Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.9
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.9
A suszyłaś je wysypując na grubo czy cienko? (może w pomieszczeniu było za wilgotno?).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przy suszeniu pestek sprawdza się bardzo dobrze suszarka do grzybów. Pestki są mocno wilgotne a w suszarce szybko obsychają i później można je dosuszyć przy piecu czy w piekarniku.
Czytałam o ogławianiu dyni, nawet dwukrotnym, ale za późno przeczytałam, żeby zastosować u siebie. Faktycznie na głównym pędzie miałam tylko 1 dynię , a dodatkowe zawiązały się na pędach bocznych. Tak na logikę ucięcie głównego pędu (czerwiec, początek lipca) powinno przyspieszyć rozkrzewianie i wiązanie większej ilości dyniek. W przyszłym roku spróbuję.
Czytałam o ogławianiu dyni, nawet dwukrotnym, ale za późno przeczytałam, żeby zastosować u siebie. Faktycznie na głównym pędzie miałam tylko 1 dynię , a dodatkowe zawiązały się na pędach bocznych. Tak na logikę ucięcie głównego pędu (czerwiec, początek lipca) powinno przyspieszyć rozkrzewianie i wiązanie większej ilości dyniek. W przyszłym roku spróbuję.
Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
- Ginka
To będziemy we dwie próbować , już mam wstępne plany przyszłego ogrodu i będą rosły w słońcu na miejscu cukinii (czyli dyni bliżej do melona w przycinaniu ).
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
To chyba zależy też od odmiany. Dla porównania: Hokkaido (podobnie wyglądają rośliny rosnące w trzech różnych miejscach).borowa pisze:Ginka, zazdroszczę Tobie tak długiego sezonu. Ty jeszcze pryskasz swoje a ja moje w większości zebrałam z pola bo już jesień. Ja swoich nie pryskałam więc i mączniak zrobił swoje, ale mimo wszystko widzę, że już czas na nie. Proszę, wstaw jakieś zdjęcia dyniek, które o tej porze roku zdrowo się jeszcze trzymają.Ginka pisze:Przedwczoraj opryskałam dyniowate na mączniaka.
A to Sweet Dumpling z lewej i mieszane z prawej.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- Ginka
Oczywiście, jedna odmiana bardziej podatna, druga mniej (jak zawsze ), ale u mnie akurat atakowane są tak samo (jedynie młodziutkie i miękkie jeszcze pędy dumplingów nie maja większych śladów mączniaka), reszta albo większe skupienia albo pojedyncze plamki (wszystko ma znaczenie, późniejszy wysiew, temperatura, podtapianie, temperatura od ziemi lub ogrzewanie od muru/ ścian budynku jeśli idą po siatkach, przewiew, można wymieniać i wymieniać ).
elaos, Lunga była u mnie do końca zielona, w plamy, bez "żeberek". Taka jak pokazujesz była (i jest w tym roku) Sonca, zielona, zmieniająca stopniowo kolor na ceglasty.
Lungę mam w tym roku skundloną, owalne zielone plamiaste dyńki, kolor niby jak Lunga, ale długość nie ta. Lunga to olbrzym!. Wydłubałam nasionka z ubiegłorocznej dyni (WZ) i oto efekt!.
Nigdy więcej nie posieję dyni z nie oryginalnych nasion.
Lungę mam w tym roku skundloną, owalne zielone plamiaste dyńki, kolor niby jak Lunga, ale długość nie ta. Lunga to olbrzym!. Wydłubałam nasionka z ubiegłorocznej dyni (WZ) i oto efekt!.
Nigdy więcej nie posieję dyni z nie oryginalnych nasion.
Zrobiłam frytki z połowy mojej lungi, były smaczne ale miękkie mimo upieczenia na złoto. Grubsze plastry chyba lepiej by się piekły.
Agnieszka
Akcja Wymiany Nasion 2019/2020
Akcja Wymiany Nasion 2019/2020
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
Frytki z dyni u mnie zawsze są trochę miękkie, robię we frytkownicy bezolejowej i o ile z ziemniaki wychodzą chrupiące to dynia jest miękkawa, ale i tak bardzo smaczna. wolę z dyni niż z ziemniaków.
orlik755
Kupowałam nasiona dyni w Pom....D...nie. Poszukam na przyszły rok oryginalnej Sonki i Lungi, będę miała porównanie. I tak dobrze, że jest smaczna, bo mogła wyrosnąć jakaś ozdobna i gorzka.
Ginka
Ja też już siedzę i robię plany na przyszły rok, ale zawsze mówię, że człowiek powinien mieć świra na jakimś punkcie, przynajmniej wie po co rano z łóżka wstawać
orlik755
Kupowałam nasiona dyni w Pom....D...nie. Poszukam na przyszły rok oryginalnej Sonki i Lungi, będę miała porównanie. I tak dobrze, że jest smaczna, bo mogła wyrosnąć jakaś ozdobna i gorzka.
Ginka
Ja też już siedzę i robię plany na przyszły rok, ale zawsze mówię, że człowiek powinien mieć świra na jakimś punkcie, przynajmniej wie po co rano z łóżka wstawać
Pozdrawiam-Ela
Suszyłam na cienko. Leżały rozłożone na papierowym ręczniku. Nie było raczej wilgotno... Mam aneks kuchenny, wiec jest tam dużo przestrzeni, powietrza...
Nie mam niestety suszarki do grzybów.
Zrobię w tym roku jeszcze jedno podejście do suszenia
Nie mam niestety suszarki do grzybów.
Zrobię w tym roku jeszcze jedno podejście do suszenia
- borowa
- 200p
- Od: 3 lis 2015, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Elaos bardzo fajnie to ujęłaś! Już mi lżej z moim śwrem . Ja jeszcze nie robię planów ale już mnie nęci jak was czytam i bardzo się cieszę że many nowego świstaka. Powodzenia marcussonelaos pisze: też już siedzę i robię plany na przyszły rok, ale zawsze mówię, że człowiek powinien mieć świra na jakimś punkcie, przynajmniej wie po co rano z łóżka wstawać
Tak wyglądają moje dynie dzisiaj, tzn resztki liści , bo owoce już w większości zebrane.
Ginka na przyszły rok doszkolę się w kwestii nawożenia ekologicznego i może też tak pięknie zachowają się rośliny i u mnie. Byłam pewna ze to jesień kończy żywot moich podopiecznych a to niestety mączniak ma większy udział.
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
-
- 200p
- Od: 14 mar 2016, o 19:40
Kalina, przed suszeniem pamiętaj, żeby dobrze wypłukać nasiona. Pestki mogą też chyba gnić, jak dyńka jest niedojrzała ? Ja nasiona płuczę pod kranem, zostawiam do obcieknięcia w durszlaku, rozkładam na bawełnianej, kuchennej ściereczce, przykrywam drugą (żeby ściereczki wchłonęły resztki wody). Następnie rozkładam na suchym i się suszą - bez użycia suszarki. Nigdy, nawet jedna pestka, mi nie zgniła. Problem może leżeć w jakości pestek. Trzeba uważać, żeby wilgotne pestki nie przykleiły się do papieru, dlatego wolę w pierwszej fazie rozkładać na ściereczkach lub na takim śmiesznym metalowym koszyczku.
Pozdrawiam Irek
- Ginka
Czy jeszcze jakieś inne jadalne oprócz Sweet dumplinga są oznaczane mianem "ozdobnych"? (w Kauflandzie mają być dyńki i jedna ze zdjęcia przypomina mi dumplinga i chciałabym kupić na spróbowanie, gdyby moje nie dojrzały).