Krety i walka z nimi !

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p
Od: 21 lut 2008, o 11:00

Re: Krety i walka z nimi !

Post »

Nadia777 pisze:Pokrzywa nacięta, zalana, tylko ciekawe ile czasu trzeba ją tak kisić? :) I ile tej gnojówki leje się do tuneli? :) To naprawdę u mnie jakaś plaga, co 20cm nowy kopiec, każdy w innym kolorze:). Może ropę znajdą? :roll: :D Wykopki - poprzedni właściciele zostawili mi szereg pamiątek w ziemi i ciągle znajduję części do maszyn, sznury, łańcuchy, worki foliowe i inne wielce przydatne rzeczy. Zrobię kiedyś z tego taką awangardową rzeźbę! :D Podstawa jednak to setki kilo potłuczonego szkła. Ile można pić?? :D

A wracając do tego konkretnego kreta - to był ogon, bo kret się nie uśmiechał :lol: :D
:D
U mnie były niedopalone resztki mebli, np. sprężyny z łóżek (mąż tylko cudem z życiem uszedł, kiedy rył ziemię glebogryzarką), okucia szaf, gwoździe itd. I tak wciąż wierzymy, że pewnego dnia skarb prawdziwy znajdziemy, jednak pewnie szybciej wykopiemy granaty z czasów bitwy o Ardeny :wink: A krety znosi do domu mój kot, tylko nie wiem skąd, bo u mnie ich nie ma... Może postanowił hodowlę założyć? Przedsiębiorczy sierściuch ;:224
pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
Nadia777
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 paź 2011, o 19:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A myślałam, że tylko ja mam takie ciekawostki w ziemi, serio... :) :) :) :) Ludzie śmiali się, gdy wyciągnęłam łańcuch z metalową obręczą na końcu, że...to był pies :shock: Czasem coś się przyda - z szafy zrobiłam klatkę dla królików, a rozwalającą się stodołą paliłam w piecu cały sezon :) :) :) :)
Mój poprzednik, starszy pan bardzo lubił gromadzić różne - wg. niego przydatne graty. Kiedy latorośl zmusiła go do przeprowadzki facet nie mógł się rozstać ze swoimi skarbami i byłam świadkiem, jak np. próbował wcisnąć jakiś wał od samochodu (nie znam się) do piwnicy ślicznego nowiuśkiego domku syna:):):). W każdym razie strasznie przeżył przeprowadzkę, ale chyba z miłości do bliźnich zostawił mi pamiątki:):) :) A sprężyny potrafią niespodziewanie wystrzelić z ziemi, znam to Nawet sąsiad rolnik stanowczo odmówił zabronowania choć kawałka działki - "bo po co ma sobie sprzęt popsuć":):) :)

Jeszcze tylko nawiążę do wcześniejszej uwagi o kioskarzu i dodatku o spadkach do "Dziennika" - następnego dnia zażądałam dodatku o rozwodach - facet na to: "kobieto, zdecyduj się!!!":):):)

I jeszcze o kretach - "zupka" się robi :) Dziękuję za przepis :) :) :) I jeszcze - ten kret, cholera, może faktycznie zbyt pochopnie go wypuściłam??? :) :) :) Ale nieee, kobieta oczekuje jakiejś reakcji, a tu tylko wytrzeszcz oczu :) :) :) Kwestia techniki? :oops:
Umarł Maciek, umarł, już leży w kaplicy
Z trumny mu wystaje kawałek gromnicy
Które panny Maćka znały, to gromnice całowały, oj dana dana!!!!
Awatar użytkownika
Robert ZMC
50p
50p
Od: 6 wrz 2011, o 11:35

Post »

Nadia777 pisze:I jeszcze - ten kret, cholera, może faktycznie zbyt pochopnie go wypuściłam??? :D :D :D Ale nieee, kobieta oczekuje jakiejś reakcji, a tu tylko wytrzeszcz oczu :D :D :D Kwestia techniki? :oops:
Techniki bez wątpienia !!!!! :;230
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p
Od: 21 lut 2008, o 11:00

Post »

Nadia777 pisze:A myślałam, że tylko ja mam takie ciekawostki w ziemi, serio... :) :) :) :)Ludzie śmiali się, gdy wyciągnęłam łańcuch z metalową obręczą na końcu, że...to był pies :shock: Czasem coś się przyda - z szafy zrobiłam klatkę dla królików, a rozwalającą się stodołą paliłam w piecu cały sezon :) :) :) :)
Moja droga, oprócz spalonych resztek w ogrodzie, w piwnicy znaleźliśmy takie ilości herbicydów, że moglibyśmy nimi całą wioskę wytruć i jeszcze by nam zostało, zaś w małej przybudówce z sedesem na środku odkryliśmy mumię kota, więc przybytek ten nosi teraz nieoficjalną nazwę ?Wychodek pod zdechłym kotkiem?. A, i jeszcze w garażu były stare drzwi, które już do domu nie pasowały (tzn. sprzed przebudowy), metalowe, wypełnione chyba betonem albo czym, bo ważyły chyba z 500 kg :-)) No i do tego dwie szyny kolejowe wbetonowane w murek i to tak skutecznie, że granatami nie dałoby się ich usunąć, zostały więc obudowane drewnem i służą za podstawę pergoli. Teraz tej konstrukcji to i huragan nie ruszy, dom odfrunie, ale pergola zostanie :heja
pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
Nadia777
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 paź 2011, o 19:47

Post »

No właśnie, jestem rozdarta. Bo zastałam tyle tego śmiecia, że uprzątnęłam to co znajduje się na powierzchni, ale w ziemi nadal mam jakieś resztki fundamentów, zbiorowiska gruzów itp. - i zastanawiam się, że na dobrą sprawę, to trzeba by było z pół metra tej ziemi usunąć, gdyby człowiek chciał tak porządnie, po całości sprzątnąć. Nie ma co gadać - nie mam takich funduszy, żeby wynająć Cata. Miałam już próbkę przy wywożeniu hałdy gruzu z działki - koszt catapilera + koszt wywozu ciężarówką = mój zawał :) :) :) :) Niby powierzchnia jest równa, trawka rośnie, ale sama świadomość, że pod spodem dziadostwo siedzi... :roll: Przez kilka lat nawoziłam się taczką kamieni, cegieł, ziemi i trochę mi już krzyż wysiada :D (część starych cegieł obczyściłam i zużywam sukcesywnie na murki i takie tam :))
Ale komórka z mumią kota to naprawdę mistrzostwo!!! :D Szyny też wymiatają :) :) :) :) Znam ten opad szczęki przy kolejnej niespodziance - bezcenne!!! :D :D
A krety ryją.... :) :) Zanim "zupa" dojdzie pogrzebię im w domkach szpadelkiem - powiem, że przechodziłam akurat z tragarzami :) :) :)
Umarł Maciek, umarł, już leży w kaplicy
Z trumny mu wystaje kawałek gromnicy
Które panny Maćka znały, to gromnice całowały, oj dana dana!!!!
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Post »

Gnojowicy z pokrzyw nie stosowałem, wszystkie te cuda z włosami, karbidem świecami dymnymi i odstraszaczami ćwiekowymi przetestowałem,z miernym skutkiem.
Raz spotkałem nicponia na trawniku chciałem go potraktować jak futbolówkę, niestety była kolo mnie i zona i córka, dane mu było pokopać jeszcze troszkę.
Nie dając za wygrana nabyłem pułapki rurkowe i upolowałem dwa niestety to nie wszystkie.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
Robert ZMC
50p
50p
Od: 6 wrz 2011, o 11:35

Post »

wszelkie pułapki to mizerny sukces niestety,, porównywalny do puszek po piwie wystawianych na wiatr i przenoszących drgania w grunt . Tu chodzi o coś innego , o odstraszenie kreta zapachem który zalega w jego korytarzach , zniechęcający do przebywania w określonym obszarze
LeroyMerlin
200p
200p
Od: 24 maja 2011, o 14:22

Post »

Z roślin których nie lubią krety należy np. bazylia, łodoba, czosnek, tojad lisi. Zasadzenie roślin o intensywnym zapachu może pomów w walce z kretami.

Pozdrawiam,
Wojtek - LeroyMerlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karbid ich nie zniechęcił, a w rurki wlazly, jeszcze darmowa podwózkę do lasu dostały :( - och te kobiety.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja używam czasem gnojówki z pokrzyw, jeśli akurat taką mam. To też nie jest złoty środek :wink:
Używałem jej latem kiedy krecia rodzinka robiła mi spustoszenie w warzywniku. Po zaaplikowaniu był spokój przez jeden do trzech dni, potem wracały do dzieła. Ale zawsze to coś.
Na kreta nie ma w 100 % skutecznego sposobu, tyle mogę powiedzieć po wielu latach doświadczeń w tym temacie :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na 100% to działa sitka pod trawą, na pewno jej użyje, jak będę jeszcze kiedyś zakładał jakiś trawnik.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No fakt, ale tego nie próbowałem. Nie wszędzie można ją jednak zastosować :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Suppa
No niestety, pod warzywniak się nie da.
brak polskich znaków