Storczyki Storczykowej
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Storczykowa
wróciłam już (ale pojutrze znowu jade (((((((((((( ) . Vanda mimo 2 tygodni bez wody rozwineła wszystkie pąki, ma olbrzymie kwiaty w cudną kratkę. Phal. liodoro nie rozwinął jeszcze pąków na 1 łodyżce (a ma pare takich ładnych, podłużnych przytulonych do długiej łodygi) a już puszcza następną, na razie jeszcze maleńką. Udało mi się też zapylić żółtego Phal. pyłkowiną wziętą z kwiatu rózowego. rośnie torebka nasienna. bardzo bym chciała je wysiać, ale w domowych warunkach pewnie nie urosną... wszystkie storczyki żyją i mają się dość dobrze. żółta Vanda nie powiększa pędu, ale jej korzenie rosną, odkąd nalałam wody na dno szklanki.
- Storczykowa
- Storczykowa
- Storczykowa
dam fotki tej Vandy. niestety nie jest na nich tak piękna jak w rzeczywistości. normalnie ma bardzo intensywny różowy kolor (ani nie ciemny, ani nie bardzo jadny, tylko taki pośredni różowy. podoba mi się, mimo, że niecierpię różowego, lubię tylko na storczykach i innych kwiatach). mam nadzieję,że listki jej odżyją, bo korzonki już trochę odżyły. a łodyżka żółtej V. pewnie uschnie, bo nie urosła nic odkąd wyjechałam. czekam też na kwiaty Phal. liodoro , powinny sie rozwinąć pod koniec lipca, bo pąki jeszcze nieduże, ale dziwne i podłużne. a jeden z Phal. ma torebkę nasienną (ach, nudziło mi się i chciałam przenieść pyłek z rózowego na żółtego i zobaczyć, co będzie. zapylił się.). bardzo bym chciała wysiać nasiona i otrzymać choć z 5-10 roślin, ale wątpię, by dało się w domowych warunkach. ale chcę kiedyś być hodowcą storczyków i może będę je krzyżować... bo teraz to zrobiłam tak po prostu, by zobaczyć, co będzie. jak wiecie coś o wysiewaniu nasion w domowych warunkach, to piszcie.
a teraz fotki Vand.
a teraz fotki Vand.