Krokosmia, montbrecja, cynobrówka (Crocosmia)
- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Krokosmia - zdjęcia, uprawa
Nie radzę. Jak już wcześniej pisał rotos, ziemia jest za zimna. Trochę niedobrze że była w domu ale skoro tak to poczekaj do kwietnia. Roślina sadzona do gruntu hartuje się, teraz po wysadzeniu raczej nie da rady, będzie jej zimno i padnie.
- Pawel42
- 500p
- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Kontakt:
Witam.W minionym roku na wiosnę wsadziłem 20 cebulek krokosmii w dwóch odmianach.Owszem wykiełkowały urosły,część zakwitła reszta nie zdążyła.Pytanie jest następujące.Czy mogę oczekiwać że w tym sezonie wegetacyjnym wyjdą szybciej i szybciej będą kwitły?
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
- witch
- 1000p
U mnie było podobnie, ale o dziwo na drugi rok miała piękne kwiaty (nie sadziłam nowych).
- Pawel42
- 500p
- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Kontakt:
Dziękuję czyli super bo jest szansa że w tym roku pięknie zakwitną,oby tak było.Na pewno wówczas pokaże zdjęcia w wątku. 

Paweł
Re: Krokosmia
Kupiłem dzisiaj cebulki krokosmi z korzonkami tak po 1.5 cm.Mogę je już wsadzić?Doniczki odpadają.
- felix450
- 10p - Początkujący
- Od: 1 kwie 2010, o 13:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Trudna sytuacja.... Krokosmia jest łatwą w uprawie rośliną, ale jeszcze mogą w polskich warunkach klimatycznych być przymrozki , a wtedy może być "kicha" z Twoimi roślinkami.
Chyba w tej chwili nie masz innego wyjścia jak posadzić je do gruntu i zabezpieczyć przed zimnem i mrozem. I przede wszystkim bacznie obserwować.
Chyba w tej chwili nie masz innego wyjścia jak posadzić je do gruntu i zabezpieczyć przed zimnem i mrozem. I przede wszystkim bacznie obserwować.
Serdecznie pozdrawiam. KRYSTYNA
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
Nie wolno jeszcze sadzić do ziemi. Jest za zimna i do tego wilgotna. Groziłoby krokosmi zgnicie.
W chłodne miejsce i jeszcze miesiąc cierpliwie poczekać.
Pozdrawiam
Adam
W chłodne miejsce i jeszcze miesiąc cierpliwie poczekać.

Pozdrawiam
Adam
- felix450
- 10p - Początkujący
- Od: 1 kwie 2010, o 13:36
- Kontakt:
Zgadzam się z Adamem
.
Dobrze Ci poradził.
Ja trochę się zapędziłam,... z tym sadzeniem... To wiosenne ciepełko mnie zmyliło.
Ze słonecznym pozdrowieniem
Krystyna

Dobrze Ci poradził.
Ja trochę się zapędziłam,... z tym sadzeniem... To wiosenne ciepełko mnie zmyliło.
Ze słonecznym pozdrowieniem
Krystyna
Serdecznie pozdrawiam. KRYSTYNA
- witch
- 1000p
Tyle że ja swoich nie wykopywałam na zimę.
Nic się im nie stało w zeszłym roku, może dlatego że zimy łaskawe ostatnio.

Nic się im nie stało w zeszłym roku, może dlatego że zimy łaskawe ostatnio.

- Krycha
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2010, o 08:07
Siałam krokosmię lucyfera, owszem wyrosło trochę malutkich cebulek i po dwóch latach zakwitły.Ika2008 pisze: A tak na marginesie , jakie macie doświadczenia w uprawie w/w z nasion?
Kiedy wysiewać i jak?
Ale jeżeli komuś nie zależy na wielkiej ilości, to wystarczy wysadzać cebulki , po roku z 10 jest nawet 50 po dwóch latach 250. Po trzech nie wiadomo co z nimi robić
-
- 200p
- Od: 16 kwie 2013, o 14:15
- Kontakt:
Na jakim etapie jest u Was krokosmia? Ja po raz pierwszy kupiłam cebulki. Ponad miesiąc temu wsadziłam część do gruntu, a część do doniczki.
Nic nie wyszło jeszcze na powierzchnię. Choć dla sprawdzenia wygrzebałam jedną z gruntu i ma takie 2 cm korzenie.
Będzie coś z niej? Kiedy powinna zacząć wychodzić nad ziemię?
Nic nie wyszło jeszcze na powierzchnię. Choć dla sprawdzenia wygrzebałam jedną z gruntu i ma takie 2 cm korzenie.
Będzie coś z niej? Kiedy powinna zacząć wychodzić nad ziemię?
"Drobiazg nieraz, a ślady jak w śniegu" W. Myśliwski
- lelumpolelum
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
Niewykopywany na zimę "Lucifer" ma już jakieś 80 cm i niedługo wypuści pąki, jak mniemam. Tegoroczne w donicach, sadzone na początku maja są wysokie na 25-30 cm. Najsłabiej rośnie Georg Davison- ma jakieś 12 cm. On też najpóźniej wylazł na powierzchnię.
Agniesz-ko, skoro wypuszcza korzonki, to pewnie wylezie też z drugiej strony. Cierpliwość jest najbardziej korzystną cechą ogrodnika
Agniesz-ko, skoro wypuszcza korzonki, to pewnie wylezie też z drugiej strony. Cierpliwość jest najbardziej korzystną cechą ogrodnika

- pestka
- Od: 1 gru 2008, o 21:09
Ja posadziłam 60 sztuk cebulek a raplem kilka zaczęło wychodzić być cierpliwym, czytam u was że zostawiacie na zimę
to nie wykopywać
to nie wykopywać

Pestka zaprasza na swoją działkę: SPIS moich wątków Działka ROD pestki -rok 2016-2022 Kupię-sprzedam
- lelumpolelum
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
Ja mam tylko "Lucifera" w gruncie, już z pięć lat. To była moja pierwsza krokosmia, dopiero teraz dokupiłam inne kolory i, póki co, trzymam w donicach na tarasie. Zobaczę jak się sytuacja rozwinie, czy kolory się zgadzają, jak kwitnie 'na uwięzi' i wtedy zdecyduję, czy sadzić na stałe do gruntu czy nie. Jak znam życie i siebie, zrobię pół na pół 

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tereniu bądź cierpliwa - jeszcze zaczekaj bo czasami mocno zasuszone potrzebują więcej czasu. Większość cebulek i kłaczy wiosną przed sadzeniem moczę po kilka lub kilkanaście godzin - tak z przyzwyczajenia ...
Nie lubię zbyt długo czekać na wysuwające się z ziemi 'noski"
Beatko "Lucifera" i ja mam od kilkunastu lat w gruncie ale pozostałe odmiany wykopuję bo po 2 próbach juz wiem,że u mnie nie zimują.
Jedno ale ... jak zostawię w gruncie maluszki - te przybyszowe cebulki ( najdrobniejsze) to one dają sobie radę choć bardzo późno ruszają z wegetacją . Pozostawione w tym miejscu po kilku latach zakwitają

Beatko "Lucifera" i ja mam od kilkunastu lat w gruncie ale pozostałe odmiany wykopuję bo po 2 próbach juz wiem,że u mnie nie zimują.
Jedno ale ... jak zostawię w gruncie maluszki - te przybyszowe cebulki ( najdrobniejsze) to one dają sobie radę choć bardzo późno ruszają z wegetacją . Pozostawione w tym miejscu po kilku latach zakwitają