Ogórek - choroby, szkodniki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

Arabello nawóz nie pomoże, aby ogórek ruszył z miejsca.... za zimno jest dla ogórka, należy poczekać aż zrobi się ciepło.
blansz ma racje.....Cierpliwości.

Pozdrawiam zimowo ;)
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak podejrzewałam :( A jeżeli się ociepli i ogórki podrosną to wtedy można tak ?
Awatar użytkownika
blansz1
100p
100p
Od: 21 lip 2006, o 16:12

Post »

Jasne że można, przestrzegając jak przy wszystkim wskazań dawkowania .
Pozdrowienia powodzonka ;:215

Wszystkim życzę tego: ;:2
ramires
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 cze 2009, o 20:47

Witam wszystkich

Post »

chciałbym prosić o poradę mam ogórki gruntowe i bardzo kiepsko z nimi , ale są dwa rodzaje te które rosną i te które nie rosną wysiałem je 18 maja , jedna maja już po 3 liście właściwe inne tylko 1 i są blado żółte . zauważyłem w części białej korzenia kanalik, podłużny , ale nie jest to kanalik od szkodnika , jest czysty i biały nie widać procesu gnicia , nie wiem co to proszę o pomoc
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09

Post »

ARABELLA pisze:Moje ogórki przy tej pogodzie zatrzymały się we wzroście i stoją,jak zaklęte :(
Chcę kupić nawóz z tej samej serii,co do pomidorów tzn''magiczna siła'' może wtedy będą rosły szybciej.
Chociaż przy tak niskiej temperaturze to marne szanse :( Co o tym myślicie?
Jeśli liście są jasnozielone to można dać nawóz. Jak są ciemnozielone to nie, bo miałby nadmiar nie do wykorzystania przy takiej pogodzie.
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :D
maper2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 cze 2009, o 20:33

Post »

Witam wszystkich. Bardzo proszę o zdiagnozowanie co dolega moim ogórkom. Są one w tunelu foliowym nieogrzewanym. Co roku mam ten sam problem , na liściach pojawiają się najpierw małe plamki które się stopniowo powiększaja i zasychają. Nie wiem czy to jakaś choroba czy może wciornastki.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Na liściach i na folii u góry tunelu mam mnóstwo robaczków i nie wiem czy to są zwykłe muszki czy też są to wciornastki. Dwa ostatnie zdjęcia prezentują te robaczki pod liśćmi wyglądają jakby to były młodsze formy tych co na liściach. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Na jednej roślinie na górnych liściach znalazłem też coś jakby larwy lub jakieś odchody robaków
Obrazek Obrazek Obrazek

Następnym problemem jest żółknięcie i gnicie niektórych zawiązków owoców i wąsów. Myślałem że jest to od zimna lub za mało wody, raz zapomniałem podlac przez tydzień ale gdzieś wyczytałem że może to być szara pleśń.
Co o tym myślicie??
maper2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 cze 2009, o 20:33

Post »

Przepraszam nie dodały się ostatnie zdjęcia

Następnym problemem jest żółknięcie i gnicie niektórych zawiązków owoców i wąsów. Myślałem że jest to od zimna lub za mało wody, raz zapomniałem podlac przez tydzień ale gdzieś wyczytałem że może to być szara pleśń.
Co o tym myślicie??

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Bardzo proszę o diagnozę i pomoc.
Jeśli są to wciornastki to podpowiedzcie jaki środek najlepiej zastosować
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

Wszystkim którzy mają problemy z ogórkami polecam zapoznać się z poniższym linkiem.Duży wpływ na tegoroczne problemy z uprawą ogórków mają warunki atmosferyczne.Ogórki dobrze rosną gdy temperatura w nocy przekracza 10ºC
http://www.nasiona-warzyw.pl/ogorekchoroby.htm ;:11
Awatar użytkownika
blansz1
100p
100p

Post »

czy można łączyć oprysk owadobójczy z tym przeciw chorobom (wlać razem do opryskiwacza) kiedyś takie informacje były zamieszczane na opakowaniach teraz ich nie ma.
PIOTREK (blansz1)
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

http://www.forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=5349
tu masz wątek o mieszaniu preparatów (chyba mi się udało wkleić)
Awatar użytkownika
blansz1
100p
100p

Post »

Dzięki zawsze coś ,mam już jakieś blade pojęcie
PIOTREK (blansz1)
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

U mnie ogórki jak na razie są zdrowe i ładnie rosną , dzisiaj zebrałam ich około 3 kg. Od czasu kiedy zrobiłam oprysk talstarem nie mam przędziorka i innych gości , liście są ładne i bez dziurek. Nie powtarzałam już oprysku.

pozdrawiam :D
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”