Przy Piaskowej - ogród Anny 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mateola
200p
200p
Od: 20 kwie 2008, o 12:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przy Piaskowej - ogród Anny 2011

Post »

Następne kochane rośliny :D
Goryczki prześliczne. Robią nasionka? 8-)
I dzielżany... kiedyś miałam, ale to było w ubiegłym tysiącleciu. Jakoś mi nie pasowały... za wysokie, za wiotkie... Te wyglądają inaczej.
Krwawnice natomiast uwielbiam. Właśnie idziemy "popływać" czworonoga i może też sobie "wyselekcjonuję" jakąś nad rzeką ;:3
Pozdrawiam - Małgosia
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49

Post »

Małgosiu :wit Jakoś do tej pory nie zwracałam uwagi, czy te goryczki wiążą nasiona ale w tym roku zobaczę i dam Ci znać :D
Ja też denerwowałam się na dzielżany, że bardzo wysokie - lada wichura i one leżą. Nawet wyeliminowałam je pewnego roku z mojego ogrodu z wielkim bólem bo uwielbiam ich barwy. Ale od tego czasu wyhodowano sporo odmian o wysokości 0,60 - 0,80 - 1,20 m i mogłam znowu zrobić dzielżanową rabatę. ;:31
Sądzę, że w rowach i nad rzeką da się znaleźć krwawnice o zróżnicowanym pokroju, wielkości kwiatów i barwie ale ........ to karczowanie spośród traw żeby nie uszkodzić rośliny... Wolałam zapłacić 7,50 za ślicznie rozwiniętą sadzonkę ;:108
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Ja tam lata temu karczowałam z jakiegoś rowu :;230
Potem byłam zmuszona się jej pozbyć, bo nie chciała kwitnąć, pewnie miała za sucho..

Sadźce piękne są....mam tylko Chocolate.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
kattka24
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 maja 2010, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja z 4 lata temu przytachałam jedną z rowu, wydawało mi się, że jest wyraźnie jaśniejsza od innych. Okazało się, że jedna jest taka sama, a przez ten czas nasiała się przy w rowie graniczącym z ogrodem i mam teraz krwawnicowy płot oblatywany masowo przez motyle ale tylko bielinki :)
Pozdrawiam, Kaśka
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Aniu nie płakusiaj ;:196
Jeszcze masz tak wiele letnich kolorów w ogrodzie, że nie czas myśleć o jesieni.
Nawet kret cieszy się latem buszując wśród grządek, ale trafił Ci się inteligentny egzemplarz ;:170
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

U mnie za to fruwają modraszki formacja szarawa :D
Zazdraszczam goryczki ascl. bo mi ja wyplewiono :( Zresztą nie tylko ją
Niech rośnie bujnie :)
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Walentynko - krwawnice rzeczywiście lubią mokre podłoże. Ja posadziłam swoje w sztucznym bagienku tam, gdzie mam swoje irysy japońskie. Mam nadzieję, że utrzymają się i będą kwitły także w następnych sezonach ;:224

Katarzynko - mam nadzieję, że moja krwawnica nie zmieni koloru :roll: Wyobrażam sobie, jak zachwycająco wygląda zgraja krwawnic w rowie przy Twoim ogrodzie :roll: :roll: :roll:

Heliofitko - mój krecik rzeczywiście jest inteligentny bo nic sobie nie robi z moich zabiegów odstraszających ;:110 Jest też baardzo aktywny i powiększa z dnia na dzień swoje terytorium. Niestety wszedł też do skalniaka, gdzie mam maleńkie rarytaski. I tak to jest z tym moim zwierzątkiem.
MariaTeresa pisze:
Zazdraszczam goryczki ascl. bo mi ja wyplewiono
Mario Tereso - narzekam czasami, że muszę sama usuwać chwasty ale widzę, że nie ma tego złego.... Choć zdarzyło mi się wyrwać ;:223 maleńką G. paradoxa osobiście i do tej pory nie mogę sobie tego darować.
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W ogrodzie wciąż kwitną łany floksów wiechowatych i kępy dzielżanów jesiennych.

Obrazek Obrazek

Doczekałam sie w końcu kwiatów nowej odmiany Aureole ; swoimi dużymi, porcelanowo różowymi kwiatami zrobiła mi miłą niespodziankę jeszcze jedna samosiejka :D

Obrazek Obrazek

Ponownie zakwitł kielichowiec wonny a w bagienku łamią zieleń kęp irysów japońskich krwawnice i języczka.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu - u Ciebie jak zwykle różne cudeńka. Otóż u mnie siewki balamkandy przezimowały bez specjalnej troski z mej strony. Ze względu na towarzystwo dostały świerkową gałązkę. W tym roku dopiero zakwitły i mam nadzieję, że przeżyją kolejną zimę.
W zeszłym roku kupiłam na rynku ładną sadzonkę takiej mocno różowej, niskiej krwawnicy ( nie wiedząc nawet, że to ona). Dopiero gdy poszperałam trochę się wystraszyłam, że urośnie wielka i dzika. Zimę przeżyła, nadal jest cukierkowo różowa, niestety sporo wyższa niż w zeszłym roku, ale jeszcze nie ogromna. Natomiast sadźca, którego zastałam na działce pozbyłam się kilka lat temu gdy mi powiedziano, że to chwast choć całkiem ładny :(
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo - bardzo dziękuję za informację o belamkandzie. Może jeszcze raz spróbuję ją zasadzić.

Ja swoją cukierkowo różową krwawnicę będę w przyszłym sezonie cięła aby mi zbytnio nie wybujała ;:108

Jeśli chodzi o sadźca, to może miałaś na swej działce sadziec konopiasty, który występuje pospolicie na obrzeżach stawów i jezior. Nie jest zbytnio ciekawy. Ale odmiany ogrodowe a szczególnie ostatnio pojawiające się w handlu odmiany niskie, są bardzo dekoracyjne. Ja je niezmiernie lubię ;:31

W ubiegłym tygodniu była pogoda, jaką lubię - niezbyt ciepło i nareszcie bezdeszczowo. Komarów jakby mniej więc mogłam popracować w ogrodzie. Wprawdzie nie nadrobiłam jeszcze wszystkich zaległości po długim okresie deszczowo - komarowym ale lepiej tyle niż wcale :D :D :D

W ogrodzie kwitną typowe dla późnego lata rośliny : dzielżany, rozchodniki, słoneczniczki i hibiskusy.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Na kwitnienie zdecydował się spóźnialski liliowiec ( szkoda, że temperatury niezbyt wysokie i nie wykształcił porządnych rekinich zębów) a w kwaśnym bagienku zakwitła mi kapturnica. Nie miałam nadziei na tak miłą niespodziankę.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kropka010
500p
500p
Od: 28 lip 2011, o 22:45

Post »

ale ten spóźnialski, jest bardzo ładny :D
... najwspanialsze piękno świata, podarował nam Bóg w kwiatach ...
Moje oczko w głowie Legnica i okolice
Pozdrawiam wszystkie ogrodoholiczki - Ania
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Chyba rozejrzę się za dzielżanami.
Widzę że dość długo i dość późno kwitną a tego mi potrzeba.
Jakiegoś świetlistego akcentu jesienią.
kattka24
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 maja 2010, o 13:08

Post »

Kapturnica jest niesamowita :)
Aniu a jak Ci się teraz sprawuje floks Aureole. Jakiś taki niedorozwinięty u mnie rośnie, kwiaty nie rozchylają się tak jak np. u Sherbet Coctail, średnio zdobi u mnie. Gdzieś tam zamajaczy jaskrawy róż, coś się rozchyli ale słabo to widać. Takie pomieszanie Tiary z Sherbet Coctail wychodzi z niego.
Pozdrawiam, Kaśka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”