Schlumbergera, Grudnik . Kaktus Bożonarodzeniowy- uprawa,problemy cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
kety
200p
200p
Od: 13 maja 2012, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: grudnik - schlumbergera

Post »

Mam pytanie do znających temat: czy kształt listków grudnika to kwestia odmiany? jedne mają je takie obłe a inne jak gdyby miały różki :;230
Pozdrawiam.
Zuzanna, zakręcona na zielono !
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2011, o 17:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardziej chyba chodzi o gatunek, a może nawet rodzaj - Schlumbergera (grudnik) ma jak to określiłaś różki, natomiast obłe człony ma Rhipsalidopsis (wielkanocnik), oba rodzaje są bardzo podobne czas kwitnienia jak same nazwy wskazują to grudzień (kaktus bożonarodzeniowy) i okres Wielkiej Nocy (wiosna). Poza tym różnią się jeszcze budową kwiatów no i wielkanocnik przeważnie ma czerwony kolor kwiatów.
Witam w kolekcji kaktusów i sukulentów - mój wątek
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

chaveiro pisze:Bardziej chyba chodzi o gatunek, a może nawet rodzaj - Schlumbergera (grudnik) ma jak to określiłaś różki, natomiast obłe człony ma Rhipsalidopsis (wielkanocnik), oba rodzaje są bardzo podobne czas kwitnienia jak same nazwy wskazują to grudzień (kaktus bożonarodzeniowy) i okres Wielkiej Nocy (wiosna). Poza tym różnią się jeszcze budową kwiatów no i wielkanocnik przeważnie ma czerwony kolor kwiatów.
To chyba nie do końca prawda. Ja mam i grudnika z "różkami" a także z "obłymi członami". Wydaje mi się, że te z obłymi członami to starsza odmiana, teraz rzadko spotykana. Natomiast powszechne i dostępne są te z " różkami".
Kaktus wielkanocny faktycznie ma bardziej obłe człony i chyba bardziej błyszczące. No i kwitnie wiosną a grudniki od , jak sama nazwa wskazuje, grudnia.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak nie pomyślałem o tych starszych gatunkach/odmianach, które faktycznie też są obłe.
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
masik
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2012, o 13:44
Kontakt:

Post »

andrzej1050 pisze:(...)a grudniki od , jak sama nazwa wskazuje, grudnia.
Taaaa? To co ja mam? Ma różki, a kwitnie teraz ;:223
Mineralka
200p
200p
Od: 5 lut 2008, o 10:07

Post »

moja teściowa ma grudniki białe które teraz kwitną i mają różki
Magda - pilna uczennica Matki Natury
Awatar użytkownika
masik
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2012, o 13:44
Kontakt:

Post »

Mój ma czerwone pączki ;:218
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

masik pisze:Taaaa? To co ja mam? Ma różki, a kwitnie teraz ;:223
:D Oczywiście grudnik. Czasami przy odpowiedniej pielęgnacji i nawożeniu można przyspieszyć kwitnienie. Niektóre sklepy ogrodnicze i kwiaciarnie czasami "podpędzają" grudniki - ot żeby łatwiej sprzedać. ;:oj
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje grudniki też zaczęły wypuszczać pąki (zanim się rozwiną pewnie będzie połowa albo koniec listopada), praktycznie cały sezon spędziły na wschodnim balkonie w cieniu podlewane ze 4 może 5 razy.
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Warto zauważyć też, że dzisiejsze grudniki to różnego rodzaju odmiany i krzyżówki, one nie muszą wcale mieć takiego samego terminu kwitnienia. Dodatkowo młode rośliny kupione w stanie kwitnienia np w październiku będą potrzebowały trochę czasu na przestawienie swojej wegetacji na "normalne tory" bo teraz są to osobniki bardzo często pędzone. To przestawianie się nie będzie trwało miesiąc ale może potrwać nawet kilka lat zanim zakwitną tak jak je natura zaprogramowała. Podobnie jest ze storczykami - można kupić kwitnące o dowolnej porze roku ale już u nas w mieszkaniu będą przesuwać kwitnienie aż zaczną kwitnąć tak, jak mają zapisane w genach (bo raczej mało osób przyspiesza lub opóźnia kwitnienie roślin w mieszkaniu).

A co do obłych członów to rzeczywiście pamiętam stare odmiany o takich pędach, dzisiaj raczej spotyka się prawie tylko te z ostrymi "różkami" i być może wynika to z faktu, że takie rośliny są postrzegane przez większość kupujących za bardziej atrakcyjne w trakcie oraz poza okresem kwitnienia. To tylko moje zdanie;)
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pewnie już gdzieś tutaj wklejałem ten link ale chyba warto go przypomnieć: http://cactus.biology.dal.ca/paulS/chri ... stmas.html

Sugeruję lekturę tego krótkiego artykułu. Powinien bardzo dobrze wyjaśnić co jest grudnikiem (Schlumbergera/Zygocactus) a co jest kaktusem wielkanocnym (Rhipsalidopsis zaliczany obecnie do Hatiora).
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
kety
200p
200p
Od: 13 maja 2012, o 12:06

Post »

Dziękuję za odpowiedź, ja właśnie miałam do czynienia z tym starszym okazem: już myślę, że nawet kilkunastoletnim co jakiś czas odmładzanym, często zapomnianym. Latem stojącym gdzieś w cieniu pod drzewem i pięknie kwitnącym właśnie na Boże Narodzenie.
:wit
Pozdrawiam.
Zuzanna, zakręcona na zielono !
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

:wit

Pamiętam jak w maju większość doniczkowców była przerażona, że grudniki kwitną w maju i to nie pierwszy raz w sezonie, ale drugi, trzeci.
Bałam się, że jak u mnie kwitły trzy razy, że w tym sezonie będzie ciężko o kwitnienie, a tu niespodzianka..
Muszę Wam powiedzieć, że widząc moje prawie wszystkie 12 sztuk ( oprócz 2-óch "babcinych" ) zapączkowane grudniki jestem w szoku.

Obrazek

A jak pączki urosną i się rozwiną to będzie raj dla oczu.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”