Niekonwencjonalne środki ochrony roślin
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Niekonwencjonalne środki ochrony roślin
Pewna Rosjanka, zaleca w swoich filmikach w internecie stosowanie gnojówki z trawy i chwastów przygotowanej w następujący sposób: 200 litrową beczkę wypełnić trawą i chwastami ( trawa gazonowa, łąkowa, mniszek, pokrzywa, wrotycz, krwawnik, podagrycznik, koniczyna i coś jeszcze ) i wsypać na to 1 szklankę węglanu sodu ( to chyba soda oczyszczona?), zalać beczkę wodą, nakryć folią i zawiązać sznurkiem. Czekać 7-8 dni, masa ma się burzyć, fermentować. Do podlewania brać 1 litr na 10 litrów wody.
Przepis na gnojówkę taki jaki wszyscy stosujemy, poza tą sodą. Umie ktoś wytłumaczyć po co ją dodaje i czy to ma jakiś sens?
forumowicz pliss....
Przepis na gnojówkę taki jaki wszyscy stosujemy, poza tą sodą. Umie ktoś wytłumaczyć po co ją dodaje i czy to ma jakiś sens?
forumowicz pliss....
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Chodzi o utrzymanie pH. Soda działa jak bufor. Dopóki w materiale roślinnym znajdują się cukry i skrobia ten etap produkcji gnojówki roślinnej jest identyczny, jak produkcja kiszonki na paszę tzn. jest to fermentacja mlekowa. Soda wiąże powstające kwasy :mlekowy i octowy.
Ponieważ wiele roślin nie za bardzo toleruje nadmiar sodu wydaje mi się właściwsze użycie kredy.
Gnojówka wtedy, oprócz roli nawozowej, pełniłaby też rolę naszego MW
Ponieważ wiele roślin nie za bardzo toleruje nadmiar sodu wydaje mi się właściwsze użycie kredy.
Gnojówka wtedy, oprócz roli nawozowej, pełniłaby też rolę naszego MW
- whitedame
Muszę to w takim razie wypróbować. Kreda malarska ta sama, którą cały czas używamy do Twoich preparatów?
A jaka ilość? Ona w swoim przepisie przestrzega aby dać stakan i nie więcej tej sody, na 200 litrową beczkę.
A jaka ilość? Ona w swoim przepisie przestrzega aby dać stakan i nie więcej tej sody, na 200 litrową beczkę.
Beata
No tak, przestrzega, bo jak pisałem sód jest toksyczny dla roślin
Tak, kreda ta sama. A jaka ilość, to już nie jest takie proste pytanie. Trzeba wiedzieć ile wagowo jest trawy czy pokrzywy, ile zawiera ona cukrów i skrobi i dopiero wtedy można to wyliczyć stechiometrycznie zakładając zgodnie z prawdą, że kwasu mlekowego może być max. 2 % bo tyle mniej więcej dzikie bakterie fermentacji mlekowej mogą praktycznie maksymalnie wytworzyć kwasu mlekowego. Trzeba by to było sprawdzić praktycznie. Dać najpierw na oko też szklankę kredy na 200 l nastawu/ ciężarem cząsteczkowym niewiele soda różni się od kredy / a po zakończeniu fermentacji powiedzmy po tygodniu nabrać trochę tej gnojówki do jakiegoś naczynia i wsypać trochę kredy patrząc czy będzie się burzyć.
Albo sprawdzić papierkiem lakmusowym, jeśli ktoś ma taką mozliwość
Tak, kreda ta sama. A jaka ilość, to już nie jest takie proste pytanie. Trzeba wiedzieć ile wagowo jest trawy czy pokrzywy, ile zawiera ona cukrów i skrobi i dopiero wtedy można to wyliczyć stechiometrycznie zakładając zgodnie z prawdą, że kwasu mlekowego może być max. 2 % bo tyle mniej więcej dzikie bakterie fermentacji mlekowej mogą praktycznie maksymalnie wytworzyć kwasu mlekowego. Trzeba by to było sprawdzić praktycznie. Dać najpierw na oko też szklankę kredy na 200 l nastawu/ ciężarem cząsteczkowym niewiele soda różni się od kredy / a po zakończeniu fermentacji powiedzmy po tygodniu nabrać trochę tej gnojówki do jakiegoś naczynia i wsypać trochę kredy patrząc czy będzie się burzyć.
Albo sprawdzić papierkiem lakmusowym, jeśli ktoś ma taką mozliwość
- whitedame
Muszę sprawdzić jakie mam beczki. Wydaje mi się że największa ma 90 litrów. A potem trzeba poszukać roślin, bo u mnie już wszystko wykoszone. Jak zrobię gnojówkę to napiszę co i jak.
Beata
Czekam z ciekawością.
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Zaciekawiła mnie ta gnojówka z dodatkiem sody, zrobię w mniejszym pojemniku ( 50L) najpierw z sodą bo akurat kupiłam 1 kg, a kolejna po zużyciu z kredą ( zapas spory z ub roku).Papierki lakmusowe tez pod ręką czekają. ... czyli do dzieła.
Czy intensywność tej fermentacji zależy od temperatury bo coś nie wierzę w "burzenie " przy niskich temperaturach ?
Jestem zwolenniczką gnojówek ale lubię takie bardzo długo odstałe , chyba dzięki temu prawie bezzapachowe. Jednak wiosną czas sie liczy
Czy intensywność tej fermentacji zależy od temperatury bo coś nie wierzę w "burzenie " przy niskich temperaturach ?
Jestem zwolenniczką gnojówek ale lubię takie bardzo długo odstałe , chyba dzięki temu prawie bezzapachowe. Jednak wiosną czas sie liczy
Szybkość fermentacji mlekowej zależy od temperatury, o czym każdy kiszący ogórki czy kapustę lub żurek miał okazję się przekonać.
Jeśli mowa jest o burzeniu, to chodzi o reakcję sody z kwasem mlekowym w wyniku której wydziela się CO2. Ta pani, Rosjanka, z filmiku na YT mówi o procesie podobnym do przemysłowej produkcji kwasu mlekowego. Tam jednak do wiązania powstającego w procesie fermentacji kwasu mlekowego używa się właśnie kredy a nie sody. następnie powstały mleczan wapnia rozkłada się kwasem siarkowym na kwas mlekowy i gips.
Jeśli mowa jest o burzeniu, to chodzi o reakcję sody z kwasem mlekowym w wyniku której wydziela się CO2. Ta pani, Rosjanka, z filmiku na YT mówi o procesie podobnym do przemysłowej produkcji kwasu mlekowego. Tam jednak do wiązania powstającego w procesie fermentacji kwasu mlekowego używa się właśnie kredy a nie sody. następnie powstały mleczan wapnia rozkłada się kwasem siarkowym na kwas mlekowy i gips.
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
forumowicz dziękuję .
Jak dobrze,że jesteś z nami - wytłumaczysz zawiłości " z polskiego na nasze" i zaraz temat robi sie bardziej zrozumiały
Jak dobrze,że jesteś z nami - wytłumaczysz zawiłości " z polskiego na nasze" i zaraz temat robi sie bardziej zrozumiały
-
- 10p - Początkujący
- Od: 7 maja 2015, o 20:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam. Jak często należy przeprowadzać opryski na pomidory z wywaru z pokrzywy?
Czy do każdego takiego oprysku należy przygotowywać świeży wywar czy można przechowywać jeden który się zrobiło?
Czy do każdego takiego oprysku należy przygotowywać świeży wywar czy można przechowywać jeden który się zrobiło?
- rebeko
- 200p
- Od: 6 sty 2015, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Szukając skutecznego preparatu na mszyce i mrówki, znalazłam przypadkiem gotowy preparat z wrotyczu i piołunu o nazwie A...ol Preparat stanowi mieszaninę nalewki piołunowo-wrotyczowej (Absinthi et Tanaceti herbae tinctura), w stos. (1:5) z kwasem octowym 80%. Preparat zawiera 60-65% (v/v) etanolu i do 3,2% kwasu octowego.
Czy ktoś go może stosował w ogrodzie ? forumowicz, co o tym sądzisz ? W jakim stężeniu byłby bezpieczny dla roślin ?
Czy ktoś go może stosował w ogrodzie ? forumowicz, co o tym sądzisz ? W jakim stężeniu byłby bezpieczny dla roślin ?
Ok. 30 krotne rozcieńczenie tj od 30-40 ml/l
- rebeko
- 200p
- Od: 6 sty 2015, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wielkie dzięki, zatem przetestuję oprysk gotową nalewką zanim moje mikstury nabiorą mocy. Czy czymś ją wzbogacić dla lepszej skuteczności?