Orzech włoski - uprawa Cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p
Od: 1 mar 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam sadzonkę właśnie z ogródka od cioci :) Dałam na balkon i na drugi dzień ledwo żyła - deszcz i wiatr zrobił swoje. Teraz mam ją w pokoju i ma się doskonale.
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p

Post »

Niestety moją sadzonkę zaatakowała jakaś choroba. Nie mam na razie możliwości zrobienia zdjęcia, ale nowe listki mają tak jakby taką oparzelinę, takie bąble się zrobiły, jakby ktoś palec w nie włożył i takie odkształcenie zostało. Szkoda, chciała ją kiedyś zasadzić do jakiegoś gruntu.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jak bąbel , to na pewno szpeciel . Od tego nie umrze .

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p

Post »

To co z tym zrobić? Oto zdjęcie:

Obrazek
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Basieńko , sprawdź czy dodatkowo nie ma przędziorków , bo one dla tak małej sadzonki są zabójcze .
Szpeciele ( trochę podobne do przędziorka , żerują w bąblach ) nie są na tyle groźne . W programie ochrony orzechów żaden środek nie jest przewidziany do oprysku przeciwko szpecielom w fazie wzrostu drzew .
W przypadku tak małej sadzonki opysk przeciwko temu szkodnikowi ma sens , na większych drzewach szpecieli nie zwalcza się . Jeśli masz Talstar możesz spróbować na własną odpowiedzialność zwalczyć szkodnika opryskując dokładnie spodnią stronę liści (bąble nie znikną ) , oczywiście wynosząc go z domu . Specjalne kupowanie tej trucizny nie ma sensu , orzech przeżyje .
W fazie spoczynku drzew jaja szpecieli zwalcza Nissorun ( własne doświadczenia ) , jednak dopiero będę sprawdzać efekty stosowania jesienią po opadnięciu liści i wiosną przed ruszeniem wegetacji .

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p

Post »

Ja tam nie widzę żadnych robaków, a tym bardziej jaj. Czy to się może przenieść na inne rośliny?
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Żeby zobaczyć szpeciela , trzeba mieć lupę z dużym powiększeniem a jeszcze lepiej mikroskop .
Przędziorki jak kto ma dobry wzrok może zobaczyć że są , szczegóły też przez lupę . To wyspecjalizowany gatunek szkodnika , raczej niczego innego nie skonsumuje .

Pozdowienia , kozula .
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Mój szczepiony w tym roku maluch postanowił jednalk wydać plon . Przy okazji owocem chwali sie też dwulatek . Rosną w tunelu foliowym , więc dojrzewają wcześniej niż pod gołym niebem .

Pozdrawiam , kozula .
basiaxx
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 sie 2009, o 19:47

Post »

Kozula - zaniemówiłam, kiedy zobaczyłam twojego maleńkiego orzecha z owocem. Patrzę i niedowierzam własnym oczom. U mnie rosną 3 orzechy już ok. 10 lat i nic- jeszcze nawet jednego orzeszka nie miały. Teraz wiem, że trzeba było przy sadzeniu podłozyć kamienie- ale cóż.... W zeszłym roku mocno je przycięliśmy z nadzieją, że wydadzą owoce ale nie zadziałało. Chyba pozostaje mi tylko czekać.
Pozdrawiam- Basia
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Basiu , podkładanie kamienia pod korzeń , to mity ludowe . Trafiają się siewki bardzo wcześnie zaczynające owocowanie i wtedy bardzo chętnie ten fakt jest przypisywany podłożonemu kamieniowi . Korzenie orzecha błyskawicznie taki kamień omijają ,,i dalej robią swoje ''. Rozpoczęcie owocowania przez siewkę zależy od cech genetycznych konkretnego drzewa . Przycięcie gałęzi nie przyspieszy owocowania a raczej je opóźni. Po10 latach już niewiele jest czekania , powinny zacząć plonować lada chwila .Gwarancją wczesnego owocowania jest posadzenie szczepionego drzewa .

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ale sobie ursłem ...Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

:shock: o jeżu kolczasty jak ON sobie urósł :shock: !!!!
Ciekawe jak gruba jest ta łupina

Kozulo pokaz nam proszę jak pęknie , jak duży będzie owoc pod tą łupiną i potem wnętrze...
Co to za odmiana?
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

:shock: :shock: Ale wielki :D
A u mnie ,,grzmot'' siedzi siódmy rok i raz owocował w tamtym roku a w tym nic.( w nagrodę czeka mnie jeszcze jesienne zgrabianie liści )
Urosło ładne drzewo i zasłania trochę podwórko żeby nie to to pewnie byśmy się pożegnali.
x_P-42

Post »

kozula pisze:Ale sobie ursłem ...Obrazek
Kozulo kochana. chcę nasadzić kilka orzechów ( mam wielka działkę). Jaka to odmiana daje takie piękne owoce, gdzie kupić? U nas w okolicy, to tylko na targu i panowie niewiele mogą powiedzieć o odmianach:(

Najchętniej oczywiście kupiłabym przez internet. czy możesz coś polecić?
KamilaWr
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 01:16

Post »

aleee zazdroszczę :D , wiele bym dała żeby mój leopold miał już owoce
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”