Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
-
- 200p
- Od: 9 lut 2010, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
W zeszłym roku nie by ło przymrozków majowych więc bez specjalnego okrycia pomidory przetrwały , ten maj może być zimniejszy
zobaczymy co będzie
zobaczymy co będzie
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
- aska73
- 100p
- Od: 2 lip 2011, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie w zeszłym roku w maju było przy gruncie -8 ale pomidorki przykryłam kartonami, zapaliłam znicze w tunelu i jakoś przetrwały.
Pozdrawiam
Asia
Asia
- agaM
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje pomidorki dziś mają pierwszą nockę w tunelu (oczywiście jeszcze nie wysadzone w grunt, tylko w pojemnikach). W tej chwili jest 12 stopni na zewnątrz, 8 stopni w tunelu. Okryłam w razie czego agrowłókniną, by za dużego szoku nie doznały. I tak mają hardkor a to ciągłe przenoszenie z domu do foli, a to za dużo wody i duża różnica temperatur. Boli mnie, że niektóre takie wymęczone, no ale trudno, musza dać radę.. Aby do 15 maja już niedługo..
W piątek wsadziłam moje pomidorki do szklarni, mają się dobrze.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 lip 2011, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pomoże ktoś? Bo nie wiem czy nie zaszkodziłam bardzo przelewając
U mnie połowa pomidorów już wysadzona pod folią(dach z folii,reszta ze szkła)
Mokato, hartuj juz te pomidorki bo Ci się wyciagają,najlepiej jak dzień trochę pochmurny ale w miarę ciepły i pózniej już wystawianie na całego.Nagorzej jak mocne słońce i targający wiatr.Ja swoje od małego wystawiałam w ciepłe dni a potem to różnie:raz miały za gorąco raz za zimno ale były zahartowane i nic im się nie stało a rozsada urosła krępa.
Mokato, hartuj juz te pomidorki bo Ci się wyciagają,najlepiej jak dzień trochę pochmurny ale w miarę ciepły i pózniej już wystawianie na całego.Nagorzej jak mocne słońce i targający wiatr.Ja swoje od małego wystawiałam w ciepłe dni a potem to różnie:raz miały za gorąco raz za zimno ale były zahartowane i nic im się nie stało a rozsada urosła krępa.
- BozenaX
- 200p
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
Moje pomidory od soboty też w tunelu foliowym. Mam w nim 2 inspekty przykrywane szybą. Od ziemi odizolowałam je 5 cm styropianem. Na dzień otwieram namiot i inspekt. Wieczorem zamykam. Gdy jest chłodniejsza noc okrywam inspekty dodatkowo grubą agrowłókniną. Robię tak co roku. Podkładki ze styropianu naprawdę dużo dają. Bożena.
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
cantati - stopniowo przyzwyczaj je do słońca, wystawiając codziennie coraz dłużej. Zacznij od wystawienia po południu, kiedy już tak mocno nie świeci. Wystarczą 3 - 4 dni i się przyzwyczają
mokato - wygląda to na nadmiar azotu, ale 100% pewności nie mam. U mnie niektóre wcześniej pikowane też tak wyglądały, szczególnie odmiany o liściach ziemniaczanych (kozula kiedyś wspominała że one mają mniejsze potrzeby azotowe). Nic złego poza wyglądem im się nie działo.
mokato - wygląda to na nadmiar azotu, ale 100% pewności nie mam. U mnie niektóre wcześniej pikowane też tak wyglądały, szczególnie odmiany o liściach ziemniaczanych (kozula kiedyś wspominała że one mają mniejsze potrzeby azotowe). Nic złego poza wyglądem im się nie działo.
Pozdrawiam, Maciek.
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Maćku, dzięki wielkie za info. Dziś były cały dzień w cieniu, jutro spróbuję po południu przenieść w lekkie słońce
Pozdrawiam, Dorota
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie mam tunelu ani szklarni ale co roku hartuję pomidorki na działce.
Robię namiot z podwójnej agrowłókniny, ustawiam pojemniki z pomidorkami, lekko podsypuję ziemią by się nie przewracały.
Agro chroni je przed przypaleniem przez słońce i zmniejsza różnicę między temperaturą w dzień i w nocy.
Robię namiot z podwójnej agrowłókniny, ustawiam pojemniki z pomidorkami, lekko podsypuję ziemią by się nie przewracały.
Agro chroni je przed przypaleniem przez słońce i zmniejsza różnicę między temperaturą w dzień i w nocy.
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Comcia, super pomysł, dzięki
A od kiedy można już pod takim namiotem z włókniny zostawiać pomidory i papryki na noc?
A od kiedy można już pod takim namiotem z włókniny zostawiać pomidory i papryki na noc?
Pozdrawiam, Dorota
Część moich pomidorów wywiozłam do szklarni i też przykryłam włókniną , żeby ich słońce nie przypaliło. Za dwa lub trzy dni, jak się przyzwyczają, zdejmę ją.
Pozdrawiam , Bożenka.