becia123 pisze:Juni Beatko witaj .Pytasz ile takich rabatek mam
w metrach nigdy nie liczyłam co roku jest więcej
Jedna to ta dwudziestometrowa
Druga pod jabłonią z szałwią derenia
mi,krzewuszkami tez taka będzie tylko inne szerokości
Trzecia i to ogródek ogrodzony z jednej strony domu gdzie piwonie,lilie tygrysie są podstawą ale dużo czyśćca wielkokwiatowego ,nachyłków ,hortensje pnące i bukietowe ,tawuły ,pysznogłówki,wraz z innymi kwiatami
Czwarta można ogródek z drugiej strony domu domu tu króluje wiciokrzew i floksy różne słonecznik szorstkolistny i kilka róż jeżówki ,zawilce są też hortensje i wiele innego kwiecia.
Piąta to skalniak i teren za skalniakiem gdzie głównie jednoroczne królują wraz z kolkwicjami dziurawcem aronią
Szóstą można policzyć wokół warzywnika teren obsadzony jest 50 sztukami dalii 60 cannami na przemian i niższymi cyniami,astrami szałwią .Warzywa przeplatane aksamitkami jako ochrona przed nicieniami.
Jest jeszcze forsycja obsadzona wilcem i ślimak ze ślazówki za nimi rząd kocimiętki ,która rośnie jak szalona i miał być płot z canny czerwonej ,malw i słoneczników by osłonić miejsce jak to w gospodarstwie nie zawsze urocze ale canny tu akurat słabo wzeszły . ile w całości nie mierzyłam .
Takie to moje wiejskie rabatki może kiedyś je pomierzę na pewno mam co robić po pracy i przy trójce maluszków.
są truskawki ,malinki , jabłka śliwki ,brzoskwinie jak to na wsi wszystkiego po trochu .Może kiedyś uda mi się to wszystko doprowadzić do porządku nadając jakiś krztałt i charakter