Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x_P-42

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.2

Post »

Dalu, dziękuję Ci za cenne informacje o oleandrach. Jakoś tak mnie naszła chrapka na te roślinki ... Dziwne, bo ja w zasadzie lubuję się w cieniolubach ? Może to z powodu ostatnich psikusów pogodowych? Niby lato, ale aura taka bardziej wrześniowa.
Dzisiaj pierwszy raz zauważyłam, jak wcześnie zapada zmrok. :(
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ketemia śliczna - chyba teraz króluje na forum :D :D
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Daluś, powój gwiezny pięknie Ci wyrósł ;:138 nie wiedziałam że jest taki ozdobny i tak pięknie wyrasta. ;:138 W tym roku posiałam
powój purpurowy i pięknie kwitnie ale liście nie są zbyt gęste i nie zakrywają siatki.
Milutiego dnia i pięknej pogody ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p
Od: 2 cze 2010, o 18:09

Post »

Witam Cię Dalu i dziękuję za niesamowite wrażenia jakich dostarczył mi spacer po Twoim uroczym ogrodzie. Trafiłam do Ciebie z wątku LaViol'i i wsiąkłam na dobre. Przepiękne rośliny, przemyślane, malarskie zestawienia, mogłabym tam zamieszkać...I jeszcze ten magiczny klimat czakramu w tle, po prostu bajka. Mój ogród jeszcze długo nie będzie wyglądał tak jak Twój, ale pracujemy nad tym. Ważne, że mam już szkielet ze starych drzew, bo też sobie bez nich nie wyobrażam ogrodu, a byliny i krzewy nie potrzebują tak długiego czasu żeby pokazać się w pełnej krasie. Mam chyba podobne upodobania roślinne więc jeśli można będę zaglądać.
x-d-a

Post »

Iwonko, witam Cię w moim ogrodzie i bardzo dziękuję za miłe słowa ;:196 Cieszę się, że masz podobne upodobania i tak jak ja doceniasz i kochasz stare drzewa, które tworzą podstawę każdego założenia :P Staram się bardzo, aby mój ogród był bujny, naturalny, a rośliny tworzyły duże grupy i przenikały się wzajemnie. Lubię na rabatach krzewy rosnące razem z dużymi grupami bylin i roślinami rocznymi :D Cały czas się uczę i popełniam błędy ,ale nie robi ich tylko ten, co nic nie robi...Zapraszam częściej.

Wiesiu, czy pokazywałaś w swoim wątku powój purpurowy? Bardzo jestem ciekawa jak wygląda :D

Bożenko, rzeczywiście teraz jest pełnia kwitnienia ketmii, która w tym roku jest wyjątkowo piękna, a w forumkowych ogrodach można podziwiać wiele ślicznych odmian...

Polu, fakt, dzień już zrobił się znacznie krótszy, po upałach ani śladu...ale powiem Ci, że ja lubię taką pogodę :lol: Dzisiaj po południu dłubałam sobie w ogrodzie i było tak pięknie, spokojnie, słoneczko świeciło ;:3
Oleandry to fajne roślinki; ja jeszcze poluję na jakąś pachnącą odmianę, bo one mają dla mnie "zapach lata". Kojarzy mi się ten zapach z wakacjami i urlopem, bo pełno ich rośnie we wszystkich krajach śródziemnomorskich, gdzie najczęściej wypoczywam.

Gosiu, dzisiaj słoneczko ładnie świeciło ;:3 więc można było akumulatorki ładować. Ale Ty, po chorwackim urlopie to masz je chyba naładowane już do wiosny :roll:

Dzisiaj chciałabym pokazać moim miłym gościom fuksję magellanica, która rośnie u mnie w gruncie od zeszłego lata. Ładnie przezimowała, krzaczorek zrobił się spory, a teraz od jakiegoś miesiąca kwitnie mnóstwem malutkich, ale uroczych czerwonych kwiatuszków:
Obrazek Obrazek

...i jeszcze kilka fotek doniczkowców, które spędzają wakacje w ogrodzie i ładnie wtopiły się w ogrodowy krajobraz:

Obrazek Obrazek
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Patyczki dzisiaj nie przyszły, pewnie jutro przyjdą...
x-d-a

Post »

Też mam taką nadzieję...
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Dalu... u mnie słonko dziś wyjrzało tylko na chwilkę koło ósmej... żeby na resztę dnia skryć się za szczelną warstwą chmur, niestety...
Nawet coś popadało :roll:

Fuksja ciekawie wygląda, czyli ona i u nas bywa nie tylko doniczkowa?
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Daluś
Bardzo fajnie wyglada zestawienie oleandra w beczce i jakobinii, zwłaszcza ta druga bardzo ciekawa :D :D
Udał się Tobie powój gwiezdny czyli mina lobbata, w Twoim mikroklimacie wszystko jest bujniejsze i piękniejsze niż na mojej północy . ;:3
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Dalu , dzięki za odpowiedź odnośnie Ketmii. ;:196
Moje też są ładnie rozkrzewione,obficie kwitną , także ciąć ich w takim razie nie będę.Myślałam ,że je trzeba ciąć...,ale skoro nie - niech rosną bez mojej ingerencji. :D
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Dalu ładnie kwitną ci oleandry. Czy nie masz problemu z szarym nalotem na ich liściach? Czy trzeba je przycinać?Ja mam kwitnące pierwszy rok i muszę się wszystkiego nauczyć o nich. :D
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Dalu,zostawiam ślad,że byłam ale pisać za dużo jeszcze nie mogę.Oleandry -no cóż ,też się cieszę,że je mam ;:138
x_P-42

Post »

Dalu, ile lat ma Twoja Jakobinia? Wygląda na wielką. ;:7
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Listonosz był i znowu nic!
Chyba na pocztę dzisiaj pójdę, może leży gdzieś u nich...

Pytałem się wczoraj ciotki z tych Karczyc ile jest km do Sobótki, a ona do mnie 24km!
x-d-a

Post »

Dawidzie, we wtorek wysłałam tez przesyłkę do Lucy i ona już dostała...

Polu, ta jakobinia na fotce ma ze trzy lata, ale mam już kilkoro jej dzieci - znacznie mniejszych, ale już kwitnących :P

Aszko, dziękuję, że wpadłaś ;:196 Uważaj na rękę i oszczędzaj ją :!:

Lucy, z szarym nalotem nie mam problemu, natomiast starsze egzemplarze mają tendencję do ogołacania się od dołu i wtedy wiosną trzeba te pędy przyciąć...

Gosiu, jeśli są ładne, obficie kwitną i nie przeszkadzają innych roślinkom - ciąć nie trzeba :lol:

Pell, jakobinia zwłaszcza jak kwitnie tymi swoimi różowiutkimi szyszeczkami wygląda pięknie :D

Gorzatko, jest jedna odmiana fuksji, która może w naszym klimacie zimować w gruncie; ale obawiam się, że tylko w Polsce poł-zach.

Dzisiaj -jak to trafnie ujął przed chwilą mój syn- wariacka pogoda. Na zmianę deszcz ;:47 i słońce ;:3
Ale języczki pomarańczowe nie narzekają - są w tym roku wielkie i ładnie kwitną. Tylko te liście dziurawe jak sito - ślimaczki miały niezłą wyżerkę :evil:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”