Ogórek - choroby, szkodniki
Witam wszystkich
chciałbym prosić o poradę mam ogórki gruntowe i bardzo kiepsko z nimi , ale są dwa rodzaje te które rosną i te które nie rosną wysiałem je 18 maja , jedna maja już po 3 liście właściwe inne tylko 1 i są blado żółte . zauważyłem w części białej korzenia kanalik, podłużny , ale nie jest to kanalik od szkodnika , jest czysty i biały nie widać procesu gnicia , nie wiem co to proszę o pomoc
-
- 500p
- Od: 11 lut 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeśli liście są jasnozielone to można dać nawóz. Jak są ciemnozielone to nie, bo miałby nadmiar nie do wykorzystania przy takiej pogodzie.ARABELLA pisze:Moje ogórki przy tej pogodzie zatrzymały się we wzroście i stoją,jak zaklęte
Chcę kupić nawóz z tej samej serii,co do pomidorów tzn''magiczna siła'' może wtedy będą rosły szybciej.
Chociaż przy tak niskiej temperaturze to marne szanse Co o tym myślicie?
Witam wszystkich. Bardzo proszę o zdiagnozowanie co dolega moim ogórkom. Są one w tunelu foliowym nieogrzewanym. Co roku mam ten sam problem , na liściach pojawiają się najpierw małe plamki które się stopniowo powiększaja i zasychają. Nie wiem czy to jakaś choroba czy może wciornastki.
Na liściach i na folii u góry tunelu mam mnóstwo robaczków i nie wiem czy to są zwykłe muszki czy też są to wciornastki. Dwa ostatnie zdjęcia prezentują te robaczki pod liśćmi wyglądają jakby to były młodsze formy tych co na liściach.
Na jednej roślinie na górnych liściach znalazłem też coś jakby larwy lub jakieś odchody robaków
Następnym problemem jest żółknięcie i gnicie niektórych zawiązków owoców i wąsów. Myślałem że jest to od zimna lub za mało wody, raz zapomniałem podlac przez tydzień ale gdzieś wyczytałem że może to być szara pleśń.
Co o tym myślicie??
Na liściach i na folii u góry tunelu mam mnóstwo robaczków i nie wiem czy to są zwykłe muszki czy też są to wciornastki. Dwa ostatnie zdjęcia prezentują te robaczki pod liśćmi wyglądają jakby to były młodsze formy tych co na liściach.
Na jednej roślinie na górnych liściach znalazłem też coś jakby larwy lub jakieś odchody robaków
Następnym problemem jest żółknięcie i gnicie niektórych zawiązków owoców i wąsów. Myślałem że jest to od zimna lub za mało wody, raz zapomniałem podlac przez tydzień ale gdzieś wyczytałem że może to być szara pleśń.
Co o tym myślicie??
Przepraszam nie dodały się ostatnie zdjęcia
Co o tym myślicie??
Bardzo proszę o diagnozę i pomoc.
Jeśli są to wciornastki to podpowiedzcie jaki środek najlepiej zastosować
Co o tym myślicie??
Bardzo proszę o diagnozę i pomoc.
Jeśli są to wciornastki to podpowiedzcie jaki środek najlepiej zastosować
Wszystkim którzy mają problemy z ogórkami polecam zapoznać się z poniższym linkiem.Duży wpływ na tegoroczne problemy z uprawą ogórków mają warunki atmosferyczne.Ogórki dobrze rosną gdy temperatura w nocy przekracza 10ºC
http://www.nasiona-warzyw.pl/ogorekchoroby.htm
http://www.nasiona-warzyw.pl/ogorekchoroby.htm
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=5349
tu masz wątek o mieszaniu preparatów (chyba mi się udało wkleić)
tu masz wątek o mieszaniu preparatów (chyba mi się udało wkleić)
U mnie ogórki jak na razie są zdrowe i ładnie rosną , dzisiaj zebrałam ich około 3 kg. Od czasu kiedy zrobiłam oprysk talstarem nie mam przędziorka i innych gości , liście są ładne i bez dziurek. Nie powtarzałam już oprysku.
pozdrawiam
pozdrawiam
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...