Brzoskwinia - sadzenie, cięcie, owocowanie

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
miczu007
100p
100p
Od: 4 sty 2014, o 15:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Brzoskwinia - sadzenie i cięcie

Post »

ok Dzięki bardzo za rady
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

miczu007 może tak nie spiesz się z cięciem? Np, ze 3 środkowe przytnij na półtorej metra, po roku z najlepszej zrobisz przewodnik, boczne odegnij prawie pod kątem prostym, końcówki przywiąż do czegoś wbitego w ziemię, za długie gałęzie przytniesz po kwitnięciu, przy odginaniu pamiętaj coby nie odginać bezpośrednio w dół tylko lekko obkręcać dookoła osi w stronę poddającą się najłatwiej, efekt może być fantastyczny:)
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
miczu007
100p
100p

Post »

z cięciem to sie nie spiesze dopiero po zimie
a co z tym przewodnikiem ?
tzn jaką gałąź zostawić na przewodnik ?
Najlepszą która odrośnie z jedngo z tych 4 co zetne
jestem nowy w tych sprawach także proszę o wyrozumiałość jeśli czegoś nie zrozumiem
miczu007
100p
100p

Post »

i jeszcze jedno
przez jaki czas mam te gałęzie trzymać odgięte
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53

Post »

Odgięte np. do lipca, na przewodnik wybierz coś w środku, najbardziej trzymające pion, tnij pod skosem od pąka po przekątnej w dół, dalej pokombinuj, masz to czuć, cieszyć się drzewkiem, być gotowym na opryski na mszyce, od maja... na kędzierzawkę, na przemarznięcia,itp")

Ps. Brzoskwinia uwielbia opryski nawozem florowit dolistnie, ma kruche gałęzie, cięcie jak w winogronach, jest czuła na przymrozki itp. jak dziecko... ale jak obrodzi...")
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
miczu007
100p
100p

Post »

Ok dzięki za rady
piciakicia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 sty 2014, o 20:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam!

Jak potraktować tą brzoskwinie?
Posadzona 4 lata temu i raczej nie była cięta. W tym w 2013 dała owoce smaczne dużo lecz chyba małe.

Na pewno usunę chore, krzyżujące, słabe, do środka. Lecz trzeba ją jeszcze jakoś uformować.
Proszę o pomoc. Czerwonym zaznaczyłem swoją intuicyjną propozycję.

https://imagizer.imageshack.us/v2/707x4 ... 9/7xiy.jpg

Przepraszam za ten poziom, nie wiem jak to zmienić.
Awatar użytkownika
pata
50p
50p
Od: 12 mar 2012, o 18:02

Post »

Mysle, ze dobrze zaznaczyles, ale ten przewodnik (co idzie do gory) troche za gruby na ciecie odrazu. Wiadomo brzoskwinia to nie jablon. Moga byc problemy z jakims chorobskiem. Lepiej zrobisz jak go utniesz o 5 cm wyzej i nie dasz temu kawalku w przeciagu roku zbytnio bujac. Tak, zeby cala sila szla tam gdzie chcesz. W tym przypadku na prawo. Az zgrubieje ta galez co idzie na prawo otyle, ze bedzie o 3/4 grubsza niz przewodnik (bo ten na skutek ciaglego przycinania nie bedzie grubial) utniesz przewodnik tuz u drzewka i zasmarujesz. Takiemu cieciu w Czechac mówia "Záhnův řez" - nie wiem jak to po polsku.
Pozdrawiam serdecznie ze Śląska Cieszyńskiego. Paweł
piciakicia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 sty 2014, o 20:05

Post »

Polska brzoskwinia - międzynarodowa pomoc! Dzięki

Wiem ze to pytanie do innego działu, ale zapytam tylko czy mogę naprawić grzech czasu i sprawić ze te drzewa będą jeszcze owocować jak za dzieciaka ?

Jak miałem ok 10 lat czyli 18 lat temu to śliwka(ostatnia), czereśnia (środek) oblepione były owocami, wiśnia (pierwsza na planie przysypana sosną) - której nigdy nie kochałem szczególnie, też coś dawała i w zeszłym sezonie ponoć trochę tego było.
Dziś jak widać wilki i strasne straszydła.
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x60 ... 7/b5h6.jpg
iza79
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 mar 2014, o 12:26

Post »

Witam,

Mam pytanie odnośnie cięcia brzoskwini:
-mam ją 2 lata, w zeszłym roku wiosną przyciełam brzoskwinie według zaleceń ( nisko od dołu 50-60 cm, zostawiłam krótko przycięte około 5-6 pędów bocznych). Brzoskwinia ślicznie owocowała. Problem w tym iż po owocowaniu nie przyciełam jej pędów owoconośnych i teraz nie wiem jak ją przyciąć?
Nie wiem czy mam teraz odszukać na niej te pędy które owocowały w roku ubiegłym czy ten temat już zostawić i przyciąc według jakiegoś nowego sposobu? A jak można rozpoznać pęd który owocował od pędu młodego ale o tej porze.

Pomóżcie prosze.
Iza79
Awatar użytkownika
pata
50p
50p
Od: 12 mar 2012, o 18:02

Post »

Teraz nie rob nic. Poczekaj az bedzie kwitla. I w tedy wytnij wszyskie co nie kwitna a te co kwitna utnij nad drugim oczkiem na zewnatrz, nad ostatnim kwiatkiem.
Pozdrawiam serdecznie ze Śląska Cieszyńskiego. Paweł
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

..........i tnij zanim rozkwitnie całkiem - w fazie wybarwionego pąka. Jeśli masz mocne pędy z trzema oczkami w jednym miejscu (dwa kwiatowe a pomiędzy nimi listek) idące w dobrym kierunku to możesz kilka zostawić uciętych nad piątą-ósmą trójką - posłużą do formowania drzewa. Resztę tnij krótko.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
iza79
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 mar 2014, o 12:26

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedź i przepraszam za te dwa posty.Mam nadzieje ze dobrze zrozumiałam:
- faza różowego pąka, rozkwitanie ale nie do końca i zaczynam cięcie.
-Zapominam już o pędach owocujących w roku ubiegłym tylko patrze na nowo na drzewko i tak:
- tam gdzie na pędzie będą same pąki liściowe to wszystkie ucinam za 2 oczkiem ( czy np. połowę takich pędów mam tak zrobic a połowe z liśćmi zostawić?, bo słyszałam ze brzoskwinia lubi liście bo owoce sa słodsze),
- kolejne pędy to takie które maja przynajmniej 3 oczka : kwiatowy-liściowy- kwiatowy, te z kolei tnę za tym pąkiem kwiatowym, czyli na 3 oczka ( i tak z kilka pędów zrobić?),
-kolejne pędy szukam takich co maja też zestaw tych dobrych pąków czyli kwiatowy - liściowy - kwiatowy tylko utne za piątą taka trójką ( i tak zrobie znowu kilka pedów?)
- a kolejne pędy utnę za osmą taka trójką ( i tez kilka pędów tak zrobie).
-Zawsze ciąć na pąkiem kwiatowym tak?
Iza79
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”