Brokuły- uprawa, odmiany
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jak uprawiać brokuł?
Bo nie da się tam nawet wejść, żeby po pas nie zagrząźć. Ponoć zatkał się jeden z drenów odwadniających i wybulił, akurat w miejscu gdzie jest poleć z kapustnymi , reszta pola, nie najgorzej ... jak to po deszczach ... ale da się wytrzymać.
Wiesz. Moze być jeszcze tak, ze jak woda odpłynie to się okaże, ze kapusty jeszcze żyją. Moi rodzice posadzili truskawki w tamtym roku na takim dołku. Wiedzieli ze je woda zaleje, ale i tak tam posadzili ;p I woda zalała wiosną raz, truskawki stały pod wodą tak długo ze glony na nich wyrosły, woda wyschła, ojciec poruszył ziemię i truskawki odzyły i rosły nie gorzej niz pozostałe, a nawet lepiej. Teraz drugi raz je zalało, ale na pewno tez to przeżyją, gorzej z owocowaniem i szarą pleśnią. Nie zebym porównywał truskawki do kapust, ale kapusta chyba tez znosi okresowe podtopienia Nie wiem tego na pewno, ale tak mi się wydaje.
Moje brokuły i kapusty padają z powodu jakichś śmietek, zgorzeli i innego dziadostwa. Juz się z tym pogodziłem. za rok muszę zdobyć normalną zaprawę korzeniową. Bo w sklepie ogrodniczym mnie rolują i jeszcze oczekują ze będę się z tego cieszył. Nienawidzę tam robić zakupów odnośnie oprysków. zawsze jak mam spisane opryski takie jak są polecane na FO tam się okazuje ze ich nie ma i ze zostały wycofane. I inne bajki słyszę, wszystko byleby tylko sprzedać te nowe środki w małych pudełeczkach, najczęściej na nic nie pomagające o zawyżonej 10krotnie cenie. I czuję się zmuszony je kupić. Tym razem kupiłem karate. Oczywiście opryskanie nic nie dało. Rośliny dalej wypadają, larwy śmietki żyją w najlepsze. Moze jedynie trochę spowolniło proces więdnięcia roślin. za rok do wszystkich roślin przygotuję krążki zabezpieczające przed atakiem z góry i zaprawię przed wysadzeniem prawdziwą zaprawą a nie jakimś byle czym
Moje brokuły i kapusty padają z powodu jakichś śmietek, zgorzeli i innego dziadostwa. Juz się z tym pogodziłem. za rok muszę zdobyć normalną zaprawę korzeniową. Bo w sklepie ogrodniczym mnie rolują i jeszcze oczekują ze będę się z tego cieszył. Nienawidzę tam robić zakupów odnośnie oprysków. zawsze jak mam spisane opryski takie jak są polecane na FO tam się okazuje ze ich nie ma i ze zostały wycofane. I inne bajki słyszę, wszystko byleby tylko sprzedać te nowe środki w małych pudełeczkach, najczęściej na nic nie pomagające o zawyżonej 10krotnie cenie. I czuję się zmuszony je kupić. Tym razem kupiłem karate. Oczywiście opryskanie nic nie dało. Rośliny dalej wypadają, larwy śmietki żyją w najlepsze. Moze jedynie trochę spowolniło proces więdnięcia roślin. za rok do wszystkich roślin przygotuję krążki zabezpieczające przed atakiem z góry i zaprawię przed wysadzeniem prawdziwą zaprawą a nie jakimś byle czym
-
- 200p
- Od: 7 lis 2010, o 21:50
a u mnie tylko wieeeeelkie liście, nic poza tym...
czym to może być spowodowane?
czym to może być spowodowane?
Trochę cierpliwości, najpierw wielkie liście a potem będą wielkie róże.
-
- 50p
- Od: 3 cze 2013, o 06:59
Kiedy wysiewacie brokuły i kalafior na późny zbiór?
- Agulka11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To zależy które - ja mam Sebastiana, Cezara i Limbę. Terminy zbiory od posadzenia rozsady to od 50-80 dni... Więc na dzień dobry w połowie czerwca pójdzie Limba...
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
-
- 50p
- Od: 3 cze 2013, o 06:59
Ja zdecydowałem wysiać dziś brokuły odmianę Wiarus.Wysiałem pojedyńcze nasionka do wielodoniczek jak myślicie dobrze to zrobiłem ?czy lepiej wszystko w jednej doniczce?.Tak samo poczyniłem z kalafiorem.
-
- 200p
coś jest nie tak...aria pisze:Trochę cierpliwości, najpierw wielkie liście a potem będą wielkie róże.
same liście ...
Pewnie w niektórych jest już zalążek przyszłego owocu. Jeśli ma sporo zbitych drobnych pączków to brokuł będzie duży, jeżeli jest mniej, większych, wtedy brokuł jest mniejszy. Ludzie raczej zwykle mają taki problem, ze liście brokułów rosną słabo i tym samym róże są małe. Im więcej liści, tym powinny być większe. W tamtym roku miałem wprawdzie jakiegoś mutanta, który miał prawie same liście, ale ni wydał rózy, ale to był przypadek epizodyczny.
W ogóle, u mnie brokuły lekko odzyły po pierwszym rzucie śmietki kapuścianej. W razie drugiego zabezpieczyłem osłonkami z folii, takimi jak chyba ekopom radził. Od następnego roku zadnej kapusty nie wysadzam bez takiego krążka przy korzeniu
A rzucanie słomy pod kapustę i do tego sadzenie jej w dołkach jak robiłem wiosną, to jeden z moich największych tegorocznych błędów ogrodniczych. Ułatwiłem robalom zycie Co nie oznacza oczywiście, ze do wszystkiego przestanę używać słomy, ale do kapustnych roślin na pewno juz nie użyję, chyba ze do ściółkowania sałaty, żeby była czysta.
W ogóle, u mnie brokuły lekko odzyły po pierwszym rzucie śmietki kapuścianej. W razie drugiego zabezpieczyłem osłonkami z folii, takimi jak chyba ekopom radził. Od następnego roku zadnej kapusty nie wysadzam bez takiego krążka przy korzeniu
A rzucanie słomy pod kapustę i do tego sadzenie jej w dołkach jak robiłem wiosną, to jeden z moich największych tegorocznych błędów ogrodniczych. Ułatwiłem robalom zycie Co nie oznacza oczywiście, ze do wszystkiego przestanę używać słomy, ale do kapustnych roślin na pewno juz nie użyję, chyba ze do ściółkowania sałaty, żeby była czysta.
-
- 200p
- Od: 14 paź 2010, o 19:41
A co się stanie jak wysieje się za szybko brokuły na zbiór jesienny ,bo ja wysiałem w sobotę do gruntu groene calabrese razem z jarmużem i mam nadzieję że miej więcej trafiłem z terminem.
Możesz trafić na niekorzystne dla brokułów upały, w kulminacyjnym punkcie ich wzrostu. W ogóle wyhodowanie brokułów na jesienny zbiór to trudna sztuka i mało kto się tym zajmuje. Ale może być tak, ze lato będzie bardzo deszczowe i wtedy obrodzą.
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
No właśnie,czy nie lepiej robić rozsadę w domu niż siać wprost do gruntu?
-
- 200p
u mnie bezslonecznie, deszczowo i....
same liście...:/
same liście...:/