Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2
- demeter
- 100p
- Od: 19 cze 2009, o 20:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2
Kozulo dzięki
czy mogłabys podać jakie trzeba proporcje nawozowe dla pomidora w różnych fazach jego rośnięcia?
czy mogłabys podać jakie trzeba proporcje nawozowe dla pomidora w różnych fazach jego rośnięcia?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 mar 2010, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kazula napisała:
"Stanley1 , to nie choroba a nierównowaga składników . Pokaż jeszcze wierzchołek , wtedy będzie widać czego brakuje , a czego jest za dużo."
Na prośbę pani Kazuli dodaje 2 zdjęcia wierzchołków i z góry dziękuje za odpowiedź,
Używam nawozu substral do pomidorów - tylko teraz nie wiem czy za duże stężenie robiłem, czy może za małe.
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wierzchołek jest prawidłowy , wygląda na zbyt silne podlanie , czyli lekkie podduszenie korzeni .
Ps. Moje towarowe pomidory niestety nie nauczyły się pływać . Ponieważ są mocno obciążone owocami , nie wytrzymały zalania , pozostaje je ogłowić i z tego zrobić sadzonki na jesienną uprawę . Jeśli nie doleje w najbliższych dniach , może uda się zebrać dwa grona .
Pozdrawiam , kozula .
Ps. Moje towarowe pomidory niestety nie nauczyły się pływać . Ponieważ są mocno obciążone owocami , nie wytrzymały zalania , pozostaje je ogłowić i z tego zrobić sadzonki na jesienną uprawę . Jeśli nie doleje w najbliższych dniach , może uda się zebrać dwa grona .
Pozdrawiam , kozula .
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
Mam problem taki, że żółkną mi i opadają przekwitłe kwiaty na niektórych z gron pomidorów... z tego co pamiętam w ubiegłym sezonie też miałam z tym problem. Czy ktoś może się orientuje jak temu przeciwdziałać i gdzie tkwi przyczyna?
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
U mnie też spadają niektóre kwiaty, to prawdopodobnie efekt porażenia szarą pleśnią. Niektóre odmiany są na to bardzo wrażliwe, inne zawiązują normalnie.
Pozdrawiam, Maciek.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
U mnie też kilka kwiatków spadło, myślałam że to po przeterminowanym Betoxonie bo prysnęłam 1 raz.W moim przypadku to żółkła łodyżka kwiatka i w tym miejscu odpadła.
Drodzy Forumowicze. proszę o pomoc w zidentyfikowaiu przyczyny zmian na moich pomidorach czy to coś poważnego?
Nie wiem czy to jakis niedobór składników czy choroba? Od paru dni sa zmiany na pojedyńczych liściach.
Na jesień dałam obornik, a teraz podlewałam gnojówka z pokrzyw i pryskalam mlekiem.
Dotyczy to wszystkich krzaków.
Uploaded with ImageShack.us
Nie wiem czy to jakis niedobór składników czy choroba? Od paru dni sa zmiany na pojedyńczych liściach.
Na jesień dałam obornik, a teraz podlewałam gnojówka z pokrzyw i pryskalam mlekiem.
Dotyczy to wszystkich krzaków.
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
No i wypracowanie o opadaniu kwiatów diabli wzięli . Będzie innym razem .
Zabax , masz bardzo dobrze odżywione pomidory . Wszyscy którzy podlewają gnojówką z pokrzyw nie mają na pomidorach niedoborów mikroelementów i azotu . Plamy na liściach powstały prawdopodobnie z kapiącej wody . Oberwij listki ( nie całe liście a tylko fragmenty z plamami ) , ponieważ na tych plamach rozmnoży się szara pleśń .
Pozdrawiam , kozula .
Zabax , masz bardzo dobrze odżywione pomidory . Wszyscy którzy podlewają gnojówką z pokrzyw nie mają na pomidorach niedoborów mikroelementów i azotu . Plamy na liściach powstały prawdopodobnie z kapiącej wody . Oberwij listki ( nie całe liście a tylko fragmenty z plamami ) , ponieważ na tych plamach rozmnoży się szara pleśń .
Pozdrawiam , kozula .
- demeter
- 100p
- Od: 19 cze 2009, o 20:36
Proszę o pomoc
dzisiaj znalazłem kilka krzaków z takimi plamami
nie mam pewności czy to szara pleśń czy też zglinizna pierścieniowa?
dzisiaj znalazłem kilka krzaków z takimi plamami
nie mam pewności czy to szara pleśń czy też zglinizna pierścieniowa?
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Na 99% szara pleśń , infekcja wniknęla w miejscu po usuniętym liściu , w czasie tej parszywej majowej pogody . Teraz to raczej już po krzaku , można sprobować pomazać pędzlem dobrym środkiem ( roztworem ..) np . Acrobat , Sandofan Manco itd .Z mojego doświadczenia : mniej porażeń jest przy obrywaniu liści ( kciukiem nacisk do góry - aż chrupnie , a potem szarpnięcie na dół),niż obcinanie nożem . Przy obrywaniu liści należy mieć czyste ręce , nie wolno jednocześnie wyrywać chwastów... Po robocie dobrze jest wykonać zabieg zapobiegawczy np . Bravo , Sumilex, Rovral .
- Dzialeczka
- 500p
- Od: 28 kwie 2010, o 21:30
Mam dwa pytania do znawcow pomidorowych upraw:
1. Ktos poradzil mi, zeby oberwac pierwszy kwiatek na krzaku w celu uzyskania potem ksztaltnych owocow. Czy to prawda?
2. Kiedy krzak osiagnie wzrostem granice swojej "podporki", nalezy mu sciac czubek, zeby juz nie rosl wzwyz, a raczej "skupil" sie na produkcji owocow.
Co o tym sadzicie?
Dzięki wielkie za wszystkie opinie!
1. Ktos poradzil mi, zeby oberwac pierwszy kwiatek na krzaku w celu uzyskania potem ksztaltnych owocow. Czy to prawda?
2. Kiedy krzak osiagnie wzrostem granice swojej "podporki", nalezy mu sciac czubek, zeby juz nie rosl wzwyz, a raczej "skupil" sie na produkcji owocow.
Co o tym sadzicie?
Dzięki wielkie za wszystkie opinie!
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Na niektórych odmianach pierwszy kwiat jest staśmiony, tzn inny niż następne, taki mały słoneczniczek i tego właśnie powinno się usunąć. Wyrasta z niego dziwoląg, do zjedzenia niewiele a roślina wysila się właśnie na tego pokrakę.
Pomidory te nie samokończące się (wysokie) ogławiam w drugiej połowie sierpnia (obrywam wierzchołki), bo i tak owoce, które zawiąże pomidor po tym terminie nie zdążą dojrzeć, a paliki do takich odmian mam przeważnie wysokie- na 2metry. Do samokończących się mam niższe.
Pomidory te nie samokończące się (wysokie) ogławiam w drugiej połowie sierpnia (obrywam wierzchołki), bo i tak owoce, które zawiąże pomidor po tym terminie nie zdążą dojrzeć, a paliki do takich odmian mam przeważnie wysokie- na 2metry. Do samokończących się mam niższe.
Pozdrawiam! Gienia.
Mam ok 20 szt różnych odmian pomidorków i zauważyłem ze ostatnie liście są zniekształcone i jakby mniejsze nie wiem czy to oznaka braku jakiegoś składnika czy oznaki szkodnika lub chorob.
Pryskałem już jakiś czas temu profilaktycznie Decisem.
Listki są kolorystycznie takie same jak reszta
Pryskałem już jakiś czas temu profilaktycznie Decisem.
Listki są kolorystycznie takie same jak reszta
Winny krzew to jest to co mnie kręci