HOSTA mutacja
Re: HOSTA mutacja
Naczytałem się ( bo jej nie posiadam) , że Laura and Darrel tak właśnie ma.
- PUMKA
- 500p
- Od: 16 sty 2009, o 10:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Masz rację Tomaszu , na HL są podobne zdjęcia...
Dość osobliwie to wygląda
Jewel of the Nile tez ma prawie każdy liścior inny...
Dość osobliwie to wygląda
Jewel of the Nile tez ma prawie każdy liścior inny...
- zielono mi
- 500p
- Od: 26 maja 2008, o 19:38
Aneto moja Laura też ma kolorowe liście co roku, taka jej uroda , zobacz jak wygląda w tym sezonie
Uploaded with ImageShack.us
Uploaded with ImageShack.us
Pozdrawiam Jola
Do Jolki:
Tam wyrasta coś zupełnie żółtego, wiec można mówić o mutacji.
Do Piotra:
najwyraźniej mutuje, to może być ciekawy streaket.
Niestety z mutacjami nie tak łatwo, często mutują i ładnie zachowują sie dwa, trzy lata , a potem wracają do punktu wyjścia, trudno więc w tych przypadkach orzec : TAK, to jest mutacja.
Moja Lafirynda- piękna streaket od trzech lat w tym roku ma wśrod sześciu odrostów każdy inny, jeden wraca do punktu wyjścia. Znów wymaga to oddzielania i już wiem, że NIE WIEM co z niej jeszcze będzie. Z resztą formy streaked nie są pewne na 100 %.
Z Gunther Prize, na trzy odrosty jeden zrobił się na Lady Isobel Barnett, której miałem już chyba z 5 sztuk- i na co mi tyle "Isobelów " ?
Tam wyrasta coś zupełnie żółtego, wiec można mówić o mutacji.
Do Piotra:
najwyraźniej mutuje, to może być ciekawy streaket.
Niestety z mutacjami nie tak łatwo, często mutują i ładnie zachowują sie dwa, trzy lata , a potem wracają do punktu wyjścia, trudno więc w tych przypadkach orzec : TAK, to jest mutacja.
Moja Lafirynda- piękna streaket od trzech lat w tym roku ma wśrod sześciu odrostów każdy inny, jeden wraca do punktu wyjścia. Znów wymaga to oddzielania i już wiem, że NIE WIEM co z niej jeszcze będzie. Z resztą formy streaked nie są pewne na 100 %.
Z Gunther Prize, na trzy odrosty jeden zrobił się na Lady Isobel Barnett, której miałem już chyba z 5 sztuk- i na co mi tyle "Isobelów " ?
Tomasz, przy takiej kolekcji jak Twoja 5 host w tą czy w tą - nie różnica .Przy moich tam niewielu każda jak w/w to skarb ,będę pilnował .
Pozdrawiam,Piotr
Pozdrawiam,Piotr
Nawet przy tak sporej kolekcji każdy mutant to nadzieja na coś innego- tak więc dla mnie to też skarb
- zielono mi
- 500p
- Od: 26 maja 2008, o 19:38
Tomku właśnie oddzieliłam moją mutację, z hosty która była już na liście do wyrzucenia.
Sadzonka streaked ma solidny korzeń, ma szansę na przeżycie, nie bardzo wierze w to że w przyszłym roku powtórzy swoje cechy.Pożyjemy zobaczymy
Obejrzałam Laura and Darrell i masz racje tylko jeden odrost ma 4 liście żółte.
Z tą dam sobie spokój, była dzielona w ubiegłym sezonie, nie będę ją co roku maltretować
Prawdę mówiąc nie posiadam Zounds, wygląda na to że Laura wraca do formy pierwotnej
Sadzonka streaked ma solidny korzeń, ma szansę na przeżycie, nie bardzo wierze w to że w przyszłym roku powtórzy swoje cechy.Pożyjemy zobaczymy
Obejrzałam Laura and Darrell i masz racje tylko jeden odrost ma 4 liście żółte.
Z tą dam sobie spokój, była dzielona w ubiegłym sezonie, nie będę ją co roku maltretować
Prawdę mówiąc nie posiadam Zounds, wygląda na to że Laura wraca do formy pierwotnej
Pozdrawiam Jola
Wydaje mi się ,że to miała być Krossa Regal i tak miej więcej było przez 3 lata,ale już drugi rok dziwnie rośnie.W tamtym przesadziłem ją na koniec ogrodu w obawie przed wirusem a teraz jeszcze dziwniejsza jest . W jednej zgaduli Tomasz przedstawiał Phoenixa ,taka Kross Regal o wąskich liściach ,ale to chyba nie to.
Zdjęcia pokroju i liści,bo są przebarwienia,nie na wszystkich tylko na 3 bardziej rozwiniętych.
Pozdrawiam,Piotr
Zdjęcia pokroju i liści,bo są przebarwienia,nie na wszystkich tylko na 3 bardziej rozwiniętych.
Pozdrawiam,Piotr
Piotrze, na 90% to jest to porażona wirusem HVX hosta.
Krossa ma jakieś wirusy w ostatnich latach, ale po raz pierwszy widzę takie zmiany- dla mnie typowy HVX.
Phoenix ma podobne liście, ale nie są falbankowe, trochę szersze niż te tutaj. Te pozostale 10% wątpliwości to po prostu ewenement, bo dotychczas nie spotkałem się z HVX na Krossie.
Piotrze, gdzie kupiona i mniej więcej kiedy ?
Krossa ma jakieś wirusy w ostatnich latach, ale po raz pierwszy widzę takie zmiany- dla mnie typowy HVX.
Phoenix ma podobne liście, ale nie są falbankowe, trochę szersze niż te tutaj. Te pozostale 10% wątpliwości to po prostu ewenement, bo dotychczas nie spotkałem się z HVX na Krossie.
Piotrze, gdzie kupiona i mniej więcej kiedy ?
No to szczęście w tym,że nigdy jej nie dzieliłem i była to druga Krossa posadzona z dala od innych.
Zakup był wiosna 2007,w jednej z podwarszawskich szkółek (tylko tam robiłem zakupy wtedy-Pruszków,Pęcice,Ożarów),nie mam dokładnych zapisów gdzie,raczej co kupione,a hosty tak trochę zaniedbane były u mnie jak dotąd, niestety.Dokładnego miejsca zakupu nie jestem wstanie wskazać.
Czyli do zniszczenia jak najszybciej ?
Pozdrawiam,Piotr
Zakup był wiosna 2007,w jednej z podwarszawskich szkółek (tylko tam robiłem zakupy wtedy-Pruszków,Pęcice,Ożarów),nie mam dokładnych zapisów gdzie,raczej co kupione,a hosty tak trochę zaniedbane były u mnie jak dotąd, niestety.Dokładnego miejsca zakupu nie jestem wstanie wskazać.
Czyli do zniszczenia jak najszybciej ?
Pozdrawiam,Piotr
To byłoby najrozsądniejsze - przykro
Jeśli z Ożarowa to mur beton HVX
Jeśli z Ożarowa to mur beton HVX
No trudno.
Rozumiem,że w tym przypadku na HVX wskazują rozdęcia (tak bym to nazwał) unerwienia liści i przebarwienia, nienaturalna falbanka a raczej skręcanie ,czy tak ?
Pytam,abym mógł w przyszłości sam zlokalizować bandytę . A co z tym dziwnymi liśćmi , wyglada to jakby ich rozwój został zahamowany ? Bo tak podobnie wygląda Krossa na początku wegetacji ale nie w połowie czerwca. Czy HVX ma wpływ na wzrost ?
Pozdrawiam,Piotr
Rozumiem,że w tym przypadku na HVX wskazują rozdęcia (tak bym to nazwał) unerwienia liści i przebarwienia, nienaturalna falbanka a raczej skręcanie ,czy tak ?
Pytam,abym mógł w przyszłości sam zlokalizować bandytę . A co z tym dziwnymi liśćmi , wyglada to jakby ich rozwój został zahamowany ? Bo tak podobnie wygląda Krossa na początku wegetacji ale nie w połowie czerwca. Czy HVX ma wpływ na wzrost ?
Pozdrawiam,Piotr