Borówka amerykańska - 7 cz
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 7 cz
Przędziorek nie owija pajęczynkami liści ani kwiatów. Liście nie zasychają od razu tylko robią się żółte i więdną. A te Wasze przędziorki to najprawdopodobniej puszek z kwitnących topoli. Mogę się mylić ale jak widzę, to wszyscy wokół już po opryskach na przędziorka a za płotem rośni osika i wygląda jakby była jak z waty cukrowej.
Zasychanie liści może mieć związek z suszą i dodatkowo deficytem potasu.
Zasychanie liści może mieć związek z suszą i dodatkowo deficytem potasu.
To szpeciel tak potrafi omotać, w linku można zobaczyć powiększenie.

https://www.google.pl/search?q=Blueberr ... fxePyWM%3A
https://www.google.pl/search?q=Blueberr ... fxePyWM%3A
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
kaLo ja się nie znam za bardzo ale raczej nie jest to ten puszek z kwitnącej topoli. Wygląda to tak: (zdjecie z google)

-
Masz rację co do puszku. Nie jest to również przędziorek, który nie snuje takich pajęczyn. Trochę to dziwne, bo wg opisu szpeciel ten żyje w strefie subtropikalnej, chociaż w HO jest o nim wzmianka i jego ograniczonym występowaniu u nas. http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1399
Tomala3d to co pokazałeś to zdjęcie róży i to norma, bo one rosną często przy suchych słonecznych podporach przy ścianach, chronione przed deszczem. U borówek to naprawdę byłaby jakaś wyjątkowa sytuacja, ja nie spotkałem. Ale zwykłe malutkie pajęczyny z polującymi pająkami to ok, ale one są niegroźne.
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
pelikano11 ale u mnie jest wyjątkowa sytuacja bo od równo dwóch tygodni mam upały bez kropli deszczu i jest bardzo suche powietrze a przędziorki takie lubią.
Jeśli te szpeciele mają powodować takie deformacje liści jak np na liściach dębu to to raczej nie jest to. Na wszelki wypadek trzeba będzie zastosować oprysk z mniszka lekarskiego który zabija mszyce, przędziorki i roztocza a nie jest szkodliwy dla pszczół i trzmieli. Jak to nie pomoże to zawsze pozostaje niezawodny oprysk wyciągiem z czosnku i cebuli który zabija wszystko co spróbuje zjeść albo wyssać soki z rośliny.
Jeśli te szpeciele mają powodować takie deformacje liści jak np na liściach dębu to to raczej nie jest to. Na wszelki wypadek trzeba będzie zastosować oprysk z mniszka lekarskiego który zabija mszyce, przędziorki i roztocza a nie jest szkodliwy dla pszczół i trzmieli. Jak to nie pomoże to zawsze pozostaje niezawodny oprysk wyciągiem z czosnku i cebuli który zabija wszystko co spróbuje zjeść albo wyssać soki z rośliny.
A czy Ty myślisz że ja mieszkam na księżycu? U mnie w przeciągu chyba 3m.cy raz coś tam z nieba pokapało. Fakt, czasem robię prysznic wszystkiemu co zielone. Teraz mam dylemat - jak będę prynicować to jeszcze więcej mszyc będzie, jak spłuczę je wodą to tylko na chwilę mam spokój. Zamknięte koło
Chemię sobie daruję bo i tak wszystkiego nie ubije, a dziadostwo rozmnaża się w straszliwym tempie. No ale zobaczę jak się sytuacja będzie rozwijać, klęski jeszcze u mnie nie ma. Stosowałem Promanal..może pomógł.

Chemię sobie daruję bo i tak wszystkiego nie ubije, a dziadostwo rozmnaża się w straszliwym tempie. No ale zobaczę jak się sytuacja będzie rozwijać, klęski jeszcze u mnie nie ma. Stosowałem Promanal..może pomógł.
norma czyli to przędziorek czy inne paskudztwo? ja takie mam i na róży i dokładnie takie same na borówce. na róży to oprócz takich pajęczynek masa mszyc więc nie wiem czy to mszycowe majęczynki czy cos innego się przyplątało.pelikano11 pisze:Tomala3d to co pokazałeś to zdjęcie róży i to norma, bo one rosną często przy suchych słonecznych podporach przy ścianach, chronione przed deszczem. U borówek to naprawdę byłaby jakaś wyjątkowa sytuacja, ja nie spotkałem. Ale zwykłe malutkie pajęczyny z polującymi pająkami to ok, ale one są niegroźne.
-
Do trzech razy sztuka. Może być jeszcze skoczek różany.Też groźny szkodnik.
re_ne zdjęcie Tomala3d pokazuje przędziorka na róży, stąd --> http://www.bayergarden.pl/Garden-Doctor ... dobne-Roza
Poza przędziorkiem na róży możesz mieć mszyce, ale przędziorka na borówce, jak pisałem, nigdy nie widziałem.
Poza przędziorkiem na róży możesz mieć mszyce, ale przędziorka na borówce, jak pisałem, nigdy nie widziałem.
dziekujepelikano11 pisze:re_ne zdjęcie Tomala3d pokazuje przędziorka na róży, stąd --> http://www.bayergarden.pl/Garden-Doctor ... dobne-Roza

- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
Mam 5 krzaków borówek. Co roku ładnie owocowały ale w tym roku tylko na jednym krzaku są kwiaty. Co może być przyczyną?
Pozdrawiam. Ania
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
Na początek sprawdziłbym odczyn pH gleby czy jest odpowiedni?
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie również po rekordowych zbiorach w ubiegłym roku, kwiatów wyjątkowo małorozmalinka pisze:Mam 5 krzaków borówek. Co roku ładnie owocowały ale w tym roku tylko na jednym krzaku są kwiaty. Co może być przyczyną?

Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
pelikano11 posadziłam borówki, pokażę jak to wygląda....dwie posadzone jak widać, następne dwie pojdą na inną rabatę.
Przyszedł mądry i nas skrytykował, że pod jablonią będą chorowały ale raz podjęta decyzja nie uległa podważeniu

Przyszedł mądry i nas skrytykował, że pod jablonią będą chorowały ale raz podjęta decyzja nie uległa podważeniu

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna