![Crying or Very sad :cry:](./images/smiles/icon_cry.gif)
Bazylia (Ocimum basilicum) wysiew nasion
Re: Bazylia - wysiew nasion
To pięknie wyrosły, mi się nie udała bazylia z kółka pewnie przez to że to był styczeń - mało słońca ![Crying or Very sad :cry:](./images/smiles/icon_cry.gif)
![Crying or Very sad :cry:](./images/smiles/icon_cry.gif)
Pozdrawiam,Basia
- anka22639
- 200p
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jestem zrozpaczona mam popikowane bazylie w dwie duże donice pielęgnacja ta sama ale w jednej zaczynają jakby więdnąć liście na łodyżkach opadają w dół. Jaka może być przyczyna?
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Bazylia w mieszkaniu na własny użytek - wskazówki.
danaa a jak ukorzeniasz? Tylko w wodzie, czy w ziemi? Pod przykryciem? Jak długo czeka się na korzonki? Napisz coś więcej, bo chciałabym w ten sposób spróbować rozmnożyć ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Wcześniej ktoś pisał, że same listki w wodzie ukorzeniał a potem do ziemi.
Ja osobiście zawsze z nasion rozmnażam, ale wypróbuję też tą metodę, tylko niech mi moje maleństwa trochę podrosną bo dopiero z 1cm mają
.
Ale mam z bazylia taki problem, że latem na działce pod chmurką czy to w szklarni rośnie pięknie a jak ją jesienią na parapet (okno południowe) przestawię to zawsze po ok kilku tyg. zaczyna jej się dziać coś z listkami, obsychają, robią się plamki. I takim sposobem zimą nie mam bazylii. Nawet jak kupię w markecie to też po jakimś czasie zaczyna jej coś dolegać.
Ja osobiście zawsze z nasion rozmnażam, ale wypróbuję też tą metodę, tylko niech mi moje maleństwa trochę podrosną bo dopiero z 1cm mają
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
Ale mam z bazylia taki problem, że latem na działce pod chmurką czy to w szklarni rośnie pięknie a jak ją jesienią na parapet (okno południowe) przestawię to zawsze po ok kilku tyg. zaczyna jej się dziać coś z listkami, obsychają, robią się plamki. I takim sposobem zimą nie mam bazylii. Nawet jak kupię w markecie to też po jakimś czasie zaczyna jej coś dolegać.
Jakiś czas temu posiałem bazylię, wyrosła jak brzoza, co dalej z nią?
Czy należy teraz zasypać ją aż po listki????
![Obrazek](http://img.nadapenny.com/t20/12104/nadap004615464440231_thumb.jpg)
Czy należy teraz zasypać ją aż po listki????
![Obrazek](http://img.nadapenny.com/t20/12104/nadap004615464440231_thumb.jpg)
[b]Pobyt na działce to nie tylko kontakt z przyrodą. To również okazja do poznania innych ludzi[/b]
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 mar 2012, o 22:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Zacisze1
moja bazylia też się wyciągnęła jak szalona, ja ją wzięłam i poddałam głębszemu pikowaniu :)zostawiłam jej miejsca tak ze 2cm pomiędzy ziemią a liśćmi, soczyście podlałam i doglądam codziennie, no cóż wspaniale sobie rośnie póki co, odpukać ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Pozdrawiam Bea
-
- 100p
- Od: 29 sty 2012, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witamy na forum nowego !
Bazylię uszczknij to ci powinna się rozkrzewić .
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
- edi13
- 1000p
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja bazylka już spora, a już czerwonej siać nie będę licha strasznie , i nie ma takiego aromatu
![Obrazek](https://lh5.googleusercontent.com/-jKd0rD4yp4U/T4XZjQXSNvI/AAAAAAAAA9Q/Nrji439J37c/s720/DSC_1139.JPG)
- sylwia75
- 100p
- Od: 19 lut 2012, o 22:49
Lusi może ma za gorąco,w domu kaloryfery dają,jeszcze południowe okno...a jakby spróbować przenieść do jakiegoś chłodniejszego pokoju??
Pozdrawiam Sylwia
Też mam problem z bazylią - ile razy kupiłam, to po jakimś czasie zżerały mi ją jakieś małe zielone robale ![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
Mi prawie wszystkie zdechły,okno południowe u mnie to chyba za ciepło bo jeszcze od blachy odbija i strasznie grzało a i ziemia nie najlepsza bo szybko wysychała na proch a jak podlałam i przykryłam to rano była pleśń.Z 20 może 3 uratuje.Trudno teraz wysiałam do doniczki z lepnicą bo ładnie wschodzi i pomidorom też pare nasionek dorzuciłam .Plantacji nie muszę mieć, będę próbowała aż się uda.Teraz widzę że za mokro bazylia tez nie musi mieć.
Pozdrawiam,Basia
- mirek55522
- 100p
- Od: 29 mar 2012, o 04:50
- Kontakt:
Ja upiłem worek ziemi ogrodowej w Biedronce za 3zł. Wystarcza zpowodzeniem nie tylko na wysianie nasion. Ale moim zdaniem lepszy pod nasionka jest torf.basiabar pisze:Mi prawie wszystkie zdechły,okno południowe u mnie to chyba za ciepło bo jeszcze od blachy odbija i strasznie grzało a i ziemia nie najlepsza bo szybko wysychała na proch a jak podlałam i przykryłam to rano była pleśń.Z 20 może 3 uratuje.Trudno teraz wysiałam do doniczki z lepnicą bo ładnie wschodzi i pomidorom też pare nasionek dorzuciłam .Plantacji nie muszę mieć, będę próbowała aż się uda.Teraz widzę że za mokro bazylia też nie musi mieć.
Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.
- mirek55522
- 100p
- Od: 29 mar 2012, o 04:50
- Kontakt:
Moje siewki w doniczkach i plastikowych kubkach z jednego opakowania bazylii .
Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.
Wczoraj wieczorem wysiałam bazylie (m.in.), a dzis , proszę, trafiłam na watek o sianiu ![vic :uszy](./images/smiles/uszy.gif)
![vic :uszy](./images/smiles/uszy.gif)
Bea