Brzoskwinia - choroby i szkodniki
Re: Brzoskwinia - choroby i szkodniki
Witam. Czy nadeszła już pora na pryskanie brzoskwini na parcha?
- Halski
- 200p
- Od: 26 maja 2012, o 22:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A co ja mam zrobic?
Kupiłem w marcu drzewko brzoskwini i sprzedawca zapewniał mnie, że na 100% wszystkie były pryskane przed wystawieniem do sprzedaży. Teraz na drzewku niema nawet jednego zielonego liścia?
Kupiłem w marcu drzewko brzoskwini i sprzedawca zapewniał mnie, że na 100% wszystkie były pryskane przed wystawieniem do sprzedaży. Teraz na drzewku niema nawet jednego zielonego liścia?
Zapraszam do komentowania: Przydomowy sad
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A jakieś inne są??
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam podobny problem. Pytanie, czy powinienem oberwać wszystkie liście (zostaną gołe gałązki)?Halski pisze:A co ja mam zrobic?
Są szanse, że coś jeszcze wypuści, czy raczej drzewko padnie?
Pozdrawiam, Jacek
- Halski
- 200p
- Od: 26 maja 2012, o 22:58
Chodzi o liście, czy drzewa?maryann pisze:A jakieś inne są??
Jeśli o to pierwsze to może ze dwa na upartego bym znalazł. Jeśli o drzewa brzoskwiniowe to tylko na działce obok STOI tegoroczna Inka, ale w ogóle nie ruszyła...
Zapraszam do komentowania: Przydomowy sad
- Balykan
- 200p
- Od: 8 paź 2013, o 11:33
U mnie w tym roku tragedia - spóźniłem się z opryskiem i kędzierzawość jest straszna. Na najstarszej (piąty sezon) NN brzoskwini urwałem dużo liści, poskracałem niektóre gałązki i musiałem zlikwidować górną część korony, bo tam było najgorzej - ogólnie korona zmniejszyła się o połowę. Do tego przymrozek zniszczył wszystkie kwiaty i nic nie będzie, a w zeszłym roku gałęzie uginały się od owoców.
Na odmianie Saturn, posadzonej w zeszłym roku owoce się zawiązały, ale je zlikwiduję, bo drzewko za małe i osłabione kędzierzawością, choć nie aż tak masakrycznie. Podobnie z nowo posadzoną nektaryną Harco. Tylko morela Somo bez kędzierzawości.
Na odmianie Saturn, posadzonej w zeszłym roku owoce się zawiązały, ale je zlikwiduję, bo drzewko za małe i osłabione kędzierzawością, choć nie aż tak masakrycznie. Podobnie z nowo posadzoną nektaryną Harco. Tylko morela Somo bez kędzierzawości.
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
Re: Brzoskwinia usycha... co się dzieje?
Ogólnie za mało przycięta [kawał żagla ] i teraz cierpi na brak korzeni w stosunku do ilości liści .
Przyciąłem ją delikatnie i posmarowałem funabenem. A jeszcze jedno... w dolnej części na gałązkach ma 4 owoce brzoskwini - usunąć?
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
Jeśli chcesz koronę z wyraźnym przewodnikiem to zostaw na przewodniku pączek żywy lub zdrowy pęd i skieruj pionowo [ z którego wyrośnie przewodnik ] , jeśli szeroką niższą zostaw 3-4 zdrowe pędy a przewodnik wytnij przy najwyższym rozwidleniu . Każdą rankę zasmaruj pastą z miedzianem no i podlewaj . Usuń owoce , no dobra zostaw jeden który pewnie sam opadnie.
Jeśli mogę coś doradzić z własnego doświadczenia.Balykan pisze:U mnie w tym roku tragedia - spóźniłem się z opryskiem i kędzierzawość jest straszna. Na najstarszej (piąty sezon) NN brzoskwini urwałem dużo liści, poskracałem niektóre gałązki i musiałem zlikwidować górną część korony, bo tam było najgorzej - ogólnie korona zmniejszyła się o połowę.
Miałem podobnie w zeszłym roku, spóźniony oprysk i kędzierzawość zaatakowała drzewo mocno.
Z żalu do siebie i aby coś robić - nawarzyłem wywary.
Jeden z czosnku a drugi z leśnego skrzypu.
Psikałem tymi wywarami regularnie co 3 dni na zmiane. I tak chyba 3 razy czosnek i 3 razy skrzyp.
Trudno uwierzyć, działanie było rewelacyjne.
W lipcu miałem piękne, zielone drzewko, po parchatych liściach ani śladu.
Nie wierzyłbym w taką kurację, gdybym nie spróbował i nie doświadczył.
W tym roku prykałem już 2 razy, poczekam jak wyjdzie po zakończeniu.
Ja kwiatów miałem ogromną ilość, przymrozku (chyba) nie było, a mam w tym roku 2 (słownie dwa) zalążki owoców. Katastrofa jakaśDo tego przymrozek zniszczył wszystkie kwiaty i nic nie będzie, a w zeszłym roku gałęzie uginały się od owoców.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Zamiast wypisywać brednie o cudownych właściwościach czosnku i skrzypu, proponuję poczytać o cyklu rozwojowym tej choroby.Nie będzie to czas stracony i nikt nie zostanie wprowadzony w błąd.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Wcale nie trudno. Gdybyś w ogóle nie pryskał, dla odmiany drzewko byłoby piękne i zdrowe... w lipcu.bobiczek pisze:Psikałem tymi wywarami regularnie co 3 dni na zmiane. I tak chyba 3 razy czosnek i 3 razy skrzyp.
Trudno uwierzyć, działanie było rewelacyjne.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.