Nawożenie rzędowe

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nawożenie rzędowe

Post »

Na podstawie wymagań co do składu podłoża dla pomidorów wynikają następujące ilości składników w przeliczeniu na 1 m2 :

azot- 18-24 g
fosfor - 27,6- 36,8 g w przeliczeniu na P2O5
potas- 48-60g w przeliczeniu na K2O

W nawozie najwięcej jest azotu więc wg tego składnika należy wykonać obliczenie. Nawóz zawiera średnio 12 % azotu więc :

24 x 100/12 = 0,2 kg uwzględniając równoważnik nawozowy 0,3 potrzeba 0,2/0,3 = ~ 0,7 kg

W tej ilości jest :
fosforu- 700 x 5/100= 35 gram czyli wystarczająca ilość
Ponieważ potasu jest brak potrzeba uzupełnić 54 g/m2 K2O. Mamy do dyspozycji mączkę bazaltową zawierającą 5,3 % K2O. Potrzeba więc jej :

54 x 100/5,3= ~ 1 kg
Sztuczka pisze:*bardzo możliwe, że popełniłam jakiś babol obliczeniowy:P

Dla każdego początki są trudne ;:108
pa-ni
100p
100p
Od: 27 sty 2014, o 09:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja chciałabym się spytać o nawożenie rzędowe dla ziemniaków , wcześniej forumowicz pisałeś o tym , a ja jestem zainteresowana , chciałabym kilka rządków mieć dla siebie , mam dostęp do kurzego obornika ...czy mógłbyś mi napisac coś więcej , czy nie chcesz setny raz opisywać tego tematu :oops:
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Trochę latek wstecz pod warzywami miałem całe 4 ary. Bo to i rodzina większa i więcej sił było.
Miedzy innymi uprawiałem ziemniaki na oborniku. Technicznie to wyglądało prawie analogicznie jak na moich zdjęciach ilustrujących nawożenie rzędowe. Też pod sznurek wykopywałem rowek, na spód obornik w to ziemniaki co jakieś 20-25 cm i zasypywałem. Potem po wzejściu okopywanie i obsypywanie by powstały redliny.
Jest tylko jedno ale. W przypadku kurzeńca należy uważać . Nie za dużo nawozu bo albo ziemniaki nie wzejdą albo będzie nać a nie ziemniaki.
pa-ni
100p
100p

Post »

Może to śmiesznie zabrzmi , ale jak będę miała świeży obornik , przygotować rowek z obornikiem , przykryć delikatnie ziemią i jak w przypadku pomidorów czy ogórków, odczekać 2 tygodnie i dopiero wsadzić ziemniaki , żeby nie zaszkodzc bulwom .....nie wiem czy jasno napisałam o co chodzi :oops: A chciałabym dobrze przygotowac się na sezon , bo pózniej nie będzie czasu na studiowanie , a teraz mam :wit
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Przyznam się szczerze, że mam dylemat jak Ci to wytłumaczyć. Problem wynika z tego, że dysponujesz kurzeńcem. Przy tym oborniku łatwo jest przekroczyć normę azotu jeśli nie ma się wprawy w stosowaniu tego obornika. W efekcie nać będzie bujna ale bulwy marne. Wyjściem z tego problemu jest, wydaje mi się, zastosowanie gnojówki z tego nawozu. Jak najwcześniej na wiosnę namocz ten kurzeniec z wodą w stosunku 1:1 i niech fermentuje 2-3 tygodni. Po czym rozcieńczysz go 1:20 i takiej gnojówki użyjesz do nawożenia. Teraz jak je sadzić ?. Przedstawiony poniżej sposób jest analogią do sadzenia ziemniaków ręcznie za pługiem jaki był powszechnie stosowany w czasach, gdy używano do orki konie.

Etap I - Rozciągamy sznurek i kopiemy wzdłuż rowek na głębokość szpadla

Obrazek

Etap II - W rowek lejemy gnojówkę o której pisałem wyżej.

Obrazek

Jeśli gnojówka wsiąknie wsadzasz na dno rowka bulwy sadzeniaków w odległości 20-25 cm

Etap III - Przekładamy teraz sznurek o żądaną odległość rzędów / w przypadku ziemniaków praktycznie o dwie stopy/i kopiemy następny rowek a wykopaną z tego rowka ziemią przysypujemy poprzednio wykopany rowek z zasadzonymi ziemniakami.

Obrazek

Jeśli chcemy sadzić na małej powierzchni poniżej 10 m2 lepiej jest sadzić pod kopaczkę. Wtedy gnojówkę trzeba wylać na powierzchnię i przekopać na głębokość 15-20 cm, zagrabić, wyznaczyć rzędy i wzdłuż tych rzędów wsadzać bulwy w dołki w odstępie 20-25 cm wykopane kopaczką, taką oto :

Obrazek

i dołki przysypywać.
Mikar
100p
100p
Od: 8 maja 2012, o 12:52

Post »

A ile litrów tej gnojówki na 1 mb.rządka?.
Jerzy
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Ok. 40 litrów na 10 mb.
pa-ni
100p
100p

Post »

Dziękuje , miło że dostałam odpowiedz , chociaż wiem że to już nie raz było napisane , problem w tym że nie wszystko zrozumiałam ...a teraz wiem.... .....muszę teraz sobie tylko jakieś większe naczynie na gnojówkę poszukać....ten pierwszy sposób będzie dla mnie łatwiejszy z sadzeniem ziemniaków ...chcę sobie pokiełkować sadzeniaki i wsadzić , agrowłókninę zakupiłam już na przykrycie mojej plantacji :D
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

W ubiegłym roku pierwszy raz zastosowałam nawożenie rzędowe pod ogórki świeżym kurzeńcem ,ale zrobiłam to ok.2 tyg.wcześniej, były piękne.W tym zrobię tak samo ,tylko mam pytanie ,mam dostęp i do kurzeńca ( przeczytałam ,że lepiej zrobić gnojówkę oraz do nawozu końskiego ,ale w nim jest więcej słomy .Który byłby lepszy.

Pozdrawiam, Teresa :wit
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

Pomciu
A ja z silnymi zagadnieniami jak to ja :-)
Czyli czego mądre głowy nie wymyślą to ja na to wpadnę :-)

Czy rozsypanie na ziemię nawozów typu azofoska siarczan potasu fosfor. Czy to jest zabieg który - zakładamy ze po dokładnym wymierzeniu i rozeznaniu zastąpić moze kurzaki i inne zwierzaki? Czy to jednak nie to samo??
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Aniu

Tu jest jak z partiami politycznymi. Niby inna ,a taka sama. ;:306

Te same składniki mineralne i w tej samej ilości , które wprowadzimy z obornikiem, możemy wprowadzić stosując nawozy mineralne.
Ale w oborniku jest ponadto materia organiczna niezbędna do utrzymania w glebie odpowiedniego poziomu próchnicy i życia mikrobiologicznego.
Nawozy mineralne są skoncentrowane i jest duża szansa zrobić sobie krzywdę stosując je w ciemno a dłuższe ich stosowanie jako jedyne żródło pokarmowe roślin prowadzi do degradacji gleby.
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

O mamusiu!!
Czyli tak jak podejrzewałam

Naturalne jest najlepsze Ale sztuczne też będą na krótką metę dobre
Czyli to takie suplementy diety ;:306

Chyba zacznę latem biegać po polu jak mój sąsiad z działki i talerze zbierać ;:172
Tylko gdzie te producentki talerzy się pytam ;:224 :;230

U mnie tylko granulat jest a po aferach z antybiotyki trochę obawiam się tych nawozów bo one z ferm są..
Ostatni " żywy" obornik od chłopaków co prowadzili jakąś szkółkę dla studentów agro dostałam u siebie 3 lata temu :-(

Oj
Ciężkie zycie Ogrodnika
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Ja dzięki bogu mam całoroczny dostęp do nawozu od krówek,kurek i gołąbków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”