AgaNet - mój kawałek Szkocji, cz.5; I znowu WIOSNA !!!

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: AgaNet - mój kawałek Szkocji, cz.5; I znowu WIOSNA !!!

Post »

Ależ masz porządek na rabatach , a trawnik ...miód , malina ,że nie wspomnę o kompozycji trawiastej ;:215 . Zaciekawiła mnie ta nowo nabyta roślina ..niczym Kordylina wygląda ...jest piękna , ozdobna z liści .
Żurawki łatwo dopasować do nasadzeń istniejących ...nie to , co u mnie ...najpierw sadziłam bez składu i ładu ...a teraz przesadzam w te i we wte ;:223 .
Trawnika w zasadzie masz jeszcze sporo , skuś się jeszcze z 30 cm , a będzie , jak znalazł , gdy rośliny się rozrosną ...tak , na dwa przejazdy kosiarką = dwa pasy , o szerokości koszenia ; z jednej i drugiej strony , to powinna wystarczyć taka wstęga zieleni trawnikowej .
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aga, twój trawnik wcale nie wygląda źle. Mech też mam, szczególnie na kawałku przy tarasie gdzie zwieszają się gałęzie iglaków sąsiada. Kupiłam już wapno, jesienią posypię żeby odkwasić glebę. Czytałam, że dobrze też po wygrabieniu trawnika wiosną posypać piaskem, gleba się rozluźni i korzenie trawy będą lepiej napowietrzone.
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Dobrze że ten problem mnie ominoł bo nie mam ani kawałka bo nie mam miejsca ;:138
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

No z liliami to dziwne? A najbardziej mnie rozwala jedna ? cebulka była miękka i bezkształtna, w związku z czym walnąłem ją w ziemię jak leci, nie wiedząc, gdzie ma górę, a gdzie dół i myśląc, że już z niej i tak nic nie będzie ? a tu pokazały się z niej aż dwa pączki nad ziemią?

Piękne masz narcyzy i powojnika. U mnie powojniki też niebawem zakwitną ? na razie całe w wielkich pąkach. A zawilców z wiadomych względów mocno Ci zazdroszczę. ;-) Ciemiernik też cudny.

Pozdrawiam!
LOKI
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02

Post »

Witaj Agatko na tą chwilę masz już zielono co będzie za miesiąc .Prawdą jest że oprócz pielęgnacji decyduje też klimat. U mnie jeszcze daleko do takiej
przyrody. Jest co podziwiać. A trawnik u mnie w małych ilościach ręcznie grabkami wygrabuję i wówczas trochę tym dziur porobię zobaczymy. :wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Zaglądam czy pogoda w Szkocji nie lepsza niż u nas a tam piękne wiosenne widoczki w twoim ogródku.
Trawniczek przysłowiowo angielski, bajecznie zielony....... ;:224
Jest więc pole do popisu i uszczknięcie kawałka na ewentualne chciejstwa...... :uszy
Co do areatora to najprostsze urządzenie to deska z nabitymi gwożdziami i podwiązana do butów.
A w rękach druciane grabki.
Istny kombajn ogrodniczy na darmową energię...... :;230
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale różnorodne rabaty, jakie dopieszczone. Chyba małego chwaściku ze świecą tam szukać :;230 . I wiosna bardzo zaawansowana:). U mnie ciągle zimno a zaraz maj.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
U mnie trawnik podobnie jak u Wandy, nie wiem czy wymarznięty, czy coś innego mu się przytrafiło :roll:

Agato, jeszcze rok, dwa, a trawnik u Ciebie pozostanie wspomnieniem :;230
Nie mam doświadczenia, ale wiem to z opinii forumowiczów, którzy mają starsze ogrody ;:224
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p
Od: 20 lis 2010, o 17:21

Post »

Uwielbiam fotki porównawcze, zmiany wyglądają fantastycznie a roślinki rozrosły się niesamowicie ;:oj Muszę pomyśleć o tym oborniku bo u mnie przyrosty dużo mniejsze ;:224
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Aga u Ciebie to już normalnie lato jest. A my tu w Polsce tak łapczywie wypatrujemy każdego tulipanka :D
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Aguś, ależ u Ciebie kolorowo!! Nowa hortensja naprawdę śliczna :)
Edit: Zapomniałam napisać o nawożeniu. Jeśli podłoże do rh było już nawiezione albo zrobiłaś to przy sadzeniu, dopiero jakieś dwa tygodnie po kwitnieniu (i obłamaniu przekwitniętych kwiatostanów) możesz kilkakrotnie zastosować magiczną siłę substrala do rh. Zawiąże więcej pąków na przyszły rok.
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Isskaa - fajnie że zajrzałaś :) Zapraszam częściej!

Tacca - Danusiu, rozejrzę się za tym ręcznym ;:108 W tym tygodniu co prawda mocno zabiegana jestem, ale w przyszłym już powinno być lepiej z czasem :)

Comcia, Mariola - znokautowałaś mnie z tym moim płotem :lol: bo ja się już nie mogę doczekać kiedy go pnącza trochę zarosną, bo u mnie nic nie widać tylko te płoty i płoty !!! I to prawie całe osiedle w takich samych, tylko ewentualnie pomalowanych w różych kolorach ;:219

Iza , AAge- dziewczyny, trawa wygląda dobrze tylko na zdjęciu, niestety... w rzeczywistości prześwitują gołe placki ziemi, koniczyna, mech, i jak dłużej popada to mam kałuże wody na trawniku :?

Wandziu - u mnie trawnik też pozostawia wiele do życzenia... trzeba się za niego porządnie zabrać... Grabiłam, ale to nic nie daje. Areacja potrzebna, a sprzętu do tego nie mam ;:218 Chyba że zrobię tak jak radzi Grażynka -Kogra - deski , gwoździe i spacerek po trawie :)
A trawki to turzyce - rózne odmiany carexów i nowość u mnie - phormium yellow wave ;:167

Madzia2003 - ja na piwonię musze jeszcze trochę poczekac, ale wiem że jej zapach jest cudny !!!!
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Aga zmiany w ciągu jednego roku są wielkie, busz zaczyna się robić na rabatkach, czereśnia góruje nad trawnikiem i dużo więcej kolorów się pojawiło. Wspaniale to wygląda. ;:138
Hortensja ma przecudne kwiatuszki i wcale się nie dziwię że się skusiłaś. ;:oj
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”