Winorośle i winogrona część 8
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Winorośle i winogrona część 8
Wygląda na białą zgniliznę winorośli. Zaczyna się tak, jak na Twoich wcześniejszych zdjęciach - podobne do oparzeń lub nawet same oparzenia, które przeradzają się w białą zgniliznę. Później jagody żółkną, stają się brązowe z niebieskim odcieniem. Pod skórą jagód powstają ubytki, a później na jagodach pojawia się brudno-biały grzyb, a właściwie jego zarodniki.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Mam pytanie , czy mogę już poprzycinać pędy i ile liści za gronem zostawić ?
Chodzi mi po głowie , że za gronem powinnam zostawić 8-9 liści .
Obejrzałam filmik , który mnie mocno zdziwił . Doświadczony ogrodnik ,
któremu zdaje się można zaufać . Samo oceńcie .
https://www.youtube.com/shorts/Hvq2MBGjIAA
Chodzi mi po głowie , że za gronem powinnam zostawić 8-9 liści .
Obejrzałam filmik , który mnie mocno zdziwił . Doświadczony ogrodnik ,
któremu zdaje się można zaufać . Samo oceńcie .
https://www.youtube.com/shorts/Hvq2MBGjIAA
-
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
Roman Myśliwiec zaleca rozpoczynanie cięcia letniego w momencie, kiedy jagody osiągają docelową wielkość. Przycinanie w momencie pokazanym na podlinkowanym filmie jest wczesne i na pewno spowoduje wybijanie pąków zimowych. Wczesne ogławianie zwiększy plon, ale późniejsze powoduje, że plon będzie lepszej jakości.
Odnośnie ilości pozostawianych liści nad gronem, nie jest to też tak oczywista sprawa, jak pokazują i opisują w Internecie, ci, którzy podają dokładną liczbę, np. cięcie za 8. liściem. Zasada jest jasna. Aby krzew był w stanie wykarmić grona, musimy mu pozostawić odpowiednią powierzchnię liści. Dla winorośli przerobowej możemy się sugerować zaleceniami co do cięcia za konkretnym liściem, ale w przypadku winorośli deserowej, której grona są dużo większe niż grona odmian przerobowych, na pewno nie powinno się określać konkretnego liścia, za którym wykonuje się cięcie letnie, a powinno się stosować zasadę odpowiedniej powierzchni liści. W naszych warunkach klimatycznych na 1g winogron potrzeba 20 cm² powierzchni liści.
Odnośnie ilości pozostawianych liści nad gronem, nie jest to też tak oczywista sprawa, jak pokazują i opisują w Internecie, ci, którzy podają dokładną liczbę, np. cięcie za 8. liściem. Zasada jest jasna. Aby krzew był w stanie wykarmić grona, musimy mu pozostawić odpowiednią powierzchnię liści. Dla winorośli przerobowej możemy się sugerować zaleceniami co do cięcia za konkretnym liściem, ale w przypadku winorośli deserowej, której grona są dużo większe niż grona odmian przerobowych, na pewno nie powinno się określać konkretnego liścia, za którym wykonuje się cięcie letnie, a powinno się stosować zasadę odpowiedniej powierzchni liści. W naszych warunkach klimatycznych na 1g winogron potrzeba 20 cm² powierzchni liści.
-
Dzięki za rzeczową i konkretną odpowiedż .
Do tej pory z radykalniejszym cięciem czekałam do sierpnia . Teraz pilnuję pasierbów i wąsów .
Do tej pory z radykalniejszym cięciem czekałam do sierpnia . Teraz pilnuję pasierbów i wąsów .
No i pierwsze owocki Agata Dońskiego zjedzone. Za tydzień zacznę skubać Zilgę.
Rekord padł u mnie w 2018. Całe, dojrzałe grono zjedliśmy 15 lipca. To był gorący rok z bardzo wczesną wiosną.
Rekord padł u mnie w 2018. Całe, dojrzałe grono zjedliśmy 15 lipca. To był gorący rok z bardzo wczesną wiosną.
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.
-
Brawo , u mnie najwcześniejsze za miesiąc .
U mnie tak. Mam też dwie Zilgi i różnią się między sobą czasem dojrzewania o ponad miesiąc.
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.
Jak duże grona mają Twoje Zilgi ?
Moja rośnie na wystawie północnej i jest podkopywana przez nornice. W ubiegłych latach gronka do 15dkg dojrzewały w połowie sierpnia. W tym roku dopiero zaczyna się wybarwiać.
Moja rośnie na wystawie północnej i jest podkopywana przez nornice. W ubiegłych latach gronka do 15dkg dojrzewały w połowie sierpnia. W tym roku dopiero zaczyna się wybarwiać.
Nie ważyłem, ale są raczej małe. Idą w ilość. Na jednym krzewie mam kilkaset gron.