Mszyca
- NOWY 83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Prośbą o pomoc coś zjada moją akację
Mospilan 20 sp, lub jakiś inny środek który zadziała w wysokich temperaturach lub delikatniejszy Decis , Karate Zeon krócej działają i mogą nie zadziałać skutecznie w temperaturze powyżej 20 stopni Celsjusza . Może ktoś podpowie preparat ekologiczny .
Re: Mszyca
Cześć,
po przeczytaniu wątek już wiem,ze na moich kwiatach rozsiadły się zielone mszyce.
Zaatakowane zielistki stoją na parapecie w kuchni ,wystawa południowa.
Czy Mospilan będzie w tym przypadku najlepszy? Jak i gdzie robić oprysk? Czy może być to strych, gdzie jest ciepło i nikt przez cały dzień nie wchodzi?
Skąd mogło się to wziąć na roślinach, skoro nie mam żadnej nowej?
Pozdrawiam
po przeczytaniu wątek już wiem,ze na moich kwiatach rozsiadły się zielone mszyce.
Zaatakowane zielistki stoją na parapecie w kuchni ,wystawa południowa.
Czy Mospilan będzie w tym przypadku najlepszy? Jak i gdzie robić oprysk? Czy może być to strych, gdzie jest ciepło i nikt przez cały dzień nie wchodzi?
Skąd mogło się to wziąć na roślinach, skoro nie mam żadnej nowej?
Pozdrawiam
Mszyce to owady latające. Na wiosnę migrują z zimowych gospodarzy (np. drzew) na inne rośliny, które bardziej im smakująReddaisy pisze:Skąd mogło się to wziąć na roślinach, skoro nie mam żadnej nowej?
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
Czy w takim razie spryskać inne rośliny w domu,tak prewencyjnie?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Prewencyjnie? Nic z tego. Mszyca to jest taka gadzina, że rodzi młode, i te młode zaraz rodzą następne młode, dostają skrzydełek, przelatują, roznoszą choróbska. Tylko ostatnie pokolenia składa jaja, które zimują. Oprysk środkiem kontaktowym, żołądkowym wtedy- kiedy one występują. Jakiś preparat o krótkim okresie działania.
W ogrodniczym sklepie pytaj.
Środki systemiczne, i długim okresie działania można stosować ewentualnie na drzewach przy zmasowanym i ciągłym ataku mszyc. Ale to jest już ciężka artyleria - na wróble.
Środki systemiczne, i długim okresie działania można stosować ewentualnie na drzewach przy zmasowanym i ciągłym ataku mszyc. Ale to jest już ciężka artyleria - na wróble.
Pozdrawiam! Gienia.
- piekara114
- 200p
- Od: 29 sty 2016, o 17:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam na mięcie mszyce (nie wiadomo skąd, bo na parapecie zewnętrznym rośnie obok lawendy). Od tygodnia oprysk z wywaru z czosnku. Zdecydowana większość mszyc zniknęła, ale jednak pojawiają się na czubach pojedyncze młode. Ze wzgl. że miętę stosuję w wodą do picia nie chciałbym chemii używać. Co polecacie jeszcze? Pryskać tym czosnkiem? A może trzeba przy tym jeszcze jakieś inne zabiegi przeprowadzić?
Ale to co,juz się tego z domu nie pozbędę ?gienia1230 pisze:Prewencyjnie? Nic z tego. Mszyca to jest taka gadzina, że rodzi młode, i te młode zaraz rodzą następne młode, dostają skrzydełek, przelatują, roznoszą choróbska. Tylko ostatnie pokolenia składa jaja, które zimują. Oprysk środkiem kontaktowym, żołądkowym wtedy- kiedy one występują. Jakiś preparat o krótkim okresie działania.
Wyniosłam kwiaty z maszycami na strych,opryskałam,teraz czekam z kolejnym opryskiem i dopiero wtedy zamierzam je znow znieść do salonu.
Tęsknię za moimi roślinami
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Mszyca lubi rośliny osłabione, które tracą zdolność samoobrony przed tymi szkodnikami. Dobrze zadbana roślina sama produkuje jakieś związki, przez które mszyca nie ma nią ochoty. Miałem przypadek na kalinie, miała pełno mszyc, ale gdy ją zasiliłem i cyklinie podlewałem w ciągu tygodnia nie było po nich śladu. Tak samo warzywa gęsto posiane mogą na nich zasiedlić mszyce.
Nawóz Astvit w większym stężenia po opryskaniu także pomaga pozbyć się mszyc.
Nawóz Astvit w większym stężenia po opryskaniu także pomaga pozbyć się mszyc.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- piekara114
- 200p
- Od: 29 sty 2016, o 17:21
A doradzi mi ktoś co z mszycami na mięcie? Pryskałam roztworem z czosnku przez tydzień czasu i wydaje mi się, że zniknęły. Czy oprysk trzeba powtórzyć?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 maja 2019, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Trafiłam ostatnio na taką oto poradę:
Zawiązać na roślinach żółte wstążki, takie z pasmanterii. Z jakiegoś powodu przyciągają biedronki, które składają tam jaja a potem to już wiadomo, młode mają stołówkę pod nosem.
Opinie pod filmem są obiecujące.
https://youtu.be/KRvAo8pSrXQ
Zawiązać na roślinach żółte wstążki, takie z pasmanterii. Z jakiegoś powodu przyciągają biedronki, które składają tam jaja a potem to już wiadomo, młode mają stołówkę pod nosem.
Opinie pod filmem są obiecujące.
https://youtu.be/KRvAo8pSrXQ
Z nadzieją w jutrzejszy dzień.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 maja 2020, o 14:34