Juki, draceny i inne- odmładzanie,rozmnażanie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To juka domowa nie ogrodowa. :D
x-C-j
---

Post »

Tu masz info o juce tu kliknij :D
Awatar użytkownika
szyszka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 lip 2008, o 12:19

Post »

Witam!

Czy mogę również liczyć na twoją cenną radę Przemo?

Mam do odmłodzenia jukę oraz difenbachię.

Difenbachia wydaje się kwitnąć (wyrastają jej białe pałki- kolby??), więc pierwsze moje pytanie, czy można ją teraz ciąć.
Proszę również o wskazówki, co do długości i miejscu ucinania pieńków w przypadku difenbachii. Czy mam ciąć poniżej czy powyżej pierścienia?

Czy można ucięte pieńki, zamoczone w wodzie (kranówie, codziennie wymienianej) na 3/4 wysokości i zawoskowane postawić na parapecie od południa i czy umiarkowane ogrzewanie im nie będzie przeszkadzało? W jakich warunkach powinny się ukorzeniać?

Jukę mam bardzo poskręcaną. Czy ten odcinek kręty da się jakoś wykorzystać?

Byłabym wdzięczna za pomoc :) i czekam z niecierpliwością na odpowiedzi :) Obrazek Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

Proszę bardzo

Obrazek

diffenbachia faktycznie kwitnie poza tym to bardzo ładny okaz szkoda jej ciąć ale jeśli chcesz to jak przekwitnie możesz ją pociąć np. tak
Obrazek poczytaj o jej odmładzaniu
słoiczki mogą stać na parapecie gdzie jest ciepło to nawet wskazane a wodę nie potrzeba zmieniać codziennie wystarczy raz w tygodniu. :D
Awatar użytkownika
szyszka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 lip 2008, o 12:19

Post »

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź i cenne wskazówki :)
Difenbachii na razie dam więc spokój, skoro kwitnie, ale po przekwitnięciu spróbuję ją odmłodzić. niestety muszę z nią coś zrobić, bo od małego krzywo rośnie i się przewraca.

A za jukę zabieram się zaraz :) wg Twojego instruktażu :)
Dzięki Dzięki Dzięki :)
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Przemku, chcę odmłodzić moją jukę, która ostatnio bardzo żółkła i potraciła sporo liści, na dzień dzisiejszy nie wygląda zbyt ciekawie, wiec proszę Cię o radę w którym miejscu ja ciachnąć. Obrazek Obrazek Obrazek
z góry dziękuję.

Pozdrawiam :P
x-C-j
---

Post »

Proszę :D

Obrazek
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Przemku bardzo dziękuję za poradę.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Caro
100p
100p
Od: 17 wrz 2008, o 14:44

Post »

Witam. Ja również chciałabym odmłodzić moją dracenę, więc ładnie :wink: proszę o zaznaczenie miejsc cięcia :D
Obrazek
x-C-j
---

Post »

Proszę

Obrazek
Awatar użytkownika
Caro
100p
100p

Post »

Wielkie dzięki :D
Awatar użytkownika
Caro
100p
100p

Post »

Oto efekty mojej wczorajszej pracy, przy której nie obyło się bez nieoczekiwanych zdarzeń:
Obrazek przesadziłam bryłę korzeniową do trochę większej doniczki, która i tak jest za mała, ale na zimę musi wystarczyć
Obrazek Obrazek do wody wsypałam trochę węgla drzewnego, tak na wszelki wypadek i postawiłam na parapecie. Oczywiście wszystko co trzeba jest zalane woskiem chociaż na zdjęciach tego nie widać. Mam nadzieję, że chociaż jedno będzie chciało mi rosnąć :)
Mushka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 lip 2008, o 20:16

Post »

mam pytanie,,,jestem w posiadaniu juki z olbrzymimi dwoma piuropuszami ten kwiat ma juz chyba z okolo 10 lat zauwazylam ze na glownym pniu pomiedzy pioropuszami jakies guzy wyrastaja wygladaja jak korzenie czyzby mialy za mala doniczke i zaczely wyrastac na pniu??? :roll: czy ktos mial takie zdarzenie? Co to moze byc...?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”