Storczyki Joasi
- andzia0801
- 200p
- Od: 10 sty 2011, o 23:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki Joasi
Witam,
Dawno mnie tu u Ciebie nie było i to zobaczyłam przyprawiło mnie o zawrót głowy.
Bardzo podobają mi się nie tylko Twoje storczyki, ich kwiaty, wzory, barwy, kształty, ale również kolory ścian w Twoim mieszkaniu
Co do Sabotka, to polecam cierpliwość i eksperymentowanie z podłożem.
Ja mojego sabotka kupiłam dość dawno temu (4-5 sezonów temu). Od tego czasu przesadzałam go już kilka razy, rozdzielając rozety i po każdym przesadzaniu miałam kwitnienie. Kiedy były dwie sztuki, to od każdej dostałam kwiat. Kiedy zrobiły się 4 sztuki, od każdej dostałam kwiat. Obecnie eksperymentuję z keramzytem (mam bzika na punkcie hodowli wazonowej) i dwa wylądowały w wazonie, a dwa pozostawiłam w korze.
Czytałam sporo o sabotkach i info z netu są sprzeczne, ale ja po kilku latach obserwacji mogę stwierdzić, że lubią mieć podłoże lekko zasadowe i wilgotne cały czas. (Może ktoś tu zaprotestuje, ale ja piszę o tym, co zaobserwowałam u swoich Paphiopedilum)
Powodzenia i pozdrawiam
Dawno mnie tu u Ciebie nie było i to zobaczyłam przyprawiło mnie o zawrót głowy.
Bardzo podobają mi się nie tylko Twoje storczyki, ich kwiaty, wzory, barwy, kształty, ale również kolory ścian w Twoim mieszkaniu
Co do Sabotka, to polecam cierpliwość i eksperymentowanie z podłożem.
Ja mojego sabotka kupiłam dość dawno temu (4-5 sezonów temu). Od tego czasu przesadzałam go już kilka razy, rozdzielając rozety i po każdym przesadzaniu miałam kwitnienie. Kiedy były dwie sztuki, to od każdej dostałam kwiat. Kiedy zrobiły się 4 sztuki, od każdej dostałam kwiat. Obecnie eksperymentuję z keramzytem (mam bzika na punkcie hodowli wazonowej) i dwa wylądowały w wazonie, a dwa pozostawiłam w korze.
Czytałam sporo o sabotkach i info z netu są sprzeczne, ale ja po kilku latach obserwacji mogę stwierdzić, że lubią mieć podłoże lekko zasadowe i wilgotne cały czas. (Może ktoś tu zaprotestuje, ale ja piszę o tym, co zaobserwowałam u swoich Paphiopedilum)
Powodzenia i pozdrawiam
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
- nina1611
- 500p
- Od: 27 mar 2011, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
piccolo red ... choruje na niego jest boooski
Pozdrawiam Małgorzatka
Niektóre z moich storczyków ...
- nina1611
- 500p
- Od: 27 mar 2011, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
oczywiście sadzonka również urocza:) tez mam kilka sadzonek, a jedna jest " w ikubatorku" zrobionym ze słoika i wisi sobie w nim nad keramzytem
Pozdrawiam Małgorzatka
- amatorka015
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2011, o 17:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
JOASIU muszę Ci pogratulować przepięknej kolekcji
Zazdroszczę i życzę jeszcze piękniejszych kwitnień
Zazdroszczę i życzę jeszcze piękniejszych kwitnień