ogród Agaty (sure)
- Sure
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: ogród Agaty (sure)
To będę musiała jeszcze przemyśleć. Nie wiem, gdzie znajdę miejsce na nią, może również pod dębem... albo sprawdzę w słoneczny dzień, dokąd sięga słońce, sama nie wiem
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- iwa27
- 1000p
- Od: 19 maja 2009, o 07:59
Witaj Agatko Pospacerowałam po twoim młodym ogrodzie i podoba mi się to jak go tworzysz. Ja też mam ciężką gliniastą ziemię, a wrzosy rosną bez problemów, więc myślę, że twoje też dają radę. Lubimy te same roślinki - wrzosy, irgi, berberysy
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
O właśnie mi ta funkia w ogole nie wyrosla, bo nie byla w głębokim cieniu
Agatko, z dojazdami nie mialam tak zle, na szczescie, uff. W piatek byl ten dzien sniezny ale bylonawet ok, bo padalo tylko w czwartek wieczorem i rano bylo dobrze. Oby juz ta zima sie skonczyla. Krzysiek wpadl w koleinę wlasnie w takim miejscu gdzie snieg i jakas woda i zaczepil albo uderzyl chyba w miske olejowa i cos sie zepsulo w samochodzie, pali sie kontrolka, ja sie nie znam ale trzeba bedzie zaholowac samochod do mechanika, wiesz, ten nasz stary nissan 16 letni juz, super samochod, ale... Wkurzeni jestesmy bo zostalismy z jednym samochodem. Mam nadzieje ze sie da naprawic
Agatko, z dojazdami nie mialam tak zle, na szczescie, uff. W piatek byl ten dzien sniezny ale bylonawet ok, bo padalo tylko w czwartek wieczorem i rano bylo dobrze. Oby juz ta zima sie skonczyla. Krzysiek wpadl w koleinę wlasnie w takim miejscu gdzie snieg i jakas woda i zaczepil albo uderzyl chyba w miske olejowa i cos sie zepsulo w samochodzie, pali sie kontrolka, ja sie nie znam ale trzeba bedzie zaholowac samochod do mechanika, wiesz, ten nasz stary nissan 16 letni juz, super samochod, ale... Wkurzeni jestesmy bo zostalismy z jednym samochodem. Mam nadzieje ze sie da naprawic
- Sure
Witaj Iwo, dzięki za odwiedziny. Spacerując po Twoim ogrodzie też zauważyłam moje ulubione roślinki
Pocieszasz mnie z tymi wrzosami, ale na razie wszystko pod sporą warstwa białego puchu, nie da się stwierdzić, jak się mają... ech, kiedy wreszcie będzie ta wiosna!
Dorotko, u nas dzisiaj znowu sypie, wczoraj tez myślałam, ze popsuł mi się samochód, bo jakoś dziwnie lekko kręciło się kierownicą. Cała nasza ulica była tak śliska, że koła za bardzo nie stawiały oporu. A ja się już zastanawiałam, czy to wspomaganie się zepsuło, czy cos mi odpadło!
A teraz zdjęcie "ilustrujące". Dziś o poranku nie tylko ja miałam tego dość! ;)
brr... zimno!
Pocieszasz mnie z tymi wrzosami, ale na razie wszystko pod sporą warstwa białego puchu, nie da się stwierdzić, jak się mają... ech, kiedy wreszcie będzie ta wiosna!
Dorotko, u nas dzisiaj znowu sypie, wczoraj tez myślałam, ze popsuł mi się samochód, bo jakoś dziwnie lekko kręciło się kierownicą. Cała nasza ulica była tak śliska, że koła za bardzo nie stawiały oporu. A ja się już zastanawiałam, czy to wspomaganie się zepsuło, czy cos mi odpadło!
A teraz zdjęcie "ilustrujące". Dziś o poranku nie tylko ja miałam tego dość! ;)
brr... zimno!
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agatko, a ja wręcz odwrotnie, bardzo się cieszę, że przed zapowiadanym mrozami dopadało śniegu Bo to i ochrona od mrozu, a potem nawodnienie na start dla roślinek będzie
Tak więc nie martw się to już ostatnie zimowe podrygi
Tak więc nie martw się to już ostatnie zimowe podrygi
- Sure
Jolu - podoba mi się ten punkt widzenia! Ok, czyli cieszymy się zamiast martwić! Przynajmniej ja, bo nie wiem, czy uda mi się przekonać kota...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Też narzekałam na śnieg, ale jak dziś zobaczyłam rano -16 to już nie narzekam, roślinom kołderka się przyda. Tylko to nawodnienie potem bardzo mi się nie podoba
Piękny ogród !!
Piękny ogród !!
- Sure
Cześć Aguska (Agnieszka, czy również Agata?), jeśli chodzi o nawodnienie, to "łączę się w bólu". U mnie zresztą zależy w jakim miejscu, jedne nawadniania wymagają, inne mają go aż nadto! ;)
a w przyszłym tygodniu będzie do -23!
a w przyszłym tygodniu będzie do -23!
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Agatko!! oby się to nie sprawdziło !!!!
Ja - Agnieszka
U mnie ziemia nawodniona aż zbyt, a po poprzednich roztopach ciągle jeszcze woda podchodzi do piwnicy. Mam okrutną glinę na dodatek, więc wodę trzyma.
Ja - Agnieszka
U mnie ziemia nawodniona aż zbyt, a po poprzednich roztopach ciągle jeszcze woda podchodzi do piwnicy. Mam okrutną glinę na dodatek, więc wodę trzyma.
- Sure
Agnieszko, widzę, że mieszkasz nie tak daleko, pewnie będziemy miały podobne mrozy! ;)
Tez mam problem z gliną i wodą w piwnicy, ale głównie latem przy ulewach. Kiedyś wklejałam zdjęcia, jak woda opadowa wlewa się przez bramę garażu. W tym sezonie muszę jakoś z tym powalczyć, zanim zacznę urządzać ogród od wschodniej strony, najpierw poprawię odwodnienie (mam nadzieję, że się uda)!
Zaraz powędruję do Twojego ogrodu pooglądać. Widzę, ze masz już kilka wątków, pewnie trochę mi to zajmie!
Tez mam problem z gliną i wodą w piwnicy, ale głównie latem przy ulewach. Kiedyś wklejałam zdjęcia, jak woda opadowa wlewa się przez bramę garażu. W tym sezonie muszę jakoś z tym powalczyć, zanim zacznę urządzać ogród od wschodniej strony, najpierw poprawię odwodnienie (mam nadzieję, że się uda)!
Zaraz powędruję do Twojego ogrodu pooglądać. Widzę, ze masz już kilka wątków, pewnie trochę mi to zajmie!
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- iwa27
- 1000p
Agatko trzeba tylko pamiętać, aby w kwietniu wrzosy przyciąć - poniżej kwiatka. Jeśli masz wrzośce to je się tnie zaraz jak przekwitną. Przeczytałam też, że wrzosy nie lubią jak im grzebać przy korzonkach, czyli nie spulchniamy im ziemi. Moje dość porządnie obsypałam korą i szyszkami i prawie nie mam chwastów. Kocham wrzosy. To są pierwsze roślinki jakie kupiłam do mojego ogrodu i nie wyobrażam sobie "mojego świata" bez nich
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agatko wtrącę jeszcze trzy grosze na temat funkii white feather ona rzeczywiście toleruje tylko głęboki cień miałam ją posadzoną pod jałowcem ,gdzie docierało słonko w godzinach porannych tak od 6do 9-nie dłużej i musiałam ja przesadzić w cień większej funkii ,bo ciągle miała poprzypalane liście .
I jeszcze przy okazji pytanko do Iwonki-czy Ty swoje wrzosy masz sadzone w kwaśnej ziemi?Moje coś nie chcą rosnąć.
I jeszcze przy okazji pytanko do Iwonki-czy Ty swoje wrzosy masz sadzone w kwaśnej ziemi?Moje coś nie chcą rosnąć.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
- iwa27
- 1000p
Ja mam ciężką ziemię, raczej kwaśna lecz bez przesady, dla rododendronów np. musiałam dodać siarki. Ale wrzosy sadzę bezpośrednio do ziemi, niektórym nawet nie dałam torfu i póki co maja się dobrze
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3