PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 1cz.(05.05 -

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na załączonych wyżej zdjęciach są 1) Jedno z piskląt 2) Dorosła sikorka modra
konto-nieaktywne2
---
Od: 18 sty 2007, o 08:26

Post »

Chyba nadchodzi czas na instalowanie karmników i przygotowanie karmy dla ptaków na zimę.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wydaje mi się, że na karmniki jest jeszcze czas, ale przyszykować ziarno warto. Można też wywiesić kilka budek lęgowych z małymi otworami ;:26
Awatar użytkownika
arturro
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 cze 2007, o 12:40

Post »

grazyna56 pisze:Tak to bywa, piskle kukułki jest do tego zdolne ,często się zdaża ze większe potrafi wyrzucić mniejsze z gniazda[chodzi o pożywienie]Widziałam kiedys jak piskle orła, podziobało drugie pisklę w gnieżdzie do krwi, i musiało ono nie mając wyjścia ,uciekając przed bólem, ratować się ucieczką z gniazda -okropne :cry:
pisklęta Kukułki mają bardzo delikatną i wrażliwą skórę i dlatego pozbywaja się wszystkiego z ich otoczenia. Robiono nawet próby z szyszkami i kamykami.

Wyrzucają wszystko co może podrażniać ich skórę.
Pozdrawiam.
konto-nieaktywne2
---

Post »

Priam pisze:, ....ale przyszykować ziarno warto. .....
A jakie proponujecie by bylo uniwersalne czyli dla wszystkich ptaszków.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Myślę, że tak naprawdę nie ma uniwersalnej mieszanki ziaren dla wszystkich ptaków. Najczęściej podaje ptakom: owies, żyto, pszenicę oraz mieszankę mojego kanarka. Wiem że można też podawać nasiona słonecznika, maku, dyni, konopii i prosa.
konto-nieaktywne2
---

Post »

A czym karmią ptaki inni w okresie zimowym?. Czy jest jakieś ziarno uniwersalne.
Awatar użytkownika
Takuma
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 paź 2007, o 10:13

Post »

Ja od kilku lat do mojej "ptasiej stołówki" sypię nasiona słonecznika.Karmiki są oblegane zimą przez różne gatunki sikorek,wilgi,synogarlice i mnóstwo innych wygłodzonych ptaszków.Zużywam na sezon
ok.30 kg nasion słonecznika.
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20

Post »

Kupowałam mieszankę dla ptaków, a one wybierały słonecznik, więc sprawa jest prosta-uniwersalny słonecznik :wink:
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje sikorki, dzwońce, grubodzioby i duża "banda" wróbli też przepadają za słonecznikiem, którego nie brakuje im w 3 jadalniach przez całą zimę, a kosy zjadają 3 - 6 skrzynek jabłek. Ubiegła zima była bardzo łagodna, więc kosy rzadziej nas odwiedzały, ale 2 lata wcześniej bywało ich do 25 jednocześnie :D
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Podpatrzyłam kiedys w tv bardzo prosty karmnik i od kilku lat go corocznie robię.
W 5 litrowej plastikowej butelce po wodzie trzeba wyciąć 3 otwory.Raczej w górnej części,bo na dole bedzie ziarno. Otwory nie moga być bardzo małe tzn takie jak w budkach lęgowych.Ja robię dość duże -wielkości pięśći.Muszą być takie żeby butelka była dość sztywna.Górę butelki zakręcamy,a do środka sypię ziarno słonecznika. Z tej stołówki korzystaja głównie sikorki.One nie boja się wejść do butli.Wchodzą też dzwońce i grubodzioby.Wróble i mazurki nie mają odwagi. Innych ziarenek typu kasze nie radzę tam wsypywać,ponieważ śnieg i deszcz jednak tam mają dostęp i ziarna rozmakają.Pozostałe ptaszki żywią się tym co spadnie na ziemię i dlatego karmnik musi być raczej na otwartej przestrzeni,aby nie mogły się zaczaić koty.
Corocznie na balkonie w bloku miałam karmik,ale w zeszłym roku wypatrzyły go gołębie i w ciągu kilku minut wszystko same wyjadły. Wróble nie mogły się dopchać. Widzę,że cały czas na sąsiednim dachu siedzi stado gołębi ,a więc i w tym roku będzie to samo.
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dla sikorek mój M zrobił karmnik z butelki jak w linku poniżej :D

http://darmowa-energia.eko.org.pl/pliki ... rmnik.html
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum