Błędy w uprawie różaneczników
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Myślę ,że możesz spróbować, tylko trzeba rozcieńczyć ten Sum zakwaszacz wlewając do wody od 2-4 ml /10l., (jest w nim 35% kwas ortofosforowy )melania28 pisze:witam
Czy można zakwasić glebę pod już rosnące rododendrony (mają po zimie pH 7) takim oto środkiem akwarystycznym
na bazie kwasu ortofosforowego
http://www.shopmania.pl/shopping~online ... 04450.html
Sposób jest tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 244#738244
podany w stos. do 75- 85% kwasu ortofosforowego
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Azalie ..
nie wiedziałam że są tak trudne w uprawie , mam kilka ,jedne kwitną ładnie a inne wcale tylko rosną w liście .. , muszę sprawdzić kwasowość , sadząc wykopałam duże doły i zaprawiłam korą torfem i kompostem .. dodam że ogród mój rośnie na żółtym piasku więc jest przepuszczalny ,ma nawet niedobór wody więc w suche lata musze podlewać .. na jesieni odgarniam delikatnie ziemie i dokładam kompost wymieszany z kwaśnym torfem i to wszystko zabezpieczam na zimę trociną aby korzenie nie zmarzły .. Sprawdzałam rośliny po zimie ,rododendrony oprócz jednego mają piękne pąki i azalią nic nie brakuje bo też mają dużo pąków , gorzej z tymi karłowatymi na wrzosowisku mają tylko po pare pączków .. znowu marnie będą kwitły chyba będę ich zmuszona z tamtąd zabrać ,chyba że jest inna możliwośc ,prosze o pomoc ,...
o to jedna z moich azali
Azliom!!!Tym azaliom, tak jak tym chłopakom, czy tym gruszkom! Stamtąd, oto, piszemy to razem, a nie osobno. na naszym forum pilnujemy tego CO piszemy i JAK piszemy Nalewka
o to jedna z moich azali
Azliom!!!Tym azaliom, tak jak tym chłopakom, czy tym gruszkom! Stamtąd, oto, piszemy to razem, a nie osobno. na naszym forum pilnujemy tego CO piszemy i JAK piszemy Nalewka
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Poradźcie Kochani co zrobić z tym rododendronem. Niewątpliwie coś go boli. Ziemię ma daną zgodnie z zaleceniami, podsypywany był też odpowiednimi nawozami, ale nigdy niczym nie pryskałam. To najładniejszy z moich 3 krzewów. Nie wiem czemu nie pstryknęłam fotek tamtym.... mają te same objawy tylko bardziej zaawansowane. Jeden jest już prawie łysy. Liście od dołu zwijają się, brązowieją i po jakimś czasie opadają
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
On ma objawy choroby grzybowej ! Mimo to zawiązał pąki kwiatowe i wiosną zakwitnie , jednak trzeba jak najszybciej powstrzymać rozprzestrzenianie się choroby. Usuń więc (oberwij) wszystkie porażone liście i zniszcz je.Trzeba też koniecznie wygrabić dokładnie opadłe liście , leżące jak widać pod krzewem. Następnie podlej roślinę roztworem Aliette(2g/1l.wody) i opryskaj preparatem grzybobójczym ( np.Bravo,Topsin,Previcur). Zabieg powtórz 2-3 krotnie w odstępach 14 dni.Jeśli grzybica zostanie powstrzymana , to po okresie kwitnienia z uśpionych pąków wyrosną nowe listki , tak ,że nie musisz martwić się chwilowym ogołoceniem krzewu.
Z kolei żółtawe listki u dołu krzewu z widocznymi zielonymi żyłkami świadczą o niedożywieniu rośliny.Albo nie ma składników pokarmowych w wyjałowionym podłożu, albo nie może ich pobierać z powodu niewłaściwego pH. gleby. Sprawdź ten odczyn kwasomierzem. Jeśli jest właściwy (4,5 - 6) to po prostu nakarm go wieloskładnikową mieszanką nawozu do Rh.
Życzę powodzenia
Z kolei żółtawe listki u dołu krzewu z widocznymi zielonymi żyłkami świadczą o niedożywieniu rośliny.Albo nie ma składników pokarmowych w wyjałowionym podłożu, albo nie może ich pobierać z powodu niewłaściwego pH. gleby. Sprawdź ten odczyn kwasomierzem. Jeśli jest właściwy (4,5 - 6) to po prostu nakarm go wieloskładnikową mieszanką nawozu do Rh.
Życzę powodzenia
Liście maja wyraźna chlorozę żelazową co najczęściej świadczy o zbyt wysokim pH. Dolne zwinięte i zbrązowiałe liście mogą wskazywać na niedobór potasu. Jest to składnik bardzo mobilny i szybko jest odprowadzany do liści młodszych kosztem starszych. Choć interpretacja niedoboru potasu może być mylna gdyż objawy nigdy nie są jednoznaczne. Generalnie rzeczywiście wszystko wskazuje na błędy pielęgnacyjne a nie wynikające z powodu choroby
Janusz
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Dziękuję wszystkim za pomoc, postaram się jak najszybciej sprawdzić pH gleby. Karmiłam je w tamtym roku dość regularnie specjalną mieszanką, może jednak zbyt mało dostawały. Dosypywałam też każdej wiosny specjalnej dla nich ziemi, a wokół krzewów przekompostowanej kory... Liście usunę, wyzbieram i na wszelki wypadek prysnę jutro Topsinem, bo akurat mam. No i zleciałam mężowi zakup nawozu Piszesz Ewelino, że jeśli odczyn gleby jest właściwy to tylko ją nakarmić, a co jeśli jest niewłaściwy? Co wtedy zrobić w 1 kolejności? Ktoś tu na forum pisał, że rododendrony lubią koński obornik, pytałam o to ale nikt mi nie odpowiedział. Czy można obłożyć go obornikiem??
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Rododendrony powinny mieć odczyn pH 4,5- 6,0/6,5 . Powyżej mamy już do czynienia z podłożem obojętnym , a więcej niż 7,2 to pH zasadowe. Przy pH wyższym niż 6,5 rododendrony nie pobierają z ziemi składników odżywczych. Gdyby je podać doprowadzi się jedynie do zasolenia gleby , a to dla roślin bardzo niebezpieczne. Trzeba więc w odstępach kilkunastu dni najpierw zakwasić , a dopiero potem nawozić . Bezpieczne jest podanie nawozu w formie dolistnej , sugeruję dający dobre efekty i łatwo przyswajalny "Nawóz interwencyjny do rododendronów" (SUBSTRAL).aguskac pisze:Dziękuję wszystkim za pomoc, postaram się jak najszybciej sprawdzić pH gleby. Karmiłam je w tamtym roku dość regularnie specjalną mieszanką, może jednak zbyt mało dostawały. Dosypywałam też każdej wiosny specjalnej dla nich ziemi, a wokół krzewów przekompostowanej kory... Liście usunę, wyzbieram i na wszelki wypadek prysnę jutro Topsinem, bo akurat mam. No i zleciałam mężowi zakup nawozu Piszesz Ewelino, że jeśli odczyn gleby jest właściwy to tylko ją nakarmić, a co jeśli jest niewłaściwy? Co wtedy zrobić w 1 kolejności? Ktoś tu na forum pisał, że rododendrony lubią koński obornik, pytałam o to ale nikt mi nie odpowiedział. Czy można obłożyć go obornikiem??