Czym nawozić pomidory-cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czym nawozić pomidory-cz.3

Post »

kaLo pisze: Wyniki badania mojej pokrzywówki. Dla ścisłości dodam, że zawartość azotu jest badana tylko w formie azotanowej NO3, więc może go być więcej bo nie jest badana ilość formy amonowej NH4.Pozostałe wyniki są dokładne.

Obrazek
Takie niepełne badanie prawdę mówiąc wprowadza tylko dezinformacje, a co jeżeli formy amonowej będzie trzy razy tyle co azotanowej?
Pozdrawiam. Jacek :uszy
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Nic nie będzie .Tak jak do tego czasu nadal będą bezkrytyczni wyznawcy i krytyczni niewyznawcy :wit
Jak widać ze zdjęć zamieszczonych wyżej, to szału raczej nie ma.
Mam jeszcze ok. litra tej samej zgniłówki i trochę wełny mineralnej. Za jakiś miesiąć powtórzę doświadczenie, tylko tym razem zostanie użyta woda z działki. Ma więcej wapnia i magnezu i pewnie jeszcze innych makroelementów, bo jest to woda nieuzdatniana ze studni głębinowej.
Awatar użytkownika
rebeko
200p
200p
Od: 6 sty 2015, o 17:37

Post »

kogra pisze:Czy ktoś też stosował już Astvit i może podzielić się spostrzeżeniami ?
Ja stosowałam Astivit. Najczęściej w postaci oprysku dość obfitego na pomidory i ogórki. Nie rezygnuję z niego, moim zdaniem wzmacnia rośliny i łatwiej bronią się one przed chorobami. U sąsiadów, którzy nie znają i nie stosują Astivitu, padły ogórki z powodu mączniaka i wszyscy zapomnieli o pomidorach, a u mnie towarzystwo miało się dobrze.
Nie twierdzę, że to jakieś cudo i lekarstwo na wszystko, ale działało pozytywnie na rośliny, a przecież o to nam chodzi. W tym sezonie będę go testowała trzeci raz, więc zobaczę czy teoria się potwierdzi. Oczywiście pokrzywówka też była + esencja z końskich "skarbów" w rozcieńczeniu pod pomidory.
Awatar użytkownika
Hagaart
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 10:11

Post »

U nas na mączniaka ogórka szklarniowego Astivit nie pomógł :(
Awatar użytkownika
rebeko
200p
200p

Post »

Ja miałam wszystkie warzywa w gruncie.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iza - toś szczęśliwa, ziemiórki są trudne do wytępienia bez chemii.
Na razie nie mam ani jednej, zobaczymy co będzie dalej.

Rebeko - dzięki ;:180 .
Też tak w tym sezonie zamierzam postąpić.
Nie chodzi o to, żeby szukać cudów, ale nie narażając własnego zdrowia i rodziny mieć dorodne i zdrowe pomidory.
Końskie skarby miałam w zeszłym roku i było OK, w tym roku na początku też będą.
A potem Astvit i zobaczymy jak się sprawdzi.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
rebeko
200p
200p

Post »

Nie ma za co. Ogórki były traktowane jedynie Astivitem, ale zarazie, która pojawiła się na pomidorach musiałam prysnąć raz po oczach jakimś środkiem dedykowanym ( nie pamiętam w tej chwili nazwy, w każdym razie był to środek o krótkiej karencji), a później stosowałam sam Astivit.
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kaLo pisze:
Mam jeszcze ok. litra tej samej zgniłówki i trochę wełny mineralnej. Za jakiś miesiąć powtórzę doświadczenie, tylko tym razem zostanie użyta woda z działki. Ma więcej wapnia i magnezu i pewnie jeszcze innych makroelementów, bo jest to woda nieuzdatniana ze studni głębinowej.
Również mam zamiar zrobić test ale to dopiero jak będzie ciepło to podzielę się spostrzeżeniami.Na razie myślę jak go możliwie obiektywnie Przeprowadzić. Ale to może być również tak jak z obornikiem, że co ekipa badaczy to inne podejście i wyniki. Jak dokładnie robiłeś twoją wodę pokrzywową pytam żeby nie powtarzać tego samego :?:
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też będę używać pokrzywówki i gnojówki z liści pomidorów. Nie na zasadzie eksperymentu, tylko jak co roku w uprawie. Szkoda, że nie mam dostępu do żywokostu :(
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Jacku robiłem wg. ogólnie znanego przepisu, kilogram pokrzywy zalałem 9 litrami wody, czyli 10%. Do podlewania używałem roztworu 1% - 1cz+9cz wody. Można zrobić 2 próby. Jedna na zwykłym podłożu organicznym np.do wysiewów drugą na podłożu mineralnym, jałowym- piasek,wełna mineralna, perlit itp. W każdej próbie 3 doświadczenia: zwykła woda, zwykła woda +pokrzywa, zwykła woda + jakikolwiek nawóz do kwiatów o składzie zbliżonym do 4:6:8. Podłoże organiczne pokaże, czy pokrzywa działa jak szczepionka, podłoże inertne pokaże jakie właściwości nawozowe ma pokrzywówka.
Można dodać jeszcze jedno doświadczenie z pokrzywówką 5%.
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p
Od: 6 maja 2012, o 20:55

Post »

aria pisze:Ja też będę używać pokrzywówki i gnojówki z liści pomidorów. Nie na zasadzie eksperymentu, tylko jak co roku w uprawie. Szkoda, że nie mam dostępu do żywokostu :(
W żywokost zaopatrzyłam się tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=532 :wink:
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Dzięki za pomoc ;:136
wodny111
100p
100p
Od: 29 maja 2015, o 18:14

Post »

Mam prośbę. W zeszłym roku nie udało mi się przygotować gleby pod tegoroczną uprawę. Jestem w posiadaniu różnych nawozów mineralnych i suszonego kurzaka. Chciałbym posadzić odmiany o dość dużych wymaganiach pokarmowych. Co byście mi radzili zrobić w tej awaryjnej sytuacji? Wiem, że można podawać nawozy z podlewaniem, a sadzonki posadzić nawet w całkiem jałowej glebie, tylko jest jedno ale. Gdy padają obfite deszcze, roślina nie dostaje papu na czas.
Czy posypanie niewielką ilością kurzaka i przekopanie jak tylko ziemia rozmarznie ma sens?
Widziałem jak działa kurzak dawany "pod stopy". Roślina jest potężna, tylko zaczyna owocować w połowie września.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli masz piaszczystą glebę podziel kurzak na dwie części a tą drugą daj przy podlewaniu.
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12

Post »

Witam ja w zeszłym roku pod foliaki dawałam przekompostowany obornik około 7 taczek na foliak do tego gnojówka z pokrzyw i kurzaka tej mikstury do podlewania poszło mi 200 litrów efekt taki że z 2 foliaków po ok 20mk zebrałam 600kg pomidorów
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”