Cytryna skierniewicka - uprawa,wymagania,problemy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: cytryna skierniewicka -przesadzanie

Post »

vales pisze:Witam mam pytanie odnośnie przesadzania cytryny . Czy mogę przesadzić cytrynkę jeśli teraz kwitnie ?
Ja osobiście wstrzymałbym się z przesadzaniem do momentu jak powstaną zawiązki, cześć z nich zapewne wtedy spadnie po przesadzeniu i zostaną najsilniejsze, które roślina będzie w stanie nazwijmy to wykarmić, jak zrzuci kwiaty teraz przy przesadzeniu to obciążysz ją dodatkowo bo będzie szła w siłę systemu korzeniowego i jednocześnie podwoi ilość kwiatów jak to u cytrusów już jest, by ratować się przed samounicestwieniem co może doprowadzić do zbytniego osłabienia cytrusa i jednocześnie do powstania efektu zamierania pędów a w efekcie do straty całej rośliny. :wink:

doromichu możesz zrobić zdjęcie bardziej z zbliżenia i z obu stron liścia? :wink:
Awatar użytkownika
wirtual24
200p
200p
Od: 17 sie 2007, o 08:37

Re: Cytryna skierniewicka - uprawa w domu

Post »

Doromichu, na pierwszym zdjęciu to ślady po żerowaniu przędziorka. To takie małe pajęczaki, przeważnie czerwone. Są różne metody walki z nimi - jeżeli masz czas i ochotę, możesz regularnie myć roślinę letnią wodą pod prysznicem i zabijać ręcznie owady, które zauważysz. Bardziej radykalna metoda to oprysk, najlepiej środkiem Magus 200 SC (dawkowanie wg. danych na ulotce). Poczytaj tutaj ;) http://www.naszecytrusy.pl/szkodniki.htm

Te liście na drugim foto mogły pożółknąć z powodu przelania. Mogą być też inne przyczyny - reakcja na szkodniki, przesadzenie, mała ilość światła. Mogły też pożółknąć ze starości, taki cytrusowy liść żyje przeważnie 2-3 lata i później tak sobie żółknie i spada. Ale jeżeli tych zżółkniętych liści nie jest zbyt dużo, to nie masz się jeszcze czym martwić. Sprawdź po prostu, czy coś roślinki nie męczy. :wink:
Pozdrawiam, Marcin ;)
vales
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 gru 2012, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki za odpowiedź , w takim razie jeśli już nadejdzie "wiosna" i będzie cieplej i więcej słońca wtedy przesadzę . A jeszcze pytenie odnośnie ziemi , czy może być uniwersalna pH 5,5-6,5 ? ewentualnie do niej coś dosypać , bo nie mogę u mnie nigdzie kupić ziemi do cytrusów
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Poszukaj ziemi CompoSana dla cytrusów wysyłkowo można kupić. Innej ziemi nie polecam z uwagi na nieprawidłowy skład. :wink:

wirtual24 śmiało stawiasz diagnozę tylko czy z tej jakości zdjęć jest ona trafna? :wink:
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45

Post »

Czarodziej_ pisze:Kolego obrywając kwiaty pobudzasz tą cytrynę do wyprodukowania jeszcze większej ilości kwiatów. Nie zrywaj.
Też się o tym przekonałem. Niech kwitną. Jak przekwitną, opadną. Przynajmniej będzie pachniało.
:wit
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

Tak wyglada lisc w przyblizeniu,nie moge zrobic zdjecia lepszej jakosci
Obrazek
Awatar użytkownika
Gethar
200p
200p
Od: 10 lis 2012, o 19:48

Post »

Mam cytrynę skierniewicka która przed zima zgubiła wszystkie liście i zimowałem ja w piwnicy teraz ja przyniosłem do domu, jest trochę zmarnowana cześć korzeni miała przegniłe wiec dokładnie opłukałem i włożyłem do nowej ziemi i czubek łodyszki był delikatnie nadgniły, obciąłem go. Jest jeszcze jakaś szansa dla mojej cytrynki?

-- 24 mar 2013, o 20:02 --

Mam cytrynę skierniewicka która przed zima zgubiła wszystkie liście i zimowałem ja w piwnicy teraz ja przyniosłem do domu, jest trochę zmarnowana cześć korzeni miała przegniłe wiec dokładnie opłukałem i włożyłem do nowej ziemi i czubek łodyszki był delikatnie nadgniły, obciąłem go. Jest jeszcze jakaś szansa dla mojej cytrynki?
Rangers
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 sty 2013, o 12:39

cytryna skierniewicka

Post »

Witam wszystkich "wiosennie" :-)

Mam pytanko odnośnie cytrynki skierniewickiej, mam sobie "taką" drugi roki, w zeszłym roku jak ją kupiłem - myślę że miała około2- 3lat. W czerwcu niestety prawie ją zabiłem ! ... wystawiłem ją od razu na słoneczko , efekt po tygodniu wiadomo ... zostało moze z 5 listków, ale uparłem się i jakoś ją uratowałem. Przezimowałem, miesiąc temu przesadziłęm i dziś wypuszcza około 30 kwiatuszków i masę lisków, no ale idzie lato. Zastanawiam się czy jest w ogóle sens wynoszenia na dwór. Czy nie lepiej zostawić ją w domku przy słonecznym oknie. Nie chciał bym znowy jej dobić a strasznie się cieszę (jak dziecko na cukierki ;:oj ) że tak ładnie odżyła . Pytanko: czy zaszkodzę jej jak ją zostawię w domku, albo co zyskam jak ją wystawie na dworek ?

z góry dzięki za podpowiedzi, to moja prawie najważniejsza roślinka w domu (taka która siadła mi na ambicje :wink: ) dlatego tak się z nią pieszcze

pzdr

Robi
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Re: cytryna skierniewicka

Post »

Owszem,tak,nawet powiedzialabym,że trzeba ale...
pod warunkiem odpowiedniej aklimatyzacji która trwa nawet ze dwa tygodnie.
Wystaw ją w upalny dzień czerwca ale do cienia i powolutku przyzwyczajaj j a do pełnego słońca.

A może poczytaj trochę o jej wymaganiach? :wink:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=9016

http://www.naszecytrusy.pl/kalendarz%20 ... rusami.htm
Rangers
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 sty 2013, o 12:39

Re: cytryna skierniewicka

Post »

KaRo dzięki bardzo za linki ... już je "obczytałem" :wink: , dzięki nim (szczególnie ten drugi) uratowały mi cytrynkę !
Tylko wiesz, tak sobie kombinuje że skoro są to cytrusy delikatnie "zmodyfikowane" do naszych warunków, to czy konieczne jest wystawianie ich na dwór ? Bo skoro nic nie zyskają na dworze (o to pytam), ani nic nie stracą w domu (np. może liście zaczną żółknąć ?) to nie chciał bym ryzykować z nieudaną aklimatyzacją

ale to takie moje przemyślenia... :roll:
kaziooo0804
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 lip 2012, o 14:19

Post »

Witam, mam cytrynę lecz niestety coś mi na nią weszło. Wiecie może co to i jak to zwalczyć?

http://imageshack.us/f/442/lui7.jpg/

Obrazek

Obrazek

Zdj, otwiera się - prawy przycisk myszki ---> otwórz grafikę w nowej karcie
kaziooo0804
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 lip 2012, o 14:19

Post »

Dobra, coś mi tamto zdj. nie zadziałało :/

Obrazek ew: http://imageshack.us/f/28/tpf1.jpg/
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To są tarczniki. Odnośnie skutecznej walki poczytaj w necie, ja nie mam doświadczenia w tym temacie- na szczęście.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”