Rozdrabniacz do gałęzi, zielonych pędów, liści itp. ?\
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 kwie 2020, o 17:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rozdrabniarka do gałęzi
Czyli frezowy lepszy w każdym aspekcie. A jak praca takich 2500W do 2800W na długim przedłużaczy? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji odnośnie tego kiedy rozdrabniarki wchodzą na maksymalną moc
Rozdrabniarka pracuje z max mocą w chwili obciążenia - w przypadku np Makity długi przedłużacz powoduje spadek napięcia poniżej 180V co skutkuje wyłączeniem urządzenia i bieg wsteczny, lub nie pozwala w ogóle na podtrzymanie wyłącznika.
Da się to rozwiązać stosując przedłużacz o większym przekroju np 1,5 mm2 lub najlepiej 2,5 mm2 i rozwinąć go całego z bębna.( te pomarańczowe ogrodowe nadają się, ale tylko o długości max 10 m)
W tych urządzeniach jest przekładnia planetarna , dlatego pełna moc silnika przekazywana na tryb jest w chwili jakiegokolwiek obciążenia czy to będzie kijek 2 mm czy 40 mm. Na jałowym moja makita 2500 pobiera 3,2 A pod obciążeniem 10,7 A .
Da się to rozwiązać stosując przedłużacz o większym przekroju np 1,5 mm2 lub najlepiej 2,5 mm2 i rozwinąć go całego z bębna.( te pomarańczowe ogrodowe nadają się, ale tylko o długości max 10 m)
W tych urządzeniach jest przekładnia planetarna , dlatego pełna moc silnika przekazywana na tryb jest w chwili jakiegokolwiek obciążenia czy to będzie kijek 2 mm czy 40 mm. Na jałowym moja makita 2500 pobiera 3,2 A pod obciążeniem 10,7 A .
Pozdrawiam Paweł
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 kwie 2020, o 17:51
Ok. Dzięki wszystkim za odpowiedź. W takim razie chyba lepiej wydać na dobry sekator i uzbroić się w czas do pracy, bo chyba elektryczny bez 3 fazy, a instalacją na poziomie 4.4kw jest bezsensowną inwestycją
ja też mam to urządzenie . Znalazłem je na industrii24 https://www.industria24.pl/elektryczna- ... 500-makita i już od jakiegoś czasu działamy razem z Makitą UD2500 i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Kupiłem ją po fajnej cenie, więc aż tak bardzo nie odczułem wydatku po kieszeni. Choć moim zdaniem urządzenie warte jest każdej ceny. polecam !CityMatic pisze:Jest naprawdę super, bez problemu można rozdrobnić gałęzie, pędy róż gałęzie śliwki, itd. Rozdrobniłem ok 20 taczek 150l gałęzi na zrębki. Całość poszła na kompostownik.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ma ktoś może rozdrabniarkę firmy Gatec? Jak to się sprawuje? Nie mam gałęzi do cięcia a tylko badyle po wysokich kwiatach. Która byłaby lepsza? frezowa, czy z nożami wirującymi?
Jak sobie radzicie z pędami malin, róż i innych kolczastych? Jak dotąd to je palę. Po pocięciu nadal będą kolce, a te kiepsko się rozkładają w kompostowniku.
Jak sobie radzicie z pędami malin, róż i innych kolczastych? Jak dotąd to je palę. Po pocięciu nadal będą kolce, a te kiepsko się rozkładają w kompostowniku.
Zastanawiam się na kupnem. Wypatrzyłam sobie dwa urządzenia, oba Boscha.
Różnice między modelem AXT 25 TC a modelem AXT 25 D. Wiem, że różnią się mechanizmem tnącym (bęben, turbina tnąca). Który lepszy i dlaczego? Ktoś może ma doświadczenia, wiedzę?
Będę wdzięczna za wypowiedzi
Różnice między modelem AXT 25 TC a modelem AXT 25 D. Wiem, że różnią się mechanizmem tnącym (bęben, turbina tnąca). Który lepszy i dlaczego? Ktoś może ma doświadczenia, wiedzę?
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Też zastanawiał się nad tą Makitą 2,5kW
Jak się spisują frezowe przy świeżych i niezbyt grubych patykach - takich 4-7mm? Ma ktoś doświadczenie? Bo niby frezowa ma dużo plusów ale i problem z takimi...
Tak informacyjnie, może się komuś przyda - w garażu i na zewnątrz instalacje 230V mam na przewodach 2,5mm. Mogą pracować ciągle z mocą 3,5kW ale po godzinie (stałe obciążenie np. grzałka bez termostatu) są delikatnie ciepłe, tak z 10-15 stopni więcej niż temperatura otoczenia.
Jak się spisują frezowe przy świeżych i niezbyt grubych patykach - takich 4-7mm? Ma ktoś doświadczenie? Bo niby frezowa ma dużo plusów ale i problem z takimi...
Tak informacyjnie, może się komuś przyda - w garażu i na zewnątrz instalacje 230V mam na przewodach 2,5mm. Mogą pracować ciągle z mocą 3,5kW ale po godzinie (stałe obciążenie np. grzałka bez termostatu) są delikatnie ciepłe, tak z 10-15 stopni więcej niż temperatura otoczenia.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Wszystko zależy od ustawienia płytki dociskowej - jest specjalna regulacja więc nawet z liśćmi nie ma problemu tym bardziej z gałązkami - najlepszym przykładem jest cięcie mniszka - więc się nadaje.
Pozdrawiam Paweł
Mam AXT 25TC. Tnę gałęzie, do 4cm nie ma problemu - sam wciąga i szatkuje, miskanty - jeśli wkładam liście łącznie z łodygami to też nie ma problemu. Trochę się przytyka jeśli jadą same liście, ale wtedy daję cofaj, dokładam łodyg i jedzie dalej. Generalnie mogę polecić.origami pisze:Zastanawiam się na kupnem. Wypatrzyłam sobie dwa urządzenia, oba Boscha.
Rozdrabniacz do gałęzi
Witam mam pytanie czy ktoś używał rozdrabniacza do gałęzi do iglaków jak sobie radzi np z igłami z sosny czy bez problemu mieli czy zatyka. Dodam że to rozdrabniacz elektryczny marki Faworyt o mocy 280W. Z góry dziękuję za odpowiedź.
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Zajrzyj na YT do pana Grzegorza w Szumilesie. Co prawda ma rozdrabniarkę firmy Gatec, ale Faworyt różni się tylko kolorem obudowy.
- DOOOMINO
- 10p - Początkujący
- Od: 1 cze 2008, o 00:33
Re: Rozdrabniacz do gałęzi, zielonych pędów, liści itp. ?\
ROZDRABNIACZ DO GAŁĘZI 2800W FREZOWY FAWORYT GTR44 Co sądzicie o takim wynalazku. Potrzebny mi na małą działkę 300m2 Zda egzamin? Wiem że firmowe są lepsze, ale do okazjonalnej pracy nie będę wydawał dodatkowego tysiaka.
DOOOMINO
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 16 sie 2021, o 18:13
Re: Rozdrabniacz do gałęzi, zielonych pędów, liści itp. ?\
Posiadam taki już dwa lata. Ogólnie mogę polecić. Bez problemu rozdrabnia gałęzie grubości kciuka. Jak wkładam grube gałęzie z cieńszymi bocznymi to potrafi tych cienkich nie dociąć, szczególnie zbyt świeżych (mi to nie przeszkadza). Jakby odciąć cienkie i posegregować powinno być lepiej (jest regulowana płytka dociskowa). Rozdrabniam głównie gałęzie z drzew owocowych, czasem z iglaków.DOOOMINO pisze:ROZDRABNIACZ DO GAŁĘZI 2800W FREZOWY FAWORYT GTR44 Co sądzicie o takim wynalazku. Potrzebny mi na małą działkę 300m2 Zda egzamin? Wiem że firmowe są lepsze, ale do okazjonalnej pracy nie będę wydawał dodatkowego tysiaka.
Pozdrawiam, Paweł