Aeracja,wertykulacja.(Odnowa - renowacja trawnika)

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Wertykulacja i areacja a zasilenie trawy?

Post »

Ludzie kochani kto i po co stosuje mocznik czyli czysty azot na trawnik ?!
Przecież N nie jest tylko potrzebny w ogrodzie. Macie tańsze m.in. Saletrę amonową, Salmag i to w zupełności wystarcza na nawóz startowy, a dalej to już polifoska 8 lub unifoski.
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Znam takich co stosują i trawę mają cud miód malina, chodzi się po niej jak po mięciutkim dywanie.
Ciągle ich widzę z kosiarką w ręku. :wink:
Aga
Awatar użytkownika
acer
50p
50p
Od: 14 maja 2014, o 20:10

Post »

Co roku po pierwszym koszeniu robię wertykulację następnie aerację oraz zasilam trawnik nawozem. Zazwyczaj używam Polifoskę. Jeśli trzeba dosiewam trawę (zazwyczaj trzeba). Lubię gęsty miękki trawnik dlatego aerację powtarzam jeszcze dwa razy w sezonie.
By trawa miała soczystą zieleń sypię saletrę amonową 750 g/100m2. Z saletrą trzeba uważać i rozsiewać równomiernie (ja rozsiewam dwukrotnie na krzyż czyli cały trawnik przechodzę 4 razy). Nierównomierne rozsianie saletry daje "łaciaty" kolor trawy.
Niestety taki trawnik (jest dobrze podlewany) muszę kosić co 5 dni, a to nie jest moje ulubione zajęcie. Ale coś za coś.
lukola
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 maja 2014, o 14:09

Post »

Mam pytanie do Xeper-a.

Zgodnie z radą wygrabiłem suchą i przypaloną trawę.
Zacząłem też ją podlewać.
Jak długo podlewać (ile dni), żeby zmniejszyć stężenie azotu?
Udało mi się już nabyć trawę (tą którą wysiewałem na start)- kiedy mógłbym ją dosiać i jak to zrobić (w jakich ilościach), żeby znowu nie przesadzić? Czy mam to robić ręcznie, z siewnika?
I czy po tym lać, lać i lać?:)

Dziękuję za cenne info.
Awatar użytkownika
Xeper
100p
100p
Od: 27 maja 2014, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wszytko zależy ile tego mocznika sypnąłeś :) a ja tego nie wiem... Polewaj parę minut z węża, tak aby woda rozlała się na większej powierzchni i przy okazji nie poniszczyło się od ciśnienia to co rośnie dookoła. Powinno starczyć. Jak chcesz mieć większą pewność polewaj dłużej - jedyne co stracisz to woda którą zużyjesz.
Glebę wzrusz grabiami z ostrymi zębami i wysiej nasiona zgodnie z informacjami na opakowaniu, myślę że można już teraz. Ja trawę zawsze wysiewam z ręki bo mi lepiej wychodzi niż siewnikiem. Po wysiewie lekko posypać ziemią/torfem i regularnie, ale delikatnie podlewać. Powodzenia!
Ten rok jest rokiem wielkiej nauki. Wiem, że nic nie wiem ;)
lukola
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 maja 2014, o 14:09

Post »

Do Xepera:
Witaj. Mam jeszcze 2 pytanka:
- czy dosiewkę lepiepiej zrobić po skoszeniu trawy? Teraz lepiej widać wypalone fragmenty, bo odróżniają się na tle zielonych. Jak trawka będzie niższa to może być trudniej wyłapać gdzie dosiać- ale pytam fachowca?
- o jakim torfie mówisz. Mam na stanie zwykły torf kwaśny (pod sadzenie kwaśnolubnych) i substrat torfowy. Czy o czymś takim myślałeś? Bo jest też chyba torf odkwaszony...

Dziękuję za info.

Pozdrowienia.
Awatar użytkownika
Xeper
100p
100p
Od: 27 maja 2014, o 16:09

Post »

Lukola, dzięki ale nie czuję się fachowcem... :oops:
Odnośnie pytań:
1. Wsiewanej trawie to nie robi różnicy czy pozostałe są wykoszone. Zrób tak jak Ci wygodniej. Wcześniej czy później i tak przecież musisz kosić, zwłaszcza, że popędziłeś mocznikiem.
2. Torf odkwaszony.
Powodzenia!
Ten rok jest rokiem wielkiej nauki. Wiem, że nic nie wiem ;)
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Re: Odnowa trawnika

Post »

Trawniczek taki...
Obrazek

Nie stosuję środków chwastobójczych - tylko wiosenna wertykulacja , a potem woda, nawóz, cotygodniowe koszenie i usuwanie nielicznych ( na szczęście !) chwastów ręcznie, raz na jakiś czas...
Obrazek Obrazek
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Re: Odnowa trawnika

Post »

Grunt to równa powierzchnia :wink:
Rick7
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 cze 2015, o 01:06

Trawnik

Post »

Witam,
Nabyłem prawa do działki ROD ok. 486 m2 i mam zamiar zająć się trawnikiem który jest solidnie zaniedbany.
Trawnik woła o pomstę do nieba. Może nie wygląda tak źle ale nie jest to stan gdzie oczy się uśmiechają ;)
Trawnik którym chcę się zająć wygląda następująco:

Na trawniku znajdują się placki bez zieleni oraz chwasty i roślinki jak niżej
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Stan gleby
Obrazek

To co planuję - proszę o poprawę lub modyfikację
1. Na jesień przekopać trawnik - ok 10 -15 lat bez wertykulacji, aeracji itp
2. Wiosną przystosować glebę do trawnika tj. sprawdzić pH
3. Zasiać trawę sportową oraz przykryć ziemią..
4. Nawozić - podlewać :]

Co uważacie? Za każdą poradę z góry dziękuję!
Samsu
500p
500p

Re: Trawnik

Post »

Kupić preparat na dwuliścienne(starane, mniszek) na teraz i spryskać.
Kupic nawóz i rozsypać, polecam yara hydrocomplex(szybko działający) lub yara vila do trawy ( długo działający 3 miesięczny w wiaderku).
Po rozsypaniu nawozu podlewać, podlewać, podlewać, kosić wyżej niż niżej.
Po wypaleniu chwastów, kiedy zostaną duże placki ziemi, możesz podsypac ziemia i dosiać trawę, lub czekać aż trawa się rozrośnie. Uwierz mi na słowo, że z Twojego trawnika, może być piekna trawa i to jeszcze w tym roku. Niczego nie przekopuj.!

P.S Utrzymać ładną trawę na ROD jest bardzo ciężko ponieważ człowiek nie przebywa tam codziennie. Trawa wymaga regularnego nawożenia, a nawóz wymaga sporych ilości wody. Najlepiej 2 razy dziennie, należałoby taką trawę podlać, przy obecnych temp.
Jeśli ktoś nie może sobie pozwolić na tak częste podlewanie to najlepiej sypać nawozem długodziałającym np. 3-6 miesięcznym lub w ogóle nie nawozić.
Jeśli podsypiesz trawę nawozem yara hydrocomplex ( to nawoz szybko działający) , ale będziesz podlewał tylko w weekendy, to spalisz trawę bardzo szybko.
Aga
Rick7
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 cze 2015, o 01:06

Post »

Dziękuję bardzo za radę! :)
Tak zrobię!

1. W takim razie zakupię:
Nawóz do trawy Yara Vila 3 miesiące 5 kg - powinno wystarczyć :) [200m2 trawnika]
STARANE 250 0,5 L - w jakiej proporcji woda-preparat? Czy 0,5l to nie za mało? Ewentualnie może jakiś inny?

2. Po jakim czasie od preparatu na chwasty mogę siać nawóz?

3. Ilu litrowy opryskiwacz kupić? Ok 200m2 trawnika
Samsu
500p
500p

Post »

5kg nawozu wystarczy.
Nawóz to właściwie możesz od razu sypać tu przeciwskazań nie ma. Natomiast ja z parę dni po oprysku bym się wstrzymała, żeby po nawozie chwasty nie dostały dodatkowej energii do odbijania.
Jak już zobaczysz, że chwasty poskręcają się i klapną to możesz sypać.
Przeczytaj ulotkę zanim zastosujesz preparat, tam będą proporcje i jak stosować. Niestet nie pamietam jakie mają byc proporcje.
Opryskiwacz kup z lancą, żeby nie lać sobie preparatem po rękach i nogach. Osobiście polecam 5l.
Aga
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”