Ketmia syryjska- Hibiskus ogrodowy
- LilaRose
- 200p
- Od: 22 paź 2009, o 23:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ketmia( hibiskus)
Pozdrawiam- Liliana
Jakie piękne
To ja pokarzę swojego malucha , posadziłam go w tym roku jako malutką sadzonkę , no może miał jakieś 5 cm .Pod koniec lata ku mojemu wielkiemu zdziwieniu zakwitł
Teraz jest obsypany listkami , a jak będą większe mrozy to oczywiście zabezpieczę go bardziej .
Krysiu dziękuję Ci za wszystkie podpowiedzi
To ja pokarzę swojego malucha , posadziłam go w tym roku jako malutką sadzonkę , no może miał jakieś 5 cm .Pod koniec lata ku mojemu wielkiemu zdziwieniu zakwitł
Teraz jest obsypany listkami , a jak będą większe mrozy to oczywiście zabezpieczę go bardziej .
Krysiu dziękuję Ci za wszystkie podpowiedzi
Z góry przepraszam, jeśli odpowiedź na to pytanie już padła, przyznaję,że nie przejrzałam całego wątku A mój problem z hibiskusami polega na tym,że nie podoba mi się ich pokrój, rosną tak raczej kolumnowo, kiepsko się rozkrzewiają, szkoda mi ich ciąć, a pewnie powinnam? Czy też dać im czas, a same sie rozkrzewią, bo coś tam po bokach wypuszczają?
- LilaRose
- 200p
Ciąć! Na tej wysokości... na której chcesz żeby zaczął się zagęszczać. Same z siebie zaczynają się rozgałęziać na znacznej wysokości, i to bardzo niechętnie. Swojego "Oiseau Blue" tnę pod koniec lutego(załatwiam sprawę razem z powojnikami) "tam gdzie mi się podoba", czyli tu przytniemy, tu zagęścimy, to obetniemy , żeby było ładnie, foremnie i gęsto. Cięcie jednak nigdy nie było większe niż 1/3 wysokości całego krzewu, i to tylko z powodu, że ręce mi mimo wszystko drżą. Cięty kwitnie co roku z jednakową obfitością przez całe lato aż do przymrozków, które ścinają i liście(nie mają tendencji do wcześniejszego opadania) i kwiaty. W ciągu całego sezonu wegetacyjnego nadrabia ucięte pędy z nawiązką.
Zdjęcie mojego hibiskusa znajduje się bodaj dwa posty powyżej, żeby tak już chwalić się niemiłosiernie do końca...
(i tak mi jeszcze "wpadło"- jeśli chcesz dopieścić jej pokrój na maksimum, to polecam również zrobienie odciągów)
Zdjęcie mojego hibiskusa znajduje się bodaj dwa posty powyżej, żeby tak już chwalić się niemiłosiernie do końca...
(i tak mi jeszcze "wpadło"- jeśli chcesz dopieścić jej pokrój na maksimum, to polecam również zrobienie odciągów)
Pozdrawiam- Liliana
-
- 50p
- Od: 19 mar 2010, o 20:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W tym roku dołączyłam do szczęśliwych posiadaczy ketmi mam nadzieję że moje okażą się równie urocze jak wasze - dech zapiera
- Raczek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Ja ma hibiscusa kupionego na rynku bez nazwy,wygląda na taki sam jak twój,tylko czy nim jest?
Na moim zdjęciu wygląda na taki bardziej różowy,ale w realu jest jasno fioletowy.
Na moim zdjęciu wygląda na taki bardziej różowy,ale w realu jest jasno fioletowy.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- LilaRose
- 200p
Chyba jednak Raczku- Aniu nie. Mój jest zdecydowanie niebieski. Taki ciemno lazurowy. To zbliżenie troszkę nakłamało- było silne słońce, fotografowałam pod nie i tak jakoś mi się zafiolecił... Ale ten Twój też jest piękny- w hibiskusach zakochałam się w ogrodzie rodziców psiapsiółki- w takich właśnie jak ten Twój .
Pozdrawiam- Liliana
-
- 100p
- Od: 21 paź 2009, o 12:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie czy Wasze hibiskusy wypuściły już liście????