pień? Oczywiście z tym nie byłoby problemu lecz nie wiem, a raczej nie jestem pewien czy wypuści nowe pędy z pnia czy po prostu uschnie .
Z góry dziękuję za pomoc.

Kupiliśmy z narzeczoną parę lat temu dom do remontu wraz ze starym sadem owocowym i chcę się zapytać czy mogę obciąć może dwudziestoletnią czereśnię tak na dwóch metrach od ziemi czyli zostawić sam pień? Oczywiście z tym nie byłoby problemu lecz nie wiem, a raczej nie jestem pewien czy wypuści nowe pędy z pnia czy po prostu uschnie .
Z góry dziękuję za pomoc.

-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cięcie starej czereśni
Przykro mi, ale to nie jest wierzba, raczej nie zniosłaby dobrze tak radykalnego ogłowienia, może by odbiła, ale rana po cięciu byłaby wrotami dla raka bakteryjnego i wszelakich grzybów, dodatkowo utrata aparatu asymilacyjnego i szok z tym związany, myślę, że doprowadziłyby do śmierci drzewa w przeciągu kilku sezonów.
Witam,
jestem nowa w tematach ogrodniczych, w tym roku wkopałam na działce 2 nowe drzewka owocowe - gruszę i czereśnię. Oba kupiłam już takie trochę większe żeby zwiększyć szanse że się przyjmą. Mam pytanie, czereśnia przyrasta dość szybko a gałązki z liśćmi rosną również u nasady - czy powinnam je przycinać żeby już formować drzewko czy w tym roku zostawić w spokoju zupełnie?
jestem nowa w tematach ogrodniczych, w tym roku wkopałam na działce 2 nowe drzewka owocowe - gruszę i czereśnię. Oba kupiłam już takie trochę większe żeby zwiększyć szanse że się przyjmą. Mam pytanie, czereśnia przyrasta dość szybko a gałązki z liśćmi rosną również u nasady - czy powinnam je przycinać żeby już formować drzewko czy w tym roku zostawić w spokoju zupełnie?
-
A czujesz się na siłach prawidłowo przyciąć drzewko ?
To co na pniu do wysokości nie niżej niż 50 cm. wytnij .
Wstawiam link do filmu jak prowadzić czereśnie na wrzeciono .https://www.youtube.com/watch?v=Su9OdSC ... el=Esadowy
To co na pniu do wysokości nie niżej niż 50 cm. wytnij .
Wstawiam link do filmu jak prowadzić czereśnie na wrzeciono .https://www.youtube.com/watch?v=Su9OdSC ... el=Esadowy
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
[quote=anulab post_id=6418486
To co na pniu do wysokości nie niżej niż 50 cm. to wytnij .
[/quote]
To co na pniu niżej niż 50 cm wytnij.
To co na pniu do wysokości nie niżej niż 50 cm. to wytnij .
[/quote]
To co na pniu niżej niż 50 cm wytnij.
Pozdrawiam! Gienia.
-
Dzięki Asiu . 

Będę próbować, chciałabym żeby jak najszybciej rosło. Mam działkę jak na patelni i cień się bardzo przyda ;)
Bardzo dziękuję za poradę
Bardzo dziękuję za poradę

Szpaki zdecydowały, że już po owocowaniu i zastanawiam się nad przycięciem tej czereśni. Raczej chciałbym poćwiczyć cięcie na tym drzewku, bo średnio mi to idzie. Trochę poczytałem. Wiem o krótko- i długopędach, ale jakoś nie mogę się ich doszukać. Dla mnie wszystkie są długie, a owoce w niewielkiej ilości były u ich podstawy - mniej więcej. Podpowiedzcie (najlepiej graficznie) jak przyciąć tą czereśnię żeby lepiej owocowała. Pierwotnie chciałem żeby to była forma typu kielich ale nie wiem czy to był dobry pomysł. Te środkowy pęd mógłby posłużyć do przywrócenia tej jednopiennej formy. Jak myślicie?

Krzysiek
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Zarażona jest brunatną zgnilizną, jak chcesz prowadzić na puchar, to każdy z konarów przytnij o połowę wysokości.
Mszyce je okrutnie żarły ostatnio. To one przenoszą chorobę czy po prostu liście obumierają po deszczu?
Krzysiek