Zwartnica,Hippeastrum cz.2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Przyjemnie się ogląda Wasze Hippeastra dziewczyny- moje już dawno przekwitły..... :) Spoczywają w ogrodzie, są nawożone, nabierają sił do następnego sezonu..... :)
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:D Ja wyniosłam swoje "morze " hipków na ogród na sezonowe "wakacjowanie" :wink: - po kilku dniach widzę, że jeden na polu nabrał drugiego życia- wypuścił trzecią łodygę... :D :D

Obrazek
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Piękna Nelu niespodzianka, to znaczy, że Ty też na polu je hartujesz? :wink:

Czarodzieju przepraszam, że w poście wyżej nie wspomniałam też o Hippeastrach hodowanych przez Panów i pokazywanych w tym wątku...... :oops: :)
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18

Post »

Wow :shock: to może i ja spróbuję :D
Mam tylko dylemat co do temperatury-jaka może być najniższa w nocy tak aby nie zaszkodziła hipkom?
Druga sprawa-skoro zaraz trzeba je będzie zasuszać to czy mogą sobie stać w altance z dachem z pleksy?
Moje największe aktualnie wyglądają tak:
Obrazek
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:D Hipeastra, które kwitną mi przeważnie od listopada trzymam w domu, stosując rotację- te które oczekują kwitnienia są w kartonie w piwnicy, te które kwitną sa w domu na parapecie- przekwitnięte wynoszę na tymczasem do piwnicy i stawiam blisko okna, by rosły im liście... Gdy ostatni zakończy kwitnienie-wszystkie wynoszę w maju- jak już nie ma przymrozków- na pole , do półcienia... Stoją tak do końca października- z tym , że podlewam i zasilam do końca sierpnia. We wrześniu nie podlewam, czekam na zaschnięcie... Jeżeli nie zaschną to i tak w październiku przycinam do wysokości końca szyjki cebuli- i suszę na słonku, często przewracając. Potem wędrują do kartona w piwnicy- i oczekuja na pąki- do listopada-grudnia...

Po przekwitnieciu obrywam tylko kwiat- łodyga zostaje aż zrobi sie pomarszczona i żółta- to nieciekawy okres, bo roslina wyglada nieszczególnie- dlatego wynoszę je "z oczu"...
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Postępuję dokładnie tak samo j.w opisała to Nela, z wyjątkiem wyciągania z doniczek i składania cebul do kartonu (stosowałam tę metodę z kartonem parę razy,ale później z braku czasu wstawiałam z donicami do piwnicy, gdzie zimują i ta druga metoda też działa, trzeba tylko pamiętać, aby ziemię wymieniać w doniczkach lub uzupełniać o nową, przed wyniesieniem roślin do domu na parapety).
Pozdrawiam Ewa :)
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

a to moje..kwitną sobie na balkonie i mimo chłodów (2-4 stopnie było przez kilka ostatnich nocy) mają się dobrze ..co więcej zauważyłem że kwiaty utrzymują się o wiele dłużej niż u tych w mieszkaniu
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
kwitną też w szklarni te cebule które myślałem że kwitnąć nie będą i wysadziłem do gruntu.
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Przepiękne Józefie :)
Na parapetach kwitną krócej, bo szkodzi im bezpośrednia obecność ciepłych kaloryferów niestety :roll:
modesta
50p
50p
Od: 20 mar 2009, o 20:24

Post »

Józefie przepiękne ;:1

Evluk, mnie się wydaje, że długość kwitnienia zależy od cech cebulki, bo u mnie stoją na tym samym miejscu i tak różne odmiany mają różną długość kwitnienia.

Nela gratuluję :lol:
Ja mam też taką niespodziankę, bo moja Lady Jane wypuściła 3 kwiatostan :)
Dorota
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko, u mnie w sezonie grzewczym bardzo szybko przekwitały.....Jak przeniosłam na parapet bez grzejnika i w chłodniejsze miejsce, kwiatostany o wiele dłużej się trzymały i nas cieszyły :)
Kupowałam w tym roku kilka cebul w Pnos-ie, każda z nich okazała się zupełnie inną odmianą niż oferowali do sprzedaży :evil: Mam teraz 4 Dancing Q. a chciałam tak strasznie mieć Papilio :cry:
Hipki zamawiane u B.K, okazały się w 100% tymi, za które zapłaciłam :)
modesta
50p
50p
Od: 20 mar 2009, o 20:24

Post »

Evluk, dziękuje za informację :) Miałam zamiar kupić w Pnos-ie, ale jeśli mam dostać coś innego, to rezygnuję :twisted:
Ja "choruję" na : amarylisa :cylibister Chico,Thai Thai oraz Zombie, ale o ile wiem jeszcze u nas w Polsce nie ma :(
Możesz zdradzić kto to jest B.K. ?
Dorota
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:D Tak, to prawda- z Pnosu mam 5 Minerw, 3 Jewele, 2 Mont Blanc- zamaist innych, które miały być...
A najlepszą zagwozdka była cebula , która leżała w przegródce w kartonie z Mont Blanc- a zakwitła w sklepie- jeszcze w kartonie i okazała sie być cybistrem. Akurat natrafiłam na tego dziwaka i tym sposobem mam ... :wink: :D Podejrzewam, że to LIMA- ale nie była dobrze wybariona więc dopiero w przyszłym sezonie tak naprawdę sie okaże- bo może być też LA Paz- one są podobne... :wink:

Obrazek
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nela pisze::D Tak, to prawda- z Pnosu mam 5 Minerw, 3 Jewele, 2 Mont Blanc- zamaist innych, które miały być...
A najlepszą zagwozdka była cebula , która leżała w przegródce w kartonie z Mont Blanc- a zakwitła w sklepie- jeszcze w kartonie i okazała sie być cybistrem. Akurat natrafiłam na tego dziwaka i tym sposobem mam ... :wink: :D Podejrzewam, że to LIMA- ale nie była dobrze wybariona więc dopiero w przyszłym sezonie tak naprawdę sie okaże- bo może być też LA Paz- one są podobne... :wink:

Obrazek

Nelu,
tym sposobem trafił Ci się rarytasik :)
Śliczna sztuka ;:109

Modesto masz P.W :D
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”