Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne.cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jarson64
500p
500p
Od: 27 cze 2011, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..

Post »

Wygląda na to, że superfosfatu potrójnego nikt nie produkujetutaj jest jeszcze dostępny
Nigdy nie kłóć się z głupcem, bo ludzie mogą nie dostrzec różnicy
pozdrawiam Jarson
Moje krzyżówki
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08

Post »

Witam.
Pozwolę sobie podpiąc się pod ten wątek, ponieważ mam podobne dylematy. W tym roku postanowiliśmy zagospodarowac kawałek nieużytku (ok.35m2), który poprzednim właścicielom służył za graciarnię/śmietnik. Nie powiem ile nas to kosztowało pracy, ale mam nadzieję, że było warto. Jestem kompletnie zielona jeśli chodzi o uprawę czegokolwiek i proszę o wsparcie. Mieszkam w centrum a ziemia tutaj jest raczej kiepska (połączenie piachu, odrobiny gliny, oraz niewielkiej ilości czegoś co może przypominac kompost bo przez lata zrzucana tam była trawa itp.) do tego niedaleko jest lasek gł. iglasty (co może byc wskazówką co do jakości gleby). Ogólnie niezbyt to widzę różowo. I tutaj moje pytanie co mogę zrobic, żeby urosły mi warzywka (a apetyt mamy ogromy). Czym nawozic? Oczywiście wolałabym naturalnie, ale niestety nie mam możliwości pozyskania obornika. Czy polecicie mi obornik granulowany dostępny w marketach, czy raczej nie warto? aha, może wspomnę, że mam kostki po uprawie pieczarek (ok 30kg), które będą do wykorzystania za jakieś 2 tygodnie. Może tym??? A jeśli tak, to czy to wystarczy i czy nie jest za późno (chciałaby wkrótce cos wysiac).
Z góry dziękuję za pomoc.
Dorota
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Awatar użytkownika
yareka
50p
50p
Od: 26 lip 2010, o 15:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

jarson64 pisze:Wygląda na to, że superfosfatu potrójnego nikt nie produkujetutaj jest jeszcze dostępny
Nie jest dostępny na 100% sprzedają ten a przesyłają wzbogacony i tak wszędzie:/
Awatar użytkownika
jarson64
500p
500p

Post »

No tego akurat nie byłem świadomy :shock: , dzięki za info :)
pozdrawiam Jarson
Moje krzyżówki
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p

Post »

dorkosa pisze:Witam.
Pozwolę sobie podpiąc się pod ten wątek, ponieważ mam podobne dylematy. W tym roku postanowiliśmy zagospodarowac kawałek nieużytku (ok.35m2), który poprzednim właścicielom służył za graciarnię/śmietnik. Nie powiem ile nas to kosztowało pracy, ale mam nadzieję, że było warto. Jestem kompletnie zielona jeśli chodzi o uprawę czegokolwiek i proszę o wsparcie. Mieszkam w centrum a ziemia tutaj jest raczej kiepska (połączenie piachu, odrobiny gliny, oraz niewielkiej ilości czegoś co może przypominac kompost bo przez lata zrzucana tam była trawa itp.) do tego niedaleko jest lasek gł. iglasty (co może być wskazówką co do jakości gleby). Ogólnie niezbyt to widzę różowo. I tutaj moje pytanie co mogę zrobic, żeby urosły mi warzywka (a apetyt mamy ogromy). Czym nawozic? Oczywiście wolałabym naturalnie, ale niestety nie mam możliwości pozyskania obornika. Czy polecicie mi obornik granulowany dostępny w marketach, czy raczej nie warto? aha, może wspomnę, że mam kostki po uprawie pieczarek (ok 30kg), które będą do wykorzystania za jakieś 2 tygodnie. Może tym??? A jeśli tak, to czy to wystarczy i czy nie jest za późno (chciałaby wkrótce coś wysiac).
Z góry dziękuję za pomoc.
Dorota
Po przestudiowaniu wątku wiem już, że podkład z pieczarek się nadaje, ale czy termin jest odpowiedni. Dodam, że właśnie dzisiaj skończyliśmy doprowadzanie ogródka do porządku. Czy może zrobic jakąś gnojówkę z tych pieczarkowych kostek i stopniowo podlewac w ciągu roku bardzo rozcieńczonym roztworem (nie bezpośrednio na warzywa, ale np. między rzędami). Wyczytałam też, że można wykorzystac popiół z kominka (palimy wyłącznie liściastymi). A może tak mix pieczarkowo-popiołowy?
Pomocy, bo już nie wiem co mam robic?
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

dorkosa pisze:Wyczytałam też, że można wykorzystac popiół z kominka (palimy wyłącznie liściastymi).
Popiół drzewny owszem można, ale w niewielkiej ilości. Nietrudno przesadzić zwłaszcza jeżeli gleba nie jest kwaśna. Zapytaj aniop jakiego narobiła sobie ambarasu przesadzając z popiołem.
Można uprawiać warzywa nawet bez obornika ale co roku połowa działki musi być obsiewana poplonem nawozowym/ np. łubin, wyka, peluszka, żyto/ uzupełnianym nawozami sztucznymi. Naturalne nawozy dostępne w handlu są relatywnie drogie. Niezależnie od sposobu nawożenia corocznie należy kompostować wszelkie odpady organiczne, darń, chwasty z pielenia/ bez nasion/ , trawę z koszenia itp.
A kto Ci powiedział, że zużyte podłoże pieczarkowe jest złe ?.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jarson64
500p
500p

Post »

Podkład od pieczarek możesz jak najbardziej wkopać tak samo jak obornik.
pozdrawiam Jarson
Moje krzyżówki
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p

Post »

Dziękuję. ;:180 Będę eksperymentowac i może coś z tego będzie.
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

coś było o mchu..
więc spytam..
a jak się takiej narośli zielonej pozbyć z ziemi..
rośnie to na całej działce.. w grządkach z kwiatkami i nie tylko..
nie sypałam na kwiaty żadnego dolomitu..a ten mech był już w zeszłym roku i usuwanie nic nie daje..
opryski jakieś robić czy co..??
bo co tam babcia robiła na działce wcześniej to nie wiem.. ale po babci odziedziczony mech.. :roll:
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Prawdopodobnie w glebie brak powietrza.Złe podlewanie prowadzące do zbicia gleby i nie spulchniana mogło doprowadzić do zwiększonego rozwoju mchu .
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

Wiesz..
masz rację..
gleba jest taka że po podlaniu robi się skorupa dosłownie..
mimo że dopiero ją spulchniałam np..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
eleanor
200p
200p
Od: 30 cze 2011, o 14:14

Post »

mech podobno zwalcza się żelazem.
Awatar użytkownika
cafekot
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 lut 2012, o 20:39

Post »

Witam Wszystkich

Proszę o radę w kwestii przygotowania podłoża w tunelu foliowym pod pomidory.
Postawiłem foljaka, ziemię mam strasznie lichą (piaszczysta), posiadam dostęp do ziemi torfowej (kompostowanej w pryzmach) która wykorzystywana jest na szkółce leśnej pH 4,5-5.0 .
Trzeba będzie odkwasić np. dolomitem - czy mogę to zrobić teraz na 2-3 tygodnie przed sadzeniem ?
Również mam nieograniczony dostęp do mocno przerobionego (długo pryzmowanego) obornika - czy mogę dać go pod tą szkółkarską ziemię ?? - ale doczytałem że nie należy łączyć odkwaszania z nawożeniem obornikiem.
Może dobrym rozwiązaniem będzie obornik na samym dole a na to spora czapa z odkwaszoną ziemią ?
Wymianę podłoża chcę przeprowadzić punktowo, czyli pod każdy krzaczek - jak szeroki i głęboki kopać dół pod nową ziemię i ewentualnie obornik ?
Podpowiedzcie co zrobić teraz z bardzo lichym podłożem przed wysadzeniem pomidorów ??
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”