Podłoże do kaktusów

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tom_ek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2015, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jakie podłoże do kaktusów polecacie?

Post »

Dobra, dobra, a tak na poważnie Panowie, to które mamilarie są "białe"?
peter86 pisze:Kaktusy generalnie lubią podłoże lekko zasadowe.
To tutaj mnie Peter zaskoczyłeś, bo gdzie bym nie czytał, to wszędzie wyczytam, że kaktusy generalnie lubią kwaśne; nie pomyliłeś się aby, nie było ;:136, hę? Bo coś tam na końcu o piwie piszesz :wink:
O tych niektórych echinocereusach zasadolubnych to wyczytałem w artykule p. M. Siwca. A kranówki nie używam, zwłaszcza, że mam studzienną, deszcze łapię (na Podkarpaciu czyste jak łza). O wysokim udziale frakcji mineralnych (i ich granulacji) w podłożu nie wspominam, bo te sprawy już znam, aż tak zielony nie jestem :wink:.
Kombinować nie chcę, bo wiem, że lepsze jest wrogiem dobrego. Więc z czystym sumieniem mogę siać te echinocereusy w "standardowe" podłoże wysiewowe?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tak. Można siać w standardowe podłoże. Choć ja preferuję czysty żwirek.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
tom_ek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coraz częściej czytam o sianiu w podłoże mineralne, to może tak spróbuję. Ale w związku z tym będę miał kolejne pytania. Pierwsze, może naiwne, ale jak wiadomo, kto pyta, nie błądzi: czy żwirek też prażyć, czy wystarczy płukanie? Drugie - przy wysiewie do substratu mineralnego wystarczy połowa dawki nawozu zalecanej przez producenta, czy jednak więcej?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Każde podłoże należy zdezynfekować, czysto mineralne także. Odnośnie dawki nawozu to ja nie przywiązuję do tego wagi. Daję nawozu "na oko". Oczywiście lepiej dać mniej niż więcej.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
tom_ek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli prażenie. Rodzina na mnie dziwnie patrzy, jak do piekarnika kamienie wkładam ;:219
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Ja żwirek gotowałam
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
tom_ek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Lucy. Godzina gotowania starczy? A jak będę kamienie gotował, a nie piekł, to rodzina przestanie się w czoło pukać, jak myślisz? :wink:
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p
Od: 22 paź 2011, o 22:11

Post »

Jak by się dalej pukali w czoło to powiedz że podobno gotowane zdrowsze ;:306
a tak serio, myślę że godzina wystarczy bo na gaz/prąd nie wyrobisz :D swoje jak gotuję to z 20 minut bulgotania i wystarczy (żeby nie rozgotować :;230 ) ;:224
Awatar użytkownika
tom_ek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Konradzie za odpowiedź. Żonka ma garnek do gotowania na parze, w nim gotowane będą jeszcze zdrowsze ;:108
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomek, tylko jakbyś wpadł na ten sam pomysł, co ja swego czasu, to uprzedzam Cię - nie idź tą drogą!

Pomysł polegał na tym, że postanowiłam podłoże (ale nie żwir, tylko takie żyzne) wyprażyć nie w piekarniku w foliowym rękawie, jak zalecają, a na starej blaszce do pieczenia ciasta, ustawionej na palniku gazowym. Wydawało się to logiczne - temperatura odpowiednia, szybko, skutecznie, wystarczy parę razy przemieszać. Jak pomyślałam, tak i zrobiłam. O smrodzie, jaki się rozniósł po domu nie maco gadać, o reakcji rodziny też :roll: Był to wprawdzie początek listopada, ale 3 dni okna i drzwi balkonowe były pootwierane szeroko przez większość czasu, a i tak było czuć. Ten smród wlazł w każdy zakamarek i wyleźć nie chciał.
Ja stałam nad kuchenką i mieszałam, więc nie czułam aż tak, jak ktoś, kto wszedł z zewnątrz.

W każdym razie po tej przygodzie - nigdy więcej takich przedsięwzięć! I innym odradzam ;:170
Awatar użytkownika
tom_ek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiem o czym mówisz, u mnie też smrodek był (choć rękawa nie było, tylko taki kamienno-blaszany smrodek), ale nie tak wielki i półgodzinne wietrzenie wystarczyło ;:137
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do prażenia w piekarniku użyj rękawa do pieczenia mięsa i zawiń. Zapach się tak nie rozniesie po piekarniku.
Awatar użytkownika
Harvi
500p
500p
Od: 24 mar 2012, o 19:07

Post »

popiolek69 pisze:Jak by się dalej pukali w czoło to powiedz że podobno gotowane zdrowsze ;:306
a tak serio, myślę że godzina wystarczy bo na gaz/prąd nie wyrobisz :D swoje jak gotuję to z 20 minut bulgotania i wystarczy (żeby nie rozgotować :;230 ) ;:224
Oczywistą oczywistością jest, że najlepszy jest żwirek al dente. :;230
Ja kiedyś uraczyłem rodzinę zapachami jak poddałem obróbce termicznej ziemię kompostową w mikrofali. :twisted: Są takie foliowe woreczki strunowe do pieczenia w mikrofali, nasypałem lekko wilgotnej ziemi kompostowej do niego, zamknąłem i do mikro... Woreczek oczywiście rozszczelnił się i po domu rozszedł się dziwny zapaszek. Obecnie jak coś prażę to w takim przenośnym blaszanym piekarniku. Wystawiam go na taras i ogniaaaa.
Na podłoże do wysiewów stosuję paczkowany żwirek akwarystyczny 1-2mm. Są niedroge, zazwyczaj już przepłukane, a niektóre także poddawane obróbce termicznej.
Awatar użytkownika
Agnieszka Gie
100p
100p
Od: 15 maja 2008, o 16:41

Post »

Jaką ziemię polecacie do sporządzenia mieszanki dla kaktusów? Najlepiej taką, której nie trzeba będzie już przesiewać.
Uzbierało mi się w tym roku dużo roślin do przesadzenia i jak popatrzyłam na ceny podłoża Compo w LM to się za głowę złapałam. 5L kosztuje 15 zł, a ja nie wiem czy się w 50l wyrobię. Do tej pory jak coś musiałam sporadycznie przesadzić to używałam właśnie Compo bo moim zdaniem jest najlepsze, wystarczy tylko dosypać żwirku i gotowe. Teraz muszę szukać czegoś innego. Ktoś tu polecał Krone, ale ja nie miałam z nim dobrych doświadczeń. Za dużo grubych kawałków i trzeba się najpierw bawić w przesiewanie. Chyba, że się coś ostatnio zmieniło?
A może jest jakaś dobra sypka ziemia uniwersalna, która by się nadawała?
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p
Od: 14 mar 2011, o 23:42

Post »

Jaką masz ziemie u siebie ?? Bo jak jakąś dobrą to możesz coś z tej ziemi wykombinować. Zależy jakie masz gatunki u siebie bo jak proste w uprawie typu Echinopsis Lobivia itp to nie musisz kombinować za bardzo z ziemią. 30% swojej 30 piasku reszta drobnego kruszywa mineralnego żeby zapewnić dobry drenaż. Kwestia tylko czy masz dobrą ziemie u siebie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”